Senaman dan Kanser: Faedah dan Petua

Bagaimanakah senaman membantu melawan kanser?

"Sekiranya kita boleh memberi semua orang dos makanan dan senaman yang betul, tidak terlalu banyak dan tidak terlalu sedikit, kita akan menemui cara terbaik untuk kesihatan," kata pakar perubatan Yunani kuno Hippocrates. Kebijaksanaan kuno ini kini boleh disokong oleh penemuan saintifik: Menurut ini, aktiviti fizikal yang kerap dan sesuai sebagai sebahagian daripada gaya hidup yang sihat (pemakanan seimbang, udara segar, sedikit tekanan, tidur yang cukup, tiada alkohol dan nikotin) boleh mengatasi pelbagai penyakit. – sebagai tambahan kepada penyakit kardiovaskular, demensia dan penyakit metabolik tertentu, ini juga termasuk kanser.

Sukan mengurangkan risiko jenis kanser biasa

Bagi sesetengah jenis kanser, gaya hidup aktif boleh mengurangkan risiko tumor malignan berkembang di tempat pertama (pencegahan utama). Ini telah terbukti untuk tujuh jenis kanser biasa:

Risiko mendapat kanser paru-paru nampaknya juga boleh dikurangkan melalui senaman - sekurang-kurangnya pada perokok. Tiada kesan sebegitu telah ditunjukkan pada bukan perokok.

Sebaliknya, terdapat korelasi negatif antara kanser kulit hitam (melanoma malignan) dan sukan: orang yang aktif dalam sukan adalah sehingga 27 peratus lebih berkemungkinan untuk mengembangkan bentuk kanser kulit yang berbahaya ini. Walau bagaimanapun, ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa orang sedemikian menghabiskan banyak masa di luar rumah dan oleh itu terdedah kepada lebih banyak cahaya UV. Tanpa perlindungan UV yang mencukupi, risiko kanser kulit meningkat dengan ketara!

Apabila bersenam di luar rumah, ingatlah untuk melindungi diri anda dengan secukupnya daripada sinaran UV matahari dengan memakai pelindung matahari dan pakaian dengan perlindungan UV.

Sukan melambatkan perkembangan kanser

Menurut kajian, senaman yang kerap juga boleh mengurangkan kebarangkalian untuk mati akibat kanser sedia ada. Oleh itu, pesakit yang aktif secara fizikal mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk bertahan lebih lama. Sukan menghalang tumor daripada membesar dan merebak ke tahap tertentu. Penyelidik telah pun memerhatikan ini untuk kanser payudara, usus dan prostat.

Dapatan daripada kajian pemerhatian dan kajian makmal

Perlu diingatkan bahawa kajian terdahulu adalah apa yang dipanggil kajian pemerhatian, yang mana hanya hubungan antara sukan dan kanser, tetapi tiada kesan langsung, boleh disimpulkan. Malangnya, ini juga sukar untuk dibuktikan. Namun begitu, para saintis kini cuba menyiasat kesan sukan dalam kajian yang lebih bermakna.

Sekurang-kurangnya di makmal, penyelidik telah dapat membuktikan dalam kultur sel tumor dan dalam eksperimen haiwan bahawa sukan boleh melambatkan pertumbuhan sel tumor. Penyelidik juga telah dapat membuktikan bahawa latihan ketahanan tetap khususnya menggerakkan sel imun tertentu - terutamanya yang dipanggil sel pembunuh semulajadi (sekumpulan limfosit). Sel-sel imun ini boleh mengenali dan membunuh sel-sel malignan. Dalam senaman tikus, sebagai contoh, tumor tumbuh lebih perlahan dan lebih sedikit metastasis tumor terbentuk.

Walau bagaimanapun, sukan dan senaman bukan pengganti terapi kanser! Walau bagaimanapun, mereka boleh menambah dan menyokong rawatan!

