Latihan pada punggung yang berongga

Punggung berongga juga disebut hiperlordosis lumbal dalam terminologi perubatan. Ini bermaksud bahawa kelengkungan ruang tulang belakang meningkat di kawasan lumbar. Aspek sendi diletakkan di bawah regangan berat dan sendi facet arthrosis boleh berlaku.

Dalam kes yang melampau, vertebra bahkan boleh tergelincir secara ventral (anterior). Yang dipanggil spondylolisthesis (spondylolisthesis), bagaimanapun, semakin mempengaruhi pertumbuhan remaja, yang berlatih sukan di mana punggung berongga ekstrem diambil. Latihan yang disasarkan bertujuan untuk mengembalikan tulang belakang lumbar dan memiringkan pelvis ke hadapan.

 • Fleksor pinggul (membengkokkan pinggul)
 • Punggung bawah (tarik / regangkan bahagian atas badan ke belakang)
 • Otot perut (bengkokkan bahagian atas badan ke hadapan)
 • Otot punggung (mencegah pelvis memiringkan ke hadapan, peregangan paha, penculikan pinggul
 • Bahagian belakang paha (membengkokkan sendi lutut dan meregangkan pinggul)

3 latihan mudah untuk ditiru

 • Power-House dalam keadaan terbaring
 • Sokongan depan
 • Berdiri empat kaki pepenjuru

latihan

Ketegangan asas Ketegangan mesti selalu dirasakan di perut bawah dan di sekitar pusar. Bahagian belakang tidak berfungsi dan tidak menyakitkan! Terdapat banyak variasi ketegangan asas sederhana ini pada kedudukan terlentang.

Dari lekukan dan "berbasikal" hingga duduk dan latihan untuk otot perut, yang dilakukan menggunakan kaki pergerakan. Program latihan yang diselaraskan harus dikendalikan dengan ahli fisioterapi.

 • Latihan asas yang sederhana dapat dilakukan dalam keadaan terlentang.

  Kaki pada mulanya diselaraskan. Tumit tetap di tanah, jari kaki ditarik ke atas, lutut dibengkokkan sekitar 90 darjah, pinggul juga bengkok. Pesakit berbaring terus di lantai atau tikar.

  Tikar tidak boleh terlalu lembut. Sekarang aktifkan punggung bawah dengan menghembus nafas ke dalam alas dan angkat kepala sedikit. Pandangan menunjuk ke arah kaki.

  Ketegangan ditahan selama 10-15 saat dan kemudian perlahan-lahan dilepaskan. Sekiranya latihan terlalu mudah, kaki juga dapat ditahan di udara pada sudut 90 darjah. Apabila anda sekarang menekan punggung ke lantai, pelvis berguling di atas tuala wanita, lutut mendekati wajah.

  Penting untuk meningkatkan latihan secara perlahan. Sekiranya otot perut terlalu lemah pada mulanya, berat kaki mungkin masih terlalu berat, dan akan menarik punggung bawah lebih jauh ke punggung berongga.

Sokongan depan pendirian empat kaki Ini hanya beberapa cadangan senaman yang berfungsi untuk menahan belakang dengan menguatkan otot perut dan otot yang stabil. Seseorang individu pelan latihan tentunya mesti selalu disesuaikan dengan pesakit.

Sebagai tambahan kepada latihan untuk otot perut, sebarang masalah lain yang berkaitan dengan punggung berongga juga harus diambil kira. Contohnya, bahagian belakang paha otot pesakit dengan punggung berongga sering terlalu lemah dan harus dikuatkan. Disarankan lutut lutut, paru-paru, tetapi juga latihan pada mesin.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Dalam kedudukan rawan, lengan sokongan adalah latihan yang sangat baik untuk mengatasi punggung yang berongga. Pesakit berada dalam keadaan rawan. Lengan bawah terletak selari di lantai, siku diletakkan tepat di bawah bahu sendi.

  Dalam versi yang lebih mudah, lutut tetap di lantai. Badan atas dinaikkan sehingga batang badan dan paha membentuk garis lurus. Penting untuk memprovokasi pergerakan pelvis yang dipraktikkan untuk firasat.

  Otot perut sengaja diketatkan, pusar ditarik ke arah tulang belakang. Kedudukan ini kini dipegang hingga 30 saat. Anda juga boleh mula lebih kecil di sini dan perlahan-lahan meningkat.

  Pelaksanaan latihan berjalan lebih lama. Setelah berehat sebentar, latihan dapat dilakukan sekitar 3-4 kali berturut-turut. Latihan menjadi lebih sukar apabila anda melepaskan lutut dari lantai dan hanya menyentuh lantai dengan lengan bawah dan kaki depan.

  Di sini sangat penting untuk tidak membengkokkan di pelvis atau punggung bawah. Untuk variasi lebih lanjut, anda dapat bekerja dengan daya tahan yang diberikan oleh fisioterapi kepada pesakit semasa dia berusaha menjaga kedudukannya stabil. Tiang sokongan individu juga dapat diangkat untuk mengurangkan permukaan sokongan di mana pesakit disokong dan dengan demikian meningkatkan usaha untuk menjaga tubuh dalam kedudukan lurus.

 • Posisi permulaan lain di mana latihan yang baik dapat dilakukan dengan punggung berongga adalah kedudukan empat kali ganda.

  Dari kedudukan ini (tangan di bawah bahu, lutut di bawah pinggul sendi), tiang sokongan, iaitu lengan atau a kaki atau bersama, juga boleh diangkat. Menggerakkan lengan dan kaki ke depan dan ke belakang menguatkan punggung, sambil membuat kecil, menyatukan siku dan lutut bersama di bawah perut, menguatkan otot perut. Ini juga dapat dilakukan dengan baik dengan otot perut serong.

 • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang
 • Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf