Latihan selepas operasi | Sindrom terowong karpal - latihan yang membantu

Latihan selepas operasi

Walaupun tangan mesti bergerak selama 3 minggu selepas operasi untuk sindrom carpal tunnel, penting untuk memulakan dengan latihan ringan sehari selepas operasi. Ini bukan sahaja mencegah pengerasan struktur yang tidak perlu lengan, tetapi juga mempunyai kesan positif pada proses penyembuhan. Adalah penting bahawa latihan yang dilakukan tidak menyebabkan kesakitan dan bengkak dan harus ditunjukkan terlebih dahulu oleh doktor atau ahli fisioterapi.

khas jari latihan dan latihan untuk mobilisasi lembut dari pergelangan tangan terbukti berkesan. Dua contoh dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah: 1) Menggerakkan pergelangan tangan Untuk latihan ini, rentangkan tangan anda lurus ke depan sehingga telapak tangan anda saling berhadapan. Sekarang lipat pergelangan tangan dari tangan yang dikendalikan 90 ° ke tengah sehingga telapak tangan kini menghadap ke bahagian atas badan.

Pegang kedudukan ini selama 5-10 saat dan kemudian kembali ke posisi awal. 5 pengulangan beberapa kali sehari. 2) Mobilisasi jari Untuk latihan ini, mulailah jari lurus terlebih dahulu.

Selepas itu, perlahan-lahan melebarkan jari anda dengan seberapa banyak yang mungkin dan kemudian menghampirinya semula. Kemudian perlahan-lahan gulung jari ke arah bola tangan anda dan perlahan-lahan meregangkannya kembali. 5 pengulangan beberapa kali sehari.

Ringkasan

Sindrom terowongan Carpathian adalah fenomena yang sering berlaku atau disebabkan kecederaan pada bahagian flexor pergelangan tangan. Gejala kegagalan motor dan sensitif adalah hasil pemampatan saraf median berlari di terusan. Dalam fisioterapi, pelbagai latihan digunakan untuk menggerakkan, melegakan dan menguatkan struktur yang terjejas dan berlatih penyelarasan untuk mengembalikan fungsi penuh di tangan dan jari. Sekiranya tidak ada kejayaan jangka panjang, ada kemungkinan operasi kecil di mana ligamen pembatas terowong karpal dipisahkan untuk memberi ruang struktur berfungsi dengan baik lagi.