Sukan menyekat keradangan kronik

Dengan diet seimbang dan senaman, tekanan dalam tisu lemak dapat dikurangkan. Lemak yang tidak diingini itu sendiri juga mencair dan jisim otot tumbuh. Di samping itu, latihan senaman yang kerap menggalakkan proses anti-radang. Secara keseluruhan, sukan mengurangkan tahap keradangan dalam badan dan oleh itu juga risiko kanser.

Sukan meningkatkan kualiti hidup

Kanser memenatkan. Tubuh memerlukan banyak kekuatan untuk melawan tumor, tetapi juga untuk menahan terapi dan kesan sampingannya. Latihan yang disesuaikan secara individu untuk setiap pesakit telah terbukti meningkatkan prestasi fizikal mereka:

Mobiliti, kekuatan otot dan daya tahan meningkat. Lemak berkurangan, sistem imun diperkuatkan dan risiko jatuh berkurangan. Di samping itu, senaman meningkatkan harga diri dan kesejahteraan - juga kerana pesakit menyumbang kepada kesihatan mereka sendiri.

Sukan mengurangkan kesan sampingan dan komplikasi jangka panjang

Satu lagi faedah penting senaman dalam kanser: program senaman yang disesuaikan secara individu sebelum, semasa dan selepas rawatan kanser mengurangkan kesan sampingan yang disebabkan oleh tumor itu sendiri dan terapi. Ini termasuk, sebagai contoh

 • Keletihan dan keletihan kronik (keletihan)
 • Kerosakan saraf yang berkaitan dengan terapi (polineuropati)
 • masalah lemah kawalan kencing
 • Pengekalan air dalam tisu akibat saliran limfa yang terjejas (limfoedema)
 • gangguan tidur
 • Kebimbangan dan kemurungan

Sukan dalam kanser boleh membantu pesakit untuk bertolak ansur dengan terapi dengan lebih baik. Ia kemudiannya boleh dijalankan dengan lebih kerap mengikut garis panduan dan dengan itu berkesan. Pesakit yang aktif secara fizikal juga pulih dengan lebih cepat selepas rawatan. Di samping itu, bilangan pemindahan darah yang diperlukan dikurangkan.

Adakah sukan mengurangkan risiko kambuh?

Ia masih belum dijelaskan dengan secukupnya sama ada sukan mengurangkan risiko kanser berkembang semula selepas rawatan (risiko berulang atau berulang) atau pembentukan metastasis. Walau bagaimanapun, terdapat bukti bahawa aktiviti fizikal yang kerap dan mencukupi boleh mengurangkan risiko kanser berulang.

Sebagai contoh, risiko berulang untuk pesakit kanser payudara yang lebih tua nampaknya meningkat jika mereka kekal sangat berat badan berlebihan dan mengambil sedikit senaman selepas penyakit mereka. Terdapat data yang sama untuk pesakit kanser kolorektal: Pesakit yang tidak aktif mati lebih awal daripada mereka yang banyak bersenam. Pesakit kanser prostat nampaknya juga boleh mempengaruhi prognosis mereka secara positif jika mereka kerap bersenam.

Bilakah pesakit kanser perlu bersenam?

Senaman sebelum, semasa dan selepas rawatan kanser adalah selamat dan bermanfaat untuk hampir semua peringkat penyakit.

Bersenam sudah di hospital

Senaman dalam pemulihan

Pada akhir atau selepas rawatan awal kanser mereka, kebanyakan pesakit pada mulanya diarahkan secara individu untuk bersenam di klinik pemulihan atau di kemudahan pemulihan pesakit luar - oleh ahli fisioterapi, pengajar sukan atau pakar lain. Di sana mereka juga belajar, sebagai contoh, cara menangani saluran keluar usus buatan (stoma) atau sekatan lain seperti prostesis, serta cara mengelakkan postur yang salah atau melegakan. Dan pesakit yang telah menjalani pembedahan paru-paru mengamalkan teknik pernafasan khas untuk menggunakan sebaik mungkin kapasiti paru-paru mereka.

