Latihan untuk melawan kecondongan pelvis

A kecondongan pelvis biasanya disebabkan oleh ketegangan otot di tulang belakang dan punggung bawah, serta ketidakseimbangan otot, sebagai contoh apabila satu setengah badan dilatih lebih banyak daripada yang lain. Pelvis biasanya dapat mengimbangi sedikit penyelarasan itu sendiri, tetapi hanya apabila ketidaksejajaran lebih besar timbul masalah. Oleh kerana dalam beberapa kes terdapat perbezaan yang nyata dalam kaki panjang di belakang kecondongan pelvis, ia dapat dilayan dengan baik dengan disasarkan regangan latihan, tetapi juga dengan latihan menguatkan dan melonggarkan, sehingga dapat membantu membetulkan serentak. Latihan ini ditujukan terutamanya pada otot belakang dan harus ditunjukkan oleh ahli terapi yang berpengalaman terlebih dahulu. Maklumat lebih terperinci mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel Ketinggian pelvis

latihan

1) Yoga Latihan: Dove untuk meregangkan bahagian belakang paha dan punggung Pindah ke kedudukan empat segi. Sekarang bengkokkan satu kaki dan letakkan kaki bawah antara tangan anda. Regangkan yang lain kaki lurus ke belakang.

Sekarang bengkokkan bahagian atas badan anda ke lantai. Pegang regangan selama 20-30 saat dan kemudian ubah sisi. 2) Pengukuhan dan kestabilan sendi pinggul

Berbaring telentang dan sudut satu kaki pada 90 °.

Balut tuala di sekeliling anda paha dan tahan dengan tangan anda. Sekarang perlahan-lahan meregangkan kaki lagi, memberikan ketahanan dengan kain. Lakukan 10 pengulangan dan kemudian ubah sisi.

Sebanyak 3 pengulangan. 3) Meregangkan otot gluteal

Duduk di atas kerusi dan letakkan kiri anda terlebih dahulu buku lali di lutut kanan anda. Pegang kaki kiri dengan tangan anda (di lutut dan buku lali).

Kemudian perlahan-lahan tarik bahagian atas badan anda ke hadapan. Semasa melakukannya, buat sedikit punggung. Pegang regangan selama kira-kira 30 saat, kemudian ubah sisi.

4) Melegakan kesakitan

Berdiri tegak dan tegak. Kaki anda selebar bahu dan tangan anda disokong di pinggul. Sekarang bengkok ke depan dari pinggul sehingga anda membengkok sekitar 90 °.

Belakang dan kepala membentuk garis lurus. Berjalan hanya sehingga anda kesakitan ambang. Pegang kedudukan selama 30 saat.

Rehat sebentar kemudian ulangi 2 kali. 5) Pengukuhan dan koordinasi otot

Berdiri tegak dan tegak di permukaan licin. Sekarang perlahan-lahan tarik ke depan dengan jari kaki, jaga pinggul dan pelvis anda.

Lakukan senaman dengan tenang selama beberapa minit. 6) Menguatkan otot

Berbaring di punggung dan letakkan kaki anda dekat dengan punggung anda. Sekarang tolak diri anda ke jambatan.

Bahu dan lengan tetap bersentuhan dengan lantai. Pegang kedudukan ini selama 20 saat. 3 hantaran.

7) Pengukuhan dan koordinasi

Berbohong pada anda perut dan kemudian angkat tangan anda (bengkok dalam kedudukan U), kepala dan kaki lebih kurang 10cm dari lantai. Lihat ke bawah dan badan membentuk garis lurus. Pegang kedudukan ini selama 30 saat.

Di sini juga ada 3 hantaran. 8) Peregangan otot-otot pantat

Berbaring di punggung dan bengkokkan kaki ke udara. Kemudian letakkan buku lali kaki kanan di atas lutut kiri anda.

Kemudian pegang paha kaki kiri dan tarik ke arah badan anda sehingga anda merasakan regangan di punggung anda. Tahan ini selama 30 saat dan kemudian beralih sisi. 3 hantaran.

Sekiranya anda masih mencari lebih banyak latihan, anda pasti akan menjumpainya dalam artikel berikut: Latihan untuk kecondongan pelvis Penyelarasan latihan Peregangan latihan untuk pantat Latihan dari fisioterapi untuk pinggul Latihan mobiliti pinggul Fisioterapi untuk pinggul kesakitan 2) Pengukuhan dan kestabilan sendi pinggul Berbaring telentang dan sudut satu kaki 90 °. Balut tuala di sekeliling anda paha dan tahan dengan tangan anda. Sekarang perlahan-lahan meregangkan kaki lagi, memberikan ketahanan dengan kain.

Lakukan 10 pengulangan dan kemudian ubah sisi. Sebanyak 3 pengulangan. 3) Peregangan otot gluteal Duduk di atas kerusi dan letakkan pergelangan kaki kiri anda di lutut kanan anda.

Pegang kaki kiri dengan tangan anda (di lutut dan buku lali). Kemudian perlahan-lahan tarik bahagian atas badan anda ke hadapan. Buat sedikit berongga semasa melakukannya.

Pegang regangan selama kira-kira 30 saat, kemudian ubah sisi. 4) Kesakitan lega Berdiri tegak dan tegak. Kaki anda selebar bahu dan tangan anda disokong di pinggul.

Sekarang bengkok ke depan dari pinggul sehingga anda membengkok sekitar 90 ° .Balik dan kepala membentuk garis lurus. Cukup sejauh ambang kesakitan anda. Pegang kedudukan selama 30 saat.

Rehat sebentar kemudian ulangi 2 kali. 5) Pengukuhan dan penyelarasan otot Berdiri tegak dan tegak pada permukaan licin. Sekarang perlahan-lahan tarik ke depan dengan jari kaki, jaga pinggul dan pelvis anda.

Lakukan senaman dengan tenang selama beberapa minit. 6) Menguatkan otot Berbaring di punggung dan letakkan kaki anda dekat dengan punggung anda. Sekarang tolak diri anda ke jambatan.

Bahu dan lengan tetap bersentuhan dengan lantai. Pegang kedudukan ini selama 20 saat. 3 hantaran.

7) Pengukuhan dan penyelarasan Berbaring di perut anda dan kemudian angkat tangan (dalam kedudukan U), kepala dan kaki kira-kira 10cm dari lantai. Pandangan diarahkan ke bawah dan badan membentuk garis lurus. Pegang kedudukan ini selama 30 saat.

Di sini juga ada 3 hantaran. 8) Peregangan otot-otot gluteal Berbaring di punggung dan bengkokkan kaki ke udara. Kemudian letakkan buku lali kaki kanan di atas lutut kiri anda.

Kemudian pegang paha kaki kiri dan tarik ke arah badan anda sehingga anda merasakan regangan di punggung anda. Tahan ini selama 30 saat dan kemudian beralih sisi. 3 hantaran. Sekiranya anda masih mencari lebih banyak latihan, anda pasti akan menjumpainya dalam artikel berikut:

  • Latihan untuk ketegangan pelvis
  • Latihan penyelarasan
  • Latihan regangan untuk punggung
  • Latihan dari fisioterapi untuk pinggul
  • Latihan mobiliti pinggul
  • Fisioterapi untuk sakit pinggul