Latihan selepas pecah manset rotator - OP | Fisioterapi untuk pecah manset rotator

Latihan selepas pecah manset rotator - OP

Kompromi mesti dijumpai dalam rawatan susulan fisioterapeutik: di satu pihak, jahitan mesti cukup bergerak, di sisi lain, tidak ada atrofi otot (otot atrofi) yang berlaku atau bahu yang kaku harus berkembang. Strategi yang paling biasa adalah dengan melepaskan lengan selama 10 hari pertama. Di samping itu, lengan tidak bergerak pada penculikan kusyen pada sudut 45 darjah untuk 4-6 minggu pertama.

Selari dengan ini, latihan mobilisasi pasif dimulakan oleh ahli fisioterapi. Ini meningkatkan keupayaan meluncur tendon, meningkatkan kekuatan tegangan dan membawa kepada pemakanan tisu yang lebih baik. Pada langkah kedua, latihan aktif bermula, seperti gerakan pendulum atau latihan meluncur di atas meja.

Kemudian penculikan (penculikan), ketinggian (mengangkat lengan) dan putaran (berpusing) dipraktikkan tanpa daya tahan atau regangan. Latihan untuk meningkatkan kekuatan, misalnya dengan berat ringan atau tali Thera, hanya bermula dari minggu 8-10. Tujuannya adalah untuk menstabilkan bilah bahu, pusat kepala of humerus dalam sendi bahu dan membina semula kekuatan dan pergerakan keseluruhan otot bahu. Sangat sesuai adalah latihan penstabilan seperti pendirian berlipat ganda atau penyokong dinding. Sekiranya pergerakan terakhir setiap hari boleh dilakukan, latihan khusus sukan dapat diperhebatkan dari bulan ke-4 hingga ke 9. Lebih banyak maklumat boleh didapati dalam artikel:

  • Pecah manset rotator - latihan untuk meniru
  • MTT selepas pecah manset rotator - OP

Ringkasan

Proses pemakaian, tekanan berlebihan atau kemalangan boleh mengakibatkan a pemadam pemutar pecah. Mereka yang terjejas menderita teruk kesakitan dan pergerakan bahu yang terhad. Latihan fisioterapeutik mungkin tidak dapat menyembuhkan tendon koyak, tetapi ia dapat membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan mobiliti.

Sekiranya matlamat tidak tercapai, atau jika pecah baru disebabkan oleh kemalangan, pembedahan perlu dilakukan. Pelbagai teknik pembedahan digunakan untuk memasang kembali tendon koyak ke tulang. Rawatan susulan fisioterapeutik perlu dilakukan.