Sukan selepas pemulihan

Selepas pemulihan, doktor dan pesakit membuat keputusan bersama mengenai latihan lanjutan dan latihan sukan. Pelbagai perkara perlu dipertimbangkan, sebagai contoh: Adakah perjalanan penyakit dan keadaan kesihatan individu membenarkan senaman yang kerap sama sekali? Apakah jenis sukan yang sesuai untuk pesakit? Sejauh manakah latihan digalakkan?

Untuk menjelaskan soalan sedemikian, pesakit kanser harus bertanya kepada diri sendiri sebelum memulakan latihan mereka…

 • dapatkan nasihat daripada doktor yang merawat mereka dalam hal ini dan

Pesakit kemudiannya harus berunding dengan ahli sukan atau ahli fisioterapi terlatih dan menerima sokongan profesional semasa latihan mereka.

Simpan rekod anda sendiri tentang perjalanan penyakit anda dan jenis, kuantiti dan tempoh ubat yang anda ambil. Anda boleh membentangkan gambaran keseluruhan ini kepada doktor anda supaya dia boleh memberi anda nasihat pakar tentang latihan sukan.

Sukan juga penting selepas anda pulih daripada kanser: masukkan senaman dan aktiviti fizikal ke dalam kehidupan seharian anda secara kekal.

Bilakah sikap berhati-hati harus dilakukan?

Dalam kes kontraindikasi tertentu, program senaman mesti dijelaskan terlebih dahulu dengan doktor dan mungkin dihadkan:

 • Penyakit bersamaan yang serius (cth. penyakit kardiovaskular, keradangan sendi kronik)
 • Gangguan keseimbangan
 • Penurunan berat badan teruk yang tidak disengajakan akibat kanser (tumor cachexia)
 • metastasis tumor dalam tulang (metastasis tulang), "lubang" dalam tisu tulang (osteolisis)
 • Osteoporosis maju
 • Infusi kemoterapi dalam 24 jam terakhir
 • Fasa antara sesi radioterapi
 • Anemia dengan paras hemoglobin di bawah 8g/dl
 • limfoedema yang jelas
 • salur usus buatan (stoma) yang baru dicipta, kateter kekal untuk mengalirkan air kencing atau tiub penyusuan

Pesakit dengan penyakit bersamaan seperti aritmia jantung hanya perlu bersenam di bawah pengawasan!

Bilakah sukan dilarang pada pesakit kanser?

Walaupun sukan hampir selalu disyorkan, beberapa keadaan melarang latihan fizikal:

 • Risiko tinggi jangkitan, jangkitan akut atau demam
 • Sejurus selepas pembedahan (namun bergerak semula secepat mungkin dengan kebersihan diri yang bebas di hospital dan menghadapi kehidupan seharian di rumah)
 • kesakitan yang teruk
 • pendarahan akut
 • Mual akut dan/atau muntah
 • pening yang teruk
 • Metastasis tulang atau osteolisis berisiko patah
 • oklusi vaskular akibat pembekuan darah (trombosis, embolisme) dalam tempoh sepuluh hari yang lalu
 • penyinaran berterusan kawasan jantung atau penyinaran seluruh badan

Sukan manakah yang sesuai untuk kanser?

Sebagai bantuan motivasi untuk lebih banyak aktiviti dalam kehidupan seharian, anda boleh mengira kiraan langkah harian anda – melalui apl atau dengan penjejak aktiviti boleh pakai.

Program sukan individu dan berpandu

Bersama doktor atau ahli fisioterapi anda, sediakan pelan latihan terperinci yang realistik untuk anda. Bergembiralah dengan kemajuan kecil dalam latihan anda dan jangan terlalu mengharapkan diri anda sendiri. Kebanyakan orang mendapati senaman paling mudah apabila mereka berlatih bersama-sama dengan orang lain dan seronok melakukannya.

Adalah penting anda mula bersenam perlahan-lahan untuk membiasakannya dan kemudian bersenam secara teratur. Anda harus sentiasa memberi perhatian kepada bentuk harian anda: Jika anda berasa kurang sihat, pilih senaman ringan. Jika anda berasa sihat, anda boleh berlatih dengan lebih intensif – tetapi tanpa terlalu memaksa diri anda! Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengikuti pelan senaman yang disesuaikan dengan anda dan bukannya program sukan untuk orang yang sihat.

