Pemeriksaan Di Pakar Sakit Puan

Sudah tentu ada perkara yang lebih digemari seorang wanita daripada mengunjungi pakar sakit puan. Tetapi pasti juga bahawa hanya pemeriksaan biasa yang dapat mengesan gangguan pada tahap awal. Oleh itu, setiap wanita harus menjalani pemeriksaan sekali setahun dari usia 20 tahun paling lambat.

Tugas pakar sakit puan

Pakar sakit puan mempunyai beberapa tanggungjawab utama: Sekiranya terdapat aduan akut dan penyakit kronik, dia membuat keputusan mengenai diagnostik dan terapi, untuk mengesan penyakit seperti kanser payudara pada peringkat awal, dia melakukan pemeriksaan pencegahan secara berkala (atau mengatur ujian lebih lanjut), dia memberi nasihat kepada wanita, dan dia menjaga ibu hamil dan bayi mereka yang belum lahir selama mengandung.

Sebilangan besar wanita mengalami lawatan dan pemeriksaan oleh pakar sakit puan sebagai keadaan yang agak tidak menyenangkan, yang - bahkan lebih daripada kebanyakan lawatan ke doktor lain - melintasi garis ke kawasan yang sangat intim dan mungkin memalukan. Terutama bagi gadis-gadis muda yang berkunjung ke pejabat pakar sakit puan untuk pertama kalinya, banyak kepekaan yang diperlukan oleh doktor dan penyambut tetamu.

Kali pertama ke pakar sakit puan

Masa yang tepat untuk melawat pakar sakit puan untuk pertama kalinya berbeza bagi setiap gadis. Sebilangan pakar sakit puan mengatakan bahawa ini berlaku setelah bermulanya haid pertama, yang lain percaya bahawa pemeriksaan awal tidak diperlukan sehingga usia 20 tahun (kecuali jika ada kejadian tertentu).

Sebab yang baik termasuk tempoh yang masih belum bermula pada usia 16 tahun, aduan seperti kabur lebih rendah sakit perut atau pelepasan berbau kuat, gatal-gatal dan membakar di faraj, dan perlunya nasihat mengenai hubungan seksual, perancang keluarga, atau akil baligh.

Perbualan dan kaunseling

Fokus pertama adalah secara khusus bertanya kepada pesakit mengenai alasan lawatannya ke doktor dan dia sejarah perubatan (anamnesis). Sekiranya dia mempunyai aduan semasa, dia harus menerangkannya secepat mungkin: Di mana, kapan dan berapa kerap kejadian itu berlaku, sama ada ia bermula secara tiba-tiba atau telah lama muncul, dan sama ada terdapat gejala lain.

"Riwayat haid" sangat penting, iaitu ketika pendarahan terakhir berlaku, sama ada tempohnya tetap atau tidak ada, pada selang apa ia bermula dan berapa lama ia berlangsung, sama ada ia menyakitkan dan adakah pendarahan di antara mereka. Pada wanita yang lebih tua, soalan juga boleh difokuskan menopaus.

Di samping itu, jenis perancang keluarga digunakan, penyakit kronik lain yang dialami atau ada, kelahiran sebelumnya, operasi atau kemalangan, ubat-ubatan yang diambil dan penyakit dalam keluarga juga penting. Masalah seksual atau penderaan juga harus ditangani.

Sekiranya anda mengunjungi pakar sakit puan dengan perhatian khusus, disarankan - terutamanya untuk lawatan pertama - menuliskan soalan terlebih dahulu dan membawa nota ini bersama anda untuk lawatan ke doktor. Ini membantu mengatasi kegelisahan dan kesukaran yang sering menyertainya dalam memberi tumpuan kepada apa yang sebenarnya anda mahukan.