Transmisi Pengujaan: Fungsi, Tugas & Penyakit

Penghantaran pengujaan dari sel ke sel - bahkan dari sel saraf ke sel saraf - berlaku melalui sinaps. Ini adalah persimpangan antara dua sel saraf atau antara sel saraf dan sel tisu lain yang khusus untuk penghantaran dan penerimaan isyarat. Dalam kebanyakan kes, penghantaran isyarat berlaku melalui bahan pemesejan (neurotransmitter); hanya dalam kes penghantaran dari sel otot ke sel otot, transmisi pengujaan juga boleh berlaku melalui potensi elektrik Transmisi pengujaan juga dikenal sebagai "transmisi" ".

Apakah transmisi pengujaan?

Penghantaran pengujaan dari sel ke sel - bahkan dari sel saraf ke sel saraf - berlaku melalui sinaps. Sebilangan besar sel dalam tubuh manusia mesti dapat berkomunikasi antara satu sama lain atau menerima arahan untuk menghasilkan tingkah laku organisma tertentu, seperti otot pengecutan. Proses pelbagai aspek ini berlaku melalui transmisi atau transduksi pengujaan pembezaan. Sebilangan besar transmisi rangsangan disiarkan di sinaps dengan pengaktifan dan pembebasan bahan pemancar. Oleh itu, penghantaran ini dan, jika perlu, pengedaran potensi tindakan kepada pelbagai penerima biasanya berlaku secara kimia melalui sinapsis kimia di mana bahan utusan atau neurotransmitter dipindahkan ke sel penerima. Dalam proses ini, butang akhir sinaps tidak mempunyai hubungan langsung dengan sel sasaran, tetapi dipisahkan darinya oleh celah sinaptik dalam urutan 20 hingga 50 nanometer. Ini menawarkan kemungkinan mengubah atau menghalang bahan pemancar di celah sinaptik bahawa mereka harus menyeberang, iaitu mengubahnya menjadi bahan tidak aktif. The potensi tindakan kemudian dibatalkan lagi. Sel otot juga dapat dihubungkan antara satu sama lain dengan sinaps elektrik. Dalam kes ini, potensi tindakan dihantar dalam bentuk impuls elektrik terus ke sel otot seterusnya atau bahkan ke banyak sel secara serentak.

Fungsi dan tugas

Manusia mempunyai kira-kira 86 bilion sel saraf. Sebilangan besar rangkaian peraturan dan banyak tindakan sukarela dan sengaja, serta reaksi yang berterusan untuk ancaman luaran, mesti dikendalikan. Sebilangan besar sel badan mesti dibuat untuk bekerjasama secara terkoordinasi untuk melaksanakan reaksi yang diperlukan dan diinginkan dari seluruh organisma. Untuk menyelesaikan tugas-tugas ini, badannya dilintasi oleh rangkaian yang padat saraf bahawa, di satu pihak, laporkan maklumat deria dari semua kawasan badan ke otak dan, sebaliknya, membenarkan otak menghantar arahan ke organ dan otot. Cara berjalan tegak sahaja menjadikan berjuta-juta sel saraf bertindak untuk pergerakan terkoordinasi, secara serentak dan sentiasa memeriksa, membandingkan dan memproses di otak kedudukan anggota badan, arah graviti, kelajuan ke hadapan dan banyak lagi, untuk menghantar pengecutan dan kelonggaran memberi isyarat kepada bahagian otot tertentu dalam masa nyata. Untuk melaksanakan tugas-tugas ini, badan mempunyai sistem transmisi atau transduksi yang menarik. Biasanya, isyarat mesti dihantar dari sel saraf ke sel saraf atau dari sel saraf ke sel otot atau sel tisu lain. Dalam beberapa kes, penghantaran isyarat antara sel otot juga diperlukan. Dalam kebanyakan kes, elektrik potensi tindakan disebarkan secara elektrik dalam sel saraf dan, setelah mencapai titik kontak (sinaps) ke sel saraf seterusnya, kembali ditukar menjadi pelepasan zat utusan atau neurotransmitter tertentu. The neurotransmitter mesti menyeberangi celah sinaptik dan, setelah penerimaan oleh sel penerima, ditukarkan kembali ke dorongan elektrik dan dihantar. Lekukan penghantaran isyarat melalui perantaraan kimia adalah penting kerana neurotransmitter tertentu hanya boleh berlabuh ke reseptor tertentu, menjadikan isyarat selektif, yang tidak mungkin dilakukan dengan isyarat elektrik semata-mata. Kekacauan reaksi akan tercetus. Perkara penting lain adalah bahawa utusan dapat diubah atau bahkan dihambat semasa melewati celah sinaptik, yang boleh setara dengan pembatalan potensi tindakan. Hanya penghantaran isyarat antara sel otot yang boleh menjadi elektrik semata-mata melalui sinaps elektrik. Dalam kes ini, simpang jurang yang disebut membolehkan isyarat elektrik dihantar terus dari sitoplasma ke sitoplasma. Dalam sel otot - terutamanya sel otot jantung - ini mempunyai kelebihan bahawa banyak sel dapat diselaraskan dalam jarak jauh untuk pengecutan.

Penyakit dan gangguan

Kelebihan besar mengubah potensi tindakan elektrik menjadi neurotransmitter tertentu, yang memungkinkan memberi isyarat selektif - dan perlu - serentak, sekaligus membawa risiko gangguan dan serangan berbahaya. Pada asasnya, ada kemungkinan sinaps akan berlebihan atau dihambat. Ini bermaksud bahawa toksin atau dadah boleh mencetuskan kekejangan atau kelumpuhan pada sinapsis neuromuskular. Sekiranya sinaps di CNS terkena racun atau dadah, kesan psikologi ringan hingga teruk berlaku. Kegelisahan, kesakitan, keletihan atau kerengsaan mungkin disebabkan tanpa sebab yang jelas pada mulanya. Terdapat beberapa cara untuk mempengaruhi penghantaran. Sebagai contoh, toksin botulinum menghalang pengosongan vesikel ke celah sinaptik sehingga tidak neurotransmitter disebarkan, mengakibatkan kelumpuhan otot. Kesan sebaliknya dihasilkan oleh racun janda hitam. Terdapat pengosongan total vesikel, sehingga celah sinaptik secara harfiah dibanjiri oleh neurotransmitter, yang menyebabkan kekejangan otot yang teruk. Gejala serupa dengan yang dialami toksin botulinum berlaku dengan bahan yang menghalang pengambilan semula neurotransmitter oleh sel penerima. Terdapat juga cara lain untuk mencegah atau mengganggu penularan eksitasi. Sebagai contoh, sebilangan bahan boleh menempati reseptor tertentu neurotransmitter, menyebabkan lumpuh.