Bagi pesakit dengan saluran keluar usus buatan (stoma), hampir semua jenis sukan boleh dilakukan selepas beberapa minggu pertama - bergantung pada keadaan kesihatan dan kesan sampingan terapi - termasuk berenang. Prasyaratnya ialah stoma dipasang dengan selamat dan rapat.

Menilai intensiti latihan

Untuk mencari tahap latihan yang betul, iaitu intensiti, untuk setiap pesakit individu, pakar boleh menjalankan ujian diagnostik prestasi. Walau bagaimanapun, pesakit juga boleh menilai tahap usaha sendiri menggunakan apa yang dipanggil "skala Borg". Ini bermula pada 6 (“tidak berat sama sekali”) dan meningkat kepada 20 (“usaha maksimum”). Dalam julat ini, anda menentukan sendiri betapa beratnya latihan itu. Sebagai contoh, latihan ketahanan hendaklah antara 12 (intensiti sederhana) dan 14 (intensiti lebih tinggi) pada skala Borg - anda harus menganggapnya sebagai "agak berat". Latihan kekuatan, sebaliknya, boleh menjadi "berat", iaitu antara 14 dan 16 pada skala Borg.

Menggabungkan sukan dengan berkesan

 • Latihan ketahanan tiga kali seminggu pada intensiti sederhana selama sekurang-kurangnya 30 minit dalam tempoh sekurang-kurangnya lapan hingga dua belas minggu
 • Di samping itu, latihan kekuatan sekurang-kurangnya dua kali seminggu dengan sekurang-kurangnya dua set lapan hingga 15 ulangan

Di samping itu, American College of Sports Medicine (ACSM) telah menyenaraikan secara khusus kekerapan dan intensiti yang paling sesuai untuk simptom tipikal pesakit kanser. Kriteria yang dipanggil FITT (“kekerapan, intensiti, masa, jenis”) ini membantu doktor dan ahli fisioterapi anda untuk merancang program sukan dan senaman individu anda.

Secara umum, cadangan ini hanyalah garis panduan saintifik. Anda harus mendasarkan program anda pada perasaan anda dan perkara yang boleh anda lakukan – sebarang senaman adalah lebih baik daripada tidak sama sekali!

Latihan ketahanan

Sukan daya tahan yang sesuai ialah:

 • Berlari atau berjalan kaki Nordic
 • berbasikal
 • Ski merentas desa
 • Latihan mengenai peralatan daya tahan seperti ergometer atau stepper
 • Aquajogging
 • Berenang (selagi tiada peningkatan kerentanan kepada jangkitan)
 • Menari

Jika anda lemah (cth. semasa terapi), latihan ketahanan berselang-seli sesuai pada mulanya. Ini melibatkan berselang-seli antara senaman dan rehat dalam irama, sebagai contoh, dua minit. Anda kemudiannya boleh memanjangkan fasa senaman secara beransur-ansur dan memendekkan masa rehat sehingga anda boleh berlatih secara berterusan selama 30 hingga 60 minit pada intensiti sederhana atau 10 hingga 30 minit pada intensiti yang lebih tinggi.

Jika anda cergas, anda juga boleh meningkatkan daya tahan anda dengan lebih cepat dengan berselang-seli latihan intensif dan sederhana dalam selang 4 minit (latihan selang ekstensif).

Latihan kekuatan

Satu lagi kesan positif latihan kekuatan ialah ia boleh menghalang perkembangan limfoedema di lengan. Pesakit yang telah mengeluarkan nodus limfa di kawasan ketiak, sebagai contoh, terdedah kepada jenis edema ini. Jika limfoedema lengan ringan hingga sederhana sudah ada, latihan mengurangkan rasa sakit dan tekanan.

