Minyak Evening Primrose untuk Ekzema

Apakah kesan minyak evening primrose?

Minyak biji bunga mawar petang (Oenotherae oleum raffinatum) mengandungi sejumlah besar asid linoleik dan asid gamma-linolenik - dua asid lemak tak tepu yang penting. Orang yang mempunyai neurodermatitis (ekzema atopik) mendapat manfaat daripada ini.

Di sinilah kesan penyembuhan minyak evening primrose bermula: ia membekalkan asid gamma-linolenik yang diperlukan, yang membolehkan kulit menyimpan lebih banyak kelembapan dan melegakan kegatalan yang berkaitan dengan penyakit.

Untuk apa minyak evening primrose digunakan?

Minyak evening primrose diluluskan secara perubatan untuk melegakan gejala neurodermatitis (terutamanya gatal-gatal).

Ia dibincangkan lebih lanjut sama ada minyak evening primrose yang diambil secara lisan mengurangkan aduan menopaus - contohnya, hot flashes yang disebabkan oleh perubahan hormon. Walau bagaimanapun, penemuan saintifik tidak konklusif.

Dalam perubatan rakyat, tumbuhan itu lebih lanjut dikaitkan dengan kesan penyembuhan dalam penyakit berikut:

  • Masalah penghadaman
  • asma
  • keguguran rambut
  • sakit tekak
  • keabnormalan mental seperti hiperaktif pada kanak-kanak
  • lebam
  • tekanan darah tinggi

Bukti saintifik untuk keberkesanan minyak evening primrose di kawasan ini adalah kurang.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan minyak evening primrose?

Bagaimanakah evening primrose digunakan?

Minyak lemak dari biji tumbuhan boleh digunakan secara dalaman dan luaran.

Kapsul minyak evening primrose tersedia untuk kegunaan dalaman: Dua hingga tiga gram minyak perlu diambil setiap hari. Ini sepadan dengan 160 hingga 240 miligram asid gamma-linolenik. Ambil kapsul selepas makan dengan banyak cecair.

Bagi kanak-kanak di bawah dua belas tahun, dos harian satu hingga dua gram minyak evening primrose disyorkan.

Untuk penggunaan yang betul, sila baca sisipan bungkusan dan tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan minyak evening primrose

Jangan gunakan persediaan dengan evening primrose pada bayi dan kanak-kanak di bawah umur satu tahun, kerana risiko yang mungkin belum diteliti dengan secukupnya.

Rawatan dengan evening primrose boleh mencetuskan sawan epilepsi. Oleh itu, epileptik harus diperhatikan dengan teliti semasa penggunaan dalaman dan luaran atau mengelakkan tumbuhan ubatan sama sekali. Berhati-hati juga harus dilakukan pada individu skizofrenia, terutamanya jika mereka dirawat dengan ubat-ubatan seperti phenothiazines.

Tidak jelas sama ada penggunaan serentak evening primrose dan ubat-ubatan seperti antikoagulan/pencair darah (antikoagulan, agen antiplatelet) menyebabkan interaksi. Orang yang menerima ubat sedemikian harus memerhatikan kemungkinan pendarahan semasa rawatan dengan minyak evening primrose.

Bagaimana untuk mendapatkan produk minyak evening primrose

Apakah minyak evening primrose?

Primrose petang biasa (Oenothera biennis) adalah ahli keluarga primrose petang (Onagraceae). Ia berasal dari Amerika Utara, tetapi kini ditemui di banyak bahagian lain di dunia. Untuk pengekstrakan minyak, tumbuhan itu ditanam di Amerika dan Eropah.