Latihan selepas pembedahan | Latihan untuk arthrosis lutut yang ada

Latihan selepas pembedahan

Rawatan susulan operasi untuk sendi lutut arthrosis bergantung terutamanya pada prosedur pembedahan yang dipilih. Bergantung pada apakah usaha telah dilakukan untuk memelihara sendi lutut melalui pelbagai prosedur pembedahan yang mungkin atau sama ada pesakit telah menerima endoprosthesis separa atau keseluruhan, rawatan susulan mungkin berbeza. Terutama berkaitan dengan masa rehat yang diperlukan dan beban penuh yang dibenarkan.

Namun, pada asasnya, tujuan rawatan susulan adalah untuk mengembalikan pesakit setiap hari kecergasan secepat yang mungkin. Atas sebab ini, rawatan susulan bermula pada hari operasi dengan latihan mobilisasi pasif ringan, serta terapi manual dan limfa saliran. Fasa ini sangat penting untuk mengelakkan struktur di sendi lutut dari melekat bersama dan memastikan pergerakan sendi lutut dengan sebaik mungkin.

Secara beransur-ansur, pesakit akan dapat menambah berat badan kaki sekali lagi, serta membengkokkan dan meregangkannya. Oleh itu, rawatan susulan selalu disesuaikan secara individu terhadap kemajuan penyembuhan pesakit. Seiring berjalannya waktu, rawatan selepas rawatan terdiri daripada pelbagai latihan untuk menguatkan, meregangkan, memperbaiki penyelarasan dan kestabilan dan untuk meningkatkan julat pergerakan.

Latihan berjalan dan terapi berkumpulan juga boleh menjadi sebahagian daripada rawatan selepas bersukan dan juga sukan lembut bersama (gimnastik atau aqua berjoging). Pesakit juga menerima a pelan latihan di rumah dengan latihan yang perlu dilakukan secara berkala. Untuk rawatan susulan yang berjaya adalah penting bahawa doktor, ahli terapi dan pesakit bekerjasama rapat dan mematuhi langkah-langkah yang ditetapkan.

Dadah

Painkillers selalunya merupakan pilihan pertama ubat untuk lutut arthrosis. Orang yang terjejas sangat dibatasi dalam kualiti hidup mereka oleh kesakitan. Apa yang dipanggil NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) terbukti paling sesuai ubat penahan sakit.

Ini adalah bahan yang menekan pengeluaran tubuh sendiri kesakitan dan bahan keradangan, yang disebut prostaglandin. Ejen pilihan dari kumpulan ini misalnya ibuprofen, diclofenak atau asid acetylsalicylic (ASA). Sebagai alternatif kepada NSAID, terdapat penghambat COX-2 yang lebih baik yang bertindak secara khusus pada enzim tertentu dan dengan itu menyebabkan lebih sedikit kesan yang tidak diingini.

Bahan aktif dari kumpulan ini adalah coxibe (contohnya etoricoxib). Sekiranya disebutkan di atas ubat penahan sakit jangan membawa kejayaan yang diinginkan, ubat yang lebih kuat seperti analgesik opioid boleh digunakan. Ini termasuk tilidin, tramadol, morfin or oksikodon. Sebagai tambahan kepada ubat penahan sakit, banyak yang juga mempunyai kesan anti-radang, pentadbiran kortison mungkin juga disarankan untuk memerangi radang sendi. Homeopati, salap dan krim, dan ubat antroposofik juga dapat membantu mengurangkan gejala.