Selepas pembedahan nodus limfa atau jika anda mengalami limfoedema, pakai pakaian sukan yang longgar yang tidak menyempitkan bahagian badan yang terjejas di ketiak atau pangkal paha. Jika anda telah ditetapkan stoking mampatan, sebaiknya memakainya semasa latihan.

Pesakit dengan infark tulang (osteonecrosis), yang boleh berlaku akibat rawatan kanser, juga mendapat manfaat daripada senaman yang menguatkan otot di sekeliling sendi terjejas (selalunya pinggul atau lutut). Latihan kekuatan ringan boleh ditambah dengan sukan daya tahan yang mudah pada sendi, seperti aerobik air, berbasikal dan latihan pada ergometer kitaran.

Petua latihan

Lindungi parut pembedahan yang segar daripada matahari, panas, sejuk, tekanan atau pakaian yang melelas. Rawat parut dengan salap atau minyak. Ahli fisioterapi juga boleh menggerakkan parut untuk menggalakkan penyembuhan.

Latihan regangan

Latihan untuk kekuatan dan daya tahan perlu ditambah dengan senaman regangan, kerana ia meningkatkan mobiliti. Senaman regangan hendaklah dilakukan secara perlahan dan terkawal. Elakkan pergerakan tersentak supaya tidak menarik otot.

Latihan koordinasi/sensomotor

Selepas memanaskan badan yang singkat, latihan koordinasi berguna sebelum latihan ketahanan dan kekuatan. Lakukan ini dengan perlahan dan terkawal. Pesakit yang lebih tua khususnya mendapat manfaat daripada ini, kerana latihan penyelarasan meningkatkan deria keseimbangan dan oleh itu boleh mencegah jatuh.

Polineuropati periferal hampir tidak boleh dirawat, tetapi ia boleh dikurangkan melalui latihan sensorimotor. Latihan adalah paling berkesan jika ia dijalankan dua hingga enam kali seminggu selama enam hingga 30 minit pada satu masa dan sekurang-kurangnya empat minggu.

Latihan lantai pelvis

Akibat pembedahan pelvis (cth. untuk kanser prostat, pundi kencing atau rektum), mekanisme penutupan pundi kencing, dubur atau lantai pelvis dan, dalam beberapa kes, saraf boleh rosak. Akibatnya adalah inkontinensia kencing atau najis. Latihan lantai pelvik yang sistematik sangat berkesan dalam memulihkan kontinensia. Pakar fisioterapi bekerjasama dengan anda untuk melatih lantai pelvis, mengambil kira parut pada dinding perut semasa latihan mereka dan juga menggalakkan kecergasan am anda dengan senaman tertentu.

Yoga

Kebanyakan data mengenai yoga dan kanser telah dikumpulkan daripada pesakit kanser payudara. Menurut beberapa kajian, yoga meningkatkan kualiti hidup mereka yang terjejas semasa dan selepas rawatan kanser dan mengurangkan gejala keletihan. Yoga juga meningkatkan tidur, kognisi, limfoedema dan kecergasan pada pesakit kanser.

Perkara yang perlu anda ingat

Jika anda mempunyai batasan fizikal, anda mungkin perlu menggunakan alat bantuan yoga seperti selimut, penggelek, tali dan blok. Jika anda mempunyai metastasis tulang atau tumor otak, beberapa latihan mesti disesuaikan dengan sewajarnya.

Adalah lebih baik untuk berlatih yoga dengan guru yoga dengan latihan tambahan dalam sukan onkologi.

Qi Gong

Seperti yoga, bentuk meditasi, tumpuan dan pergerakan Cina Qi Gong menguatkan badan dan minda. Kekuatan, fleksibiliti, koordinasi dan tumpuan dilatih. Pada masa yang sama, mengawal pernafasan, pengantaraan dan kelonggaran memainkan peranan yang menentukan. Semua ini bersama-sama membantu pesakit kanser untuk meningkatkan kualiti hidup mereka, mengurangkan ketegangan dan mengurangkan kesan sampingan terapi.

