Evolusi: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Evolusi bermaksud pembangunan. Berkaitan dengan manusia, ini bermaksud pengembangan dari nenek moyang haiwan melalui prehuman dan manusia awal hingga manusia masa kini. Nama biologi spesies tersebut adalah Homo sapiens. Dengan "spesies" biologi memahami komuniti makhluk hidup yang dapat berkembang biak di antara mereka.

Apa itu evolusi?

Evolusi bermaksud pembangunan. Berkaitan dengan manusia, ini bermaksud pengembangan dari nenek moyang haiwan melalui prehuman dan manusia awal hingga manusia masa kini. Perkembangan filogenetik manusia dapat dipertimbangkan dalam konteks perkembangan vertebrata dan mamalia. Menurut teori Charles Darwin yang dirumuskan pada abad ke-19, perubahan spesies masing-masing berkembang di bawah pengaruh mutasi dan pemilihan. Mutasi adalah perubahan rawak dalam genom yang boleh disebabkan, misalnya, oleh kesan kimia atau fizikal. Sekiranya perubahan ini mempengaruhi sel pembiakan, iaitu telur atau sperma, mereka diturunkan ke generasi berikutnya semasa persenyawaan. Sebilangan besar mutasi ini tidak dapat dilaksanakan. Namun, jika mutasi tersebut tidak mengakibatkan disfungsi yang mengancam nyawa pada keturunan, ia boleh bermanfaat, merugikan, atau sama sekali tidak memberi kesan pada kelangsungan hidup individu tersebut. Mutasi yang menguntungkan, misalnya, dapat memberi kesan bahawa pembawa sifat baru lebih mampu menegaskan dirinya di persekitaran, dan juga membawa keturunan yang lebih dan lebih tahan ke dalam dunia dalam perjalanan hidup. Oleh itu, dari masa ke masa, melalui pemilihan positif, sifat baru akan menyebar ke seluruh penduduk. Ini juga dapat menjadi langkah awal perubahan ke arah spesies baru.

Fungsi dan tugas

Sisa-sisa bentuk kehidupan berinti sel pertama telah dijumpai di lapisan batu pada zaman purba Bumi. Mereka berumur lebih dari 3 bilion tahun. Evolusi kepada bentuk kehidupan yang semakin kompleks berlaku di laut. Namun, tidak sampai masa Kambria sekitar 570 juta tahun yang lalu, awal zaman purba Bumi, kebanyakan haiwan phyla yang hidup hari ini nampaknya ada. Ini termasuk moluska seperti siput, arthropoda seperti ketam, dan cnidari seperti ubur-ubur dan karang. Sisa fosil vertebrata hanya diketahui dari Ordovician 500 juta tahun yang lalu. Tidak lama kemudian, tumbuhan dan haiwan mula menjajah tanah juga. Di Devonian, kira-kira 400 juta tahun yang lalu, amfibia adalah vertebrata pertama yang menjajah tanah. Dari Zaman Pertengahan, zaman dinosaur, kita sudah mengetahui fosil pertama mamalia kecil. Ini mungkin mempunyai kelebihan daripada kadal yang bergantian hangat sehingga mereka dapat mengatur dan menjaga suhu badan mereka secara bebas. Oleh itu, mereka dapat bergerak dengan cepat walaupun pada suhu rendah. Ini adalah kelebihan hidup dan kelebihan penyesuaian yang penting. Sehingga hari ini, kadal dan amfibi hanya terdapat di iklim yang hangat, sementara mamalia telah dapat menyebar sejauh kawasan arktik. Begitu juga, cara pembiakan mamalia merupakan kelebihan evolusi yang menentukan, kerana embrio boleh berkembang terlindung di dalam tubuh ibu dan keturunan dijaga pada awalnya. Penemuan prosimian sudah diketahui sejak zaman Kapur sekitar 140 juta tahun yang lalu. Setelah kepupusan dinosaur pada akhir zaman Kreta, burung dan mamalia dapat berkembang lebih jauh. Mereka dapat menjajah hampir semua habitat dalam tempoh Tersier sekitar 65 juta tahun yang lalu. Garis pengembangan manakah yang dibawa langsung ke manusia masa kini hanya dapat disimpulkan dengan membandingkan penemuan fosil. Oleh itu, dengan penemuan baru, idea-idea lama sering kali perlu dikaji dan disemak semula. Diasumsikan bahawa Proconsul atau Propliopithecus, yang seukuran babon dan hidup 20 hingga 30 juta tahun yang lalu, adalah nenek moyang primata hari ini, yang secara biologi merangkumi manusia. Sedikit langkah kecil yang dianggap evolusi yang sangat perlahan dari generasi ke generasi berlaku. Oleh itu, semua makhluk hidup secara kekal tertakluk kepada pengaruh persekitaran, keadaan yang menjadikan dirinya hampir tidak kelihatan di dalam badan. Bidang dari epigenetik dan pecutan menyaksikan ini.

Penyakit dan penyakit

Evolusi kepada manusia dan genus Homo mungkin juga mengakibatkan garis keturunan perkembangan yang pupus. Sebahagiannya, ini diduga terjadi pada manusia Neanderthal (Homo neandertalensis). Walau bagaimanapun, beberapa penyelidik juga menganggap bahawa ini bercampur dengan Homo sapiens dan bergabung ke dalam populasi. Sebagai ciri khas manusia yang kita sebut berjalan tegak, bahasa, penggunaan alat dan pengembangan kemampuan kognitif, yang seiring dengan pengembangan otak. Namun, kemampuan seperti itu juga dapat ditemukan pada hewan tertentu, seperti yang ditunjukkan, misalnya, dengan hasil sains yang menakjubkan di mana kemampuan haiwan telah dilatih secara intensif. Salah satu pencetus pembangunan manusia mungkin adalah penyebaran stepa 7.5 juta tahun yang lalu. Ia menyukai gaya berjalan tegak, yang memberikan gambaran keseluruhan yang lebih baik. Pada masa yang sama, ini melepaskan tangan untuk penggunaan dan pembuatan alat. Tangan itu kemudian berkembang menjadi alat mencengkam khusus yang dapat digunakan untuk menyediakan dan memproses makanan dengan lebih baik. Oleh itu, rahang yang kuat juga tidak lagi penting dan otak tengkorak boleh menempati ruang yang lebih besar. Pergantian zaman ais dan tempoh hangat kira-kira 2 juta tahun yang lalu pada awal tempoh Kuarter membuat tuntutan terhadap kemampuan menyesuaikan makhluk hidup, yang dapat ditangani oleh manusia. Dia dapat melindungi dirinya dengan pakaian dan tempat tinggal yang sesuai dan menyampaikan pengalamannya sebagai gudang pengetahuan penting dalam kumpulan sosial. Walau bagaimanapun, banyak kelebihan evolusi manusia, yang kini memungkinkan kita untuk membentuk persekitaran kita secara aktif, juga membawa perubahan yang sukar. Salah satunya adalah pembesaran tengkorak, yang membawa kepada fakta bahawa manusia dilahirkan di kesakitan. Oleh itu, ukuran maksimum kelahiran dengan cara semula jadi telah lama dicapai.