Petang Primrose Minyak

Produk

Petang tulen primrose minyak dan primrose petang minyak lembut kapsul terdapat di farmasi dan kedai ubat dari pelbagai pembekal. Tambahan lagi, produk penjagaan badan dan kosmetik ada. The kapsul juga dikenali sebagai EPO kapsul. EPO bermaksud Petang Primrose Minyak, Bahasa Inggeris untuk primrose petang minyak.

Tumbuhan batang

Petang primrose L., daripada primrose petang keluarga, berasal dari Amerika Utara. Kilang ini dinamakan begitu kerana bunganya terbuka pada waktu petang.

Ubat ubat

Benih primrose petang (air mani Oenotherae) digunakan sebagai ramuan perubatan.

Ramuan

Minyak primrose petang (Oenotherae oleum) adalah minyak lemak yang diperoleh dari biji atau dengan pengekstrakan dan / atau dengan menekan. Ia wujud sebagai cecair jernih, kuning pucat hingga kuning dan praktis tidak larut dalam air. Komponen utama termasuk asid linoleat, asid γ-linolenat, asid oleik dan asid palmitik. Sebilangan besar ini tidak tepu asid lemak.

Kesan

Minyak primrose malam diambil untuk tambahan tak jenuh penting asid lemak, terutamanya asid γ-linolenik. Keberkesanannya untuk ekzema rawatan adalah kontroversial (contohnya, Bamford et al., 2013).

Petunjuk untuk digunakan

  • Untuk rawatan yang menyokong dan melegakan simptomatik dari eksim atopik kulit penyakit dengan gatal-gatal yang menyertainya.
  • Sebagai pemakanan menambah, sebagai contoh, dengan peningkatan darah tahap lipid.
  • Untuk pembuatan produk penjagaan diri dan kosmetik.
  • Pelbagai bidang aplikasi lain.

Dos

Menurut sisipan pakej. Pengambilan bergantung pada produk. Minyak primrose malam mesti diberikan bersama makanan. Kesan berlaku hanya selepas sekitar 8 hingga 12 minggu.

Kontraindikasi

Minyak primrose petang dikontraindikasikan sekiranya berlaku hipersensitiviti. Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Kejang epilepsi telah berlaku dalam kes terpencil pada pesakit yang dirawat dengan fenotiazin. Interaksi bersama antitrombotik tidak boleh dikesampingkan.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk termasuk loya, senak, cirit-birit, dan sakit kepala. Jarang, reaksi alahan telah dilaporkan.