Latihan melawan sakit belakang

Latihan melawan belakang kesakitan berbeza-beza dari kawasan ke kawasan dan bergantung kepada penyebab kesakitan. Perkara ini harus selalu diperjelaskan dalam laporan terapi terperinci. Sebagai peraturan, bagaimanapun, dapat dikatakan bahawa mobilisasi ruang tulang belakang sering memiliki kesakitan-melegakan kesan.

Kumpulan otot yang terlalu lemah harus diperkuat dalam keadaan postur yang tidak betul dan otot yang terlalu kuat harus diregangkan untuk mencapai fisiologi seimbang dan memastikan postur tulang belakang yang sihat. Kesakitan di BWS sering berlaku setelah lama duduk membongkok ke hadapan, setelah berat dibawa, atau ketika tulang rusuk sendi disekat. Mereka disertai dengan radiasi ke toraks depan atau perut dan juga boleh menyebabkan bernafas kesukaran.

Latihan melawan rasa sakit di BWS terdiri daripada program latihan biasa latihan mobilisasi, penguatan dan regangan. Tujuannya adalah untuk menguatkan otot meluruskan punggung dan antara bilah bahu.

 • Mendayung A theraband diikat pada pemegang tingkap pintu.

  Kedua-dua hujungnya dipegang tegang di satu tangan masing-masing. Kedudukannya selebar pinggul dan sedikit bengkok di lutut sendi. Kedua-dua hujungnya ditarik dekat ke badan seperti di mendayung.

  Siku sendi dibengkokkan. Kaedah: 3 x 15 whl.

 • Latihan Mobilisasi Dengan penyedutan, lengan dipimpin ke belakang dan ke bawah jauh dari badan, dada mendorong ke hadapan, kontrak bilah bahu, kepala boleh diletakkan dengan mudah di leher, tulang belakang toraks peregangan. Ketegangan ditahan sebentar dan kemudian dilepaskan dengan menghembus nafas, seseorang jatuh kembali ke posisi yang sedikit bengkok.

  Fokus latihan adalah untuk meluruskan badan, ini dilakukan secara sedar dan kuat, kelonggaran semasa menghembuskan nafas hanyalah jatuh ke postur yang bengkok, ini tidak dilatih secara sedar.

 • Rama-rama terbalikkan A di sana diikat pada pemegang tingkap pintu. Kedua-dua hujungnya dipegang tegang di satu tangan masing-masing. Kedudukannya selebar pinggul dan sedikit bengkok pada sendi lutut.

  Kedua-dua hujungnya dipegang tegang di satu tangan masing-masing. Lengan sedikit bengkok di sendi siku dan di hadapan badan pada paras bahu. Kedua-dua lengan kini ditarik sedikit bengkok pada ketinggian bahu ke sisi dan ditarik ke belakang.

  Kaedah: 3 x 15 whl.

 • Putaran Putaran juga merupakan komponen penting yang harus dimasukkan dalam program latihan untuk sakit belakang di BWS. Program senaman dengan theraband atau batang disyorkan. Betulkan Theraband di sekitar pemegang pintu dan pegang kedua-dua hujung tangan anda.

  Pada kedudukan pinggul yang sedikit bengkok, putar Theraband 15 kali ke satu sisi tanpa memutar lutut atau pinggul.

Hadapan dada otot dan juga serong perut dan otot belakang harus diregangkan. Selain dari belakang sakit di tulang belakang serviks, kembali sakit pada tulang belakang lumbar mungkin yang paling biasa. Oleh kerana aktiviti kami yang tidak banyak bergerak, tulang belakang lumbar kehilangan mobiliti, struktur dimuat secara sepihak dan julat pergerakannya tidak lagi digunakan secara fisiologi.

Postur yang buruk seperti punggung berongga yang meningkat juga boleh menyebabkan punggung sakit pada tulang belakang lumbar. Kerap kali, radiasi juga dapat memancar ke punggung atau kaki, tetapi sendi periferal seperti sendi pinggul juga boleh menyebabkan sakit pada tulang belakang lumbar. Di sini juga, adalah penting untuk menyediakan laporan individu terperinci sebagai asas untuk rancangan rawatan yang baik.

 • Kemiringan pelvis Tulang belakang lumbar dapat digerakkan dengan baik melalui pergerakan pelvis. Memiringkan pelvis ke depan dan ke belakang juga menggerakkan tulang belakang lumbar secara lenturan dan memanjang. Adalah penting bahawa hanya pelvis yang bergerak dengan tulang belakang lumbar dan batang di atas tetap terpaku di ruang.
 • Posisi hujung kemiringan pelvis Mobilisasi dapat dilakukan dalam posisi berbaring, duduk atau berdiri.

