Pemeriksaan Di Pakar Sakit Puan: Pemeriksaan Lanjutan

Bergantung pada masalahnya, terdapat sejumlah peperiksaan lain. Penggunaannya bergantung kepada pelbagai komplikasi atau kebimbangan pesakit.

Kaedah Peperiksaan

  • Sonografi: ultrasound memainkan peranan penting dalam amalan ginekologi - terutamanya semasa mengandung, tetapi juga, antara lain, ketika kanak-kanak diinginkan atau tumor disyaki. Ia boleh dimasukkan melalui faraj (sonografi faraj) atau bergerak ke atas perut (sonografi perut) atau payudara (sonografi mamma).

  • Smear dan biopsi: semasa pemeriksaan spekulum, sel dari serviks dan saluran serviks boleh diperoleh untuk kanser pemeriksaan ("pemeriksaan PAP") atau sampel tisu kecil dari daerah yang mencurigakan dapat diperoleh dan diperiksa di bawah mikroskop. Dalam kebanyakan kes, sampel ini dihantar ke makmal untuk dinilai. Nilai pH dapat ditentukan dari rembesan faraj - jika kurang berasid daripada biasa, ini adalah petunjuk pertama penjajahan dengan patogen. Sekiranya rembesan faraj kemudian mengeluarkan bau seperti ikan ketika dilapisi kalium larutan hidroksida pada slaid (amina test), kecurigaan ini disahkan. Bakteria atau kulat kemudian dapat dikesan di bawah mikroskop. Dalam kes ini, rembesan vagina dihantar ke makmal untuk pemeriksaan mikrobiologi yang lebih terperinci (contohnya, penanaman faraj kuman dan menguji yang antibiotik bekerjasama dengan mereka).

  • Pemeriksaan air kencing: ini adalah sebahagian daripada pemeriksaan rutin selama mengandung; jika tidak, ia dilakukan, sebagai contoh, jika terdapat kecurigaan cystitis.

  • Diagnosis kitaran dan hormon: Sekiranya terdapat kecurigaan mengenai gangguan hormon atau sekiranya berlaku penyelewengan atau keinginan yang tidak terpenuhi untuk mempunyai anak untuk dijelaskan, selain kaedah yang disebutkan di atas masih ada yang lain digunakan. Sebagai contoh, pelbagai kepekatan hormon dapat diukur dalam darah atau faktor serviks yang disebut dapat ditentukan dalam rembesan serviks. Ini bermaksud bahawa melalui pelbagai faktor seperti penampilan dan konsistensi diuji, bagaimana rembesan bertindak balas terhadap yang berbeza hormon semasa kitaran haid.

  • Endoskopi: Pada kanak-kanak dan perawan, endoskopi sempit dapat dimasukkan melalui faraj dan bukannya pemeriksaan spekulum (vaginoskopi). Dalam situasi tertentu (contohnya, kemandulan, pendarahan dari uterus), rongga rahim juga dapat diperiksa dengan endoskopi - bawah anestesia tempatan (histeroskopi). Untuk tujuan diagnostik dan terapi secara langsung, endoskop juga dapat diperkenalkan melalui sayatan kecil di dinding perut (laparoskopi).