Menari

Sukan manakah yang mungkin tidak sesuai untuk kanser?

Pesakit kanser mesti memutuskan secara individu dengan doktor mereka jenis senaman yang sesuai untuk mereka dan pada intensiti apa. Sesetengah jenis sukan tidak sesuai untuk sesetengah pesakit.

Tiada sukan ketahanan sekiranya berlaku penurunan berat badan yang tidak disengajakan

Pesakit yang kehilangan berat badan secara tidak sengaja atau kehilangan banyak berat badan (tumor cachexia) tidak boleh melakukan sebarang latihan ketahanan. Sebaliknya, mereka harus terus mencuba untuk menghadapi kehidupan seharian sendiri dan sentiasa aktif untuk tempoh yang singkat pada intensiti rendah. Di samping itu, pesakit ini memerlukan latihan kekuatan yang disesuaikan secara individu yang diawasi oleh pakar (cth. dengan jalur kecergasan atau berat badan mereka sendiri) untuk mengatasi kehilangan jisim otot.

Berhati-hati apabila berenang semasa radioterapi

Secara prinsipnya, renang adalah sukan daya tahan yang mudah pada sendi dan juga sesuai untuk pesakit kanser. Walau bagaimanapun, pesakit yang menjalani radioterapi tidak boleh berenang di dalam air berklorin atau air masin.

Tiada berbasikal selepas pembedahan di pelvis kecil

Gimnastik dan seni mempertahankan diri tidak sesuai untuk orang yang mempunyai stoma

Gimnastik tidak sesuai untuk orang yang mempunyai saluran usus buatan (stoma). Latihan pada palang mendatar dan palang selari khususnya tidak digalakkan. Seni mempertahankan diri juga harus dielakkan.

Tiada seni mempertahankan diri dan sukan bola dengan limfoedema

Pesakit dengan limfoedema di lengan atau kaki harus mengelakkan seni mempertahankan diri.

Pesakit yang mempunyai risiko limfoedema atau limfoedema yang sudah berkembang tidak boleh melakukan sebarang pergerakan yang terlalu kuat atau tersentak. Ini boleh mencetuskan limfoedema atau memburukkan lagi limfoedema sedia ada. Oleh itu, sukan bola seperti tenis atau bola sepak adalah kurang sesuai.

Sukan kompetitif dan lasak tidak digalakkan

Latihan intensif boleh membantu untuk membina stamina dan kekuatan semula dengan cepat. Walau bagaimanapun, keamatan yang sangat tinggi seperti sukan kompetitif atau lasak tidak disyorkan untuk pesakit kanser semasa dan tidak lama selepas rawatan. Ini kerana mereka menegangkan sistem imun buat sementara waktu, yang meningkatkan risiko jangkitan.

Bermain dan bersukan dengan kanak-kanak yang menghidap kanser

Sukan bukan sahaja meningkatkan kecergasan dan kesejahteraan mental dalam pesakit kanser dewasa - kanak-kanak juga nampaknya mendapat manfaat daripadanya. Sesetengah pesakit muda ceria walaupun menghidap kanser dan ingin bersenam dan bermain dengan rakan sebaya mereka. Walau bagaimanapun, terdapat juga kanak-kanak yang menghidap kanser yang tidak selamat, menyepikan diri dan kekal tidak aktif untuk masa yang lama - contohnya kerana badan mereka telah berubah akibat pembedahan (mungkin juga amputasi). Di samping itu, ramai kanak-kanak - seperti orang dewasa - mengalami keletihan kronik (keletihan) atau masalah keseimbangan akibat kanser. Oleh itu, mereka tidak dapat mengikuti perkembangan kanak-kanak yang sihat dan diasingkan atau menahan diri.

Oleh itu, adalah penting untuk memotivasikan kanak-kanak yang menghidap kanser untuk mengambil bahagian dalam senaman dan sukan yang kerap seawal mungkin. Ini boleh meningkatkan kecergasan mereka dalam jangka panjang dan mengurangkan kemungkinan kesan lewat.