  Sekiranya pergerakan ini dikawal dengan selamat, komponen pergerakan lateral juga dapat digerakkan. Contohnya, dengan secara bergantian menolak kaki yang diregangkan ke kedudukan terlentang.

 • kaki-Lift Dalam posisi terlentang, mereka menekan punggung bawahnya dengan kuat ke tanah dan menegangkan perut-muskul dengan tegas pada kesempatan itu. Tidak boleh ada jarak lebih jauh antara punggung bawah dan lantai.

  Kaki dibengkokkan di udara. Satu kaki diregangkan sebanyak 15 kali di bawah ketegangan perut yang dipegang dan dibawa ke lantai tanpa meletakkannya ke bawah. Kemudian latihan dilakukan dengan yang lain kaki.

 • Untuk meningkat, kedua kaki dipimpin ke bawah secara serentak. Lakukan sehingga 3 set.

Kumpulan otot yang harus dilatih terutamanya dalam program latihan menentang sakit belakang pada tulang belakang lumbar biasanya lebih rendah otot perut, yang menangkal punggung yang berongga dan menstabilkan tulang belakang lumbar.

Keutamaan utama untuk semua latihan perut dalam posisi terlentang adalah menjaga hubungan antara tulang belakang lumbar dan sokongan. Pada mulanya, ketegangan perut harus dibuat secara sedar dengan memutar pelvis ke belakang dan melepaskan ruang antara punggung bawah dan sokongan. Butang perut ditarik ke arah tulang belakang dalam bentuk bintang, nafas mengalir.

Dari kedudukan ini, kebanyakan latihan boleh dimulakan dalam posisi terlentang untuk otot perut. Ketegangan dapat dirasakan di perut bawah, juga di bawah pusar, tulang belakang lumbar tetap santai dan tidak sakit belakang semestinya berlaku.

 • Kekalahan Berbalik Reverse Crunch juga merupakan senaman yang baik (melancarkan pelvis pada kedudukan terlentang) untuk bahagian bawah perut.

Crunch Dalam keadaan terlentang, letakkan kedua kaki ke atas, jika perlu, pegang di udara dengan suhu 90 ° di atas sendi lutut.

Letakkan jari telunjuk ke atas pelipis anda dan luruskan bahagian atas badan anda dengan sedikit dagu berganda. Badan atas meluruskan hanya sehingga bilah bahu tidak lagi bersentuhan dengan tanah. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan melawan sakit belakang dalam semua keadaan
 • Sakit belakang - bukan dengan punggung yang kuat
 • Fisioterapi untuk sakit belakang

Sakit di tulang belakang serviks sering menampakkan dirinya sebagai leher sakit, atau juga ketegangan sakit kepala.

Ia boleh menyebabkan radiasi ke lengan. Penyebab kerap sakit di tulang belakang serviks meningkat penolakan tulang belakang serviks. Ini bermaksud tulang belakang serviks terlalu banyak diregangkan.

Jarak antara dagu dan leher pit meningkat. Struktur yang terletak di bahagian depan leher diregangkan lebih banyak, struktur yang terletak di bahagian belakang tulang belakang dimampatkan. Bahu yang diangkat dan postur yang sesak atau satu sisi juga boleh menjadi penyebab sakit belakang di tulang belakang serviks.

Sakit ketegangan di kawasan bahu-leher sering berlaku. Masalah rahang juga boleh menyebabkan sakit belakang pada tulang belakang serviks. Penting untuk membuat diagnosis terperinci untuk kemudian menyusun gejala dan rancangan rawatan yang berorientasikan sebab.

Latihan 1 Untuk melonggarkan otot yang tegang dan menggerakkan tulang belakang, sederhana kepala berpusing-pusing dianjurkan, selalu berhati-hati untuk tidak meletakkan kepala terlalu banyak di leher, kerana ini dapat menekan struktur yang lebih mampat. Pergerakan dilakukan secara perlahan dan secara terkawal. Badan atas tetap tenang di dalam bilik.

Latihan ke-2 Untuk putaran, iaitu putaran dilihat secara bergantian dari bahu kanan di atas bahu kiri. Untuk kecondongan sisi, kepala dimiringkan secara bergantian dari kanan ke kiri, telinga kanan menghampiri bahu kanan, kemudian telinga kiri menghampiri bahu kiri. Gerakan menggerakkan dilakukan secara santai dan terkawal, ini bukan mengenai kepantasan.

20 pengulangan dapat dilakukan. Sekiranya pening atau sakit kepala berlaku, latihan harus terlebih dahulu diperjelaskan dengan ahli terapi. Latihan Pencabutan ke-3 Bagi kebanyakan pesakit yang mengalami sakit belakang di tulang belakang serviks, apa yang disebut latihan penarikan terbukti melegakan kesakitan.

Sekali lagi, badan atas tetap berada di dalam bilik sambil cuba meluruskan dan meregangkan tulang belakang serviks dengan menolak kepala ke belakang seolah-olah melakukan dagu berganda. Pandangan tetap selari dengan lantai, pergerakan berlaku pada garis mendatar. Pada akhir pergerakan, tekanan yang berlebihan dapat diberikan dengan meletakkan tangan di dagu dan sedikit mendorong lebih jauh ke arah pergerakan.

Latihan juga boleh dilakukan sebagai latihan penguatan terhadap sedikit daya tahan (misalnya tuala atau sandaran kepala di dalam kereta). Sebagai tambahan, regangan latihan untuk bahu otot leher boleh membantu. Latihan postur dan pemeriksaan di tempat kerja juga penting untuk mengelakkan kemungkinan postur yang salah.

Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang kita yang paling halus dan harus dirawat dengan lembut. Pergerakan harus dilakukan secara terkawal. Sekiranya terdapat aduan seperti pening, sakit kepala atau berdering di telinga, serta radiasi ke lengan, konsultasi dengan ahli terapi harus diadakan atau doktor harus berunding. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan mobilisasi tulang belakang serviks
 • Latihan berkesan yang berkesan untuk melawan sakit belakang
 • Latihan sindrom tulang belakang serviks

Semasa mengandung, punggung terkena tekanan khas, berat badan yang semakin meningkat mengubah statik fisiologi, terutama tulang belakang lumbar semakin tegang, tetapi tentu saja ia juga boleh menyebabkan sakit pada bahagian lain.

Sejak uterus juga disambungkan ke tulang belakang lumbar melalui struktur ligamen, ia sering boleh menyebabkan tarikan yang menyakitkan. Punggung bawah sering tegang. Semasa mengandung, latihan yang biasa dapat dilanjutkan pada mulanya (berunding dengan doktor), tetapi kemudian, tentu saja, perhatian dan perhatian khusus harus diberikan kepada latihan.

Teknik mobilisasi lembut berkaitan dengan bernafas disyorkan. Perhatian juga harus diberikan kepada lantai pelvik otot. Ia juga menstabilkan tulang belakang kita dan dapat meningkatkan postur fisiologi yang baik dan mengatasi sakit belakang di tulang belakang lumbar.

1. memiringkan pelvis Memiringkan pelvis semasa berbaring semasa berbaring bernafas selalunya santai dan melegakan kesakitan. Dengan penyedutan, punggung melonggarkan dan "jatuh ke" punggung berongga, sambil menghembus nafas lantai pelvik tegang ke atas, punggung bawah menekan dirinya ke penyokong dan pelvis condong ke belakang. Khusus untuk orang yang tidak terlatih, pengaktifan yang betul dari lantai pelvik hanya perlu dilatih selama mengandung di bawah bimbingan pakar.

2. bulatan pelvis Pergerakan lebar yang longgar dapat merehatkan punggung bawah. Lingkaran pelvis semasa duduk atau berdiri boleh menyenangkan. 3. kedudukan langkah Sekiranya sakit belakang yang teruk, melegakan kedudukan seperti kedudukan langkah juga dapat membantu.

Kaki diletakkan pada sudut 90 ° pada bantal atau kotak, sehingga punggung bawah dilonggarkan. Berhati-hati dengan penggunaan haba atau urutan semasa mengandung! Mereka mungkin boleh mencetuskan pengecutan dan harus digunakan dalam dos berunding dengan doktor.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan untuk sakit belakang semasa mengandung
 • Latihan lantai panggul semasa kehamilan
 • Fisioterapi semasa mengandung

Asid tulang belakang kita adalah organ paksi kita, yang menyokong dan menstabilkan batang badan kita. Ia boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian supaya lokasi sakit belakang dapat dijelaskan dengan lebih tepat. Sakit belakang boleh berlaku di mana-mana bahagian tulang belakang.

Tulang belakang atas, yang terdiri daripada 7 vertebra pertama disebut tulang belakang serviks (HWS), bahagian 12 vertebra berikut disebut tulang belakang toraks (BWS), di sinilah tempat kami tulang rusuk masuk. 5 vertebra terakhir tergolong dalam tulang belakang lumbar (LWS). Ini diikuti oleh bