Latihan selepas pembedahan | Latihan yang perlu diikuti sekiranya arthrosis bahu (omarthrosis)

Latihan selepas pembedahan

Sebagai sebahagian daripada rawatan bahu selepas pembedahan arthrosis, terdapat banyak latihan pasif dan aktif untuk mengembalikan kekuatan dan pergerakan sepenuhnya bahu. Mobiliti bahu Untuk latihan ini, duduk tegak dan tegak di atas kerusi atau berdiri tegak. Sekarang tegangkan anda otot perut.

Berhati-hatilah untuk tidak berpusing ke punggung yang berlubang. Sekarang silakan tangan anda di belakang punggung dengan telapak tangan menghadap ke dalam. Sekarang angkat lengan yang disilangkan sejauh mungkin dan tahan kedudukan selama 20 saat. Ulangi 3 kali dengan jeda pendek.

Menguatkan otot Berdiri di hadapan dinding pada jarak kira-kira 30 cm dan letakkan telapak tangan anda di lantai. Sekarang lakukan push-up di dinding (jangan melampaui kesakitan ambang!). Ulangi 2 kali 10 kali.

Peregangan otot Lekapkan jari anda di hadapan anda dada supaya lengan bawah anda selari dengan lantai dan siku anda menghala ke luar. Sekarang berpura-pura menarik tangan anda sehingga anda merasakan regangan di tali pinggang bahu. Tahan regangan selama 15-20 saat dan ulangi latihan setelah berehat sebentar.

Ringkasan

. sendi bahu sering terdedah kepada beban berat yang dapat mendorong perkembangan arthrosis. Bahu artritis mengakibatkan kehilangan sendi secara progresif rawan dan sekatan pergerakan yang menyakitkan. Pada mulanya, terapi adalah konservatif, menggunakan fisioterapi, terapi fizikal dan ubat-ubatan.

Latihan untuk mobilisasi dan pengukuhan adalah sebahagian daripada program latihan. Dalam fisioterapi sendi dapat dirawat dengan terapi manual, struktur di sekitarnya dapat dilonggarkan dan digerakkan dengan teknik tisu lembut. Pada peringkat lanjut, sendi boleh dirawat secara pembedahan.

Pembedahan pemeliharaan sendi arthroscopic dapat dilakukan, tetapi penggantian sendi endoprosthetic juga dapat dilakukan. Terutama semasa bina badan bahu terdedah kepada tekanan yang sangat tinggi, pelaksanaan latihan yang betul, pemeliharaan regenerasi dan rehat adalah penting untuk mengurangkan ketegangan sendi rawan dan dengan itu risiko berkembang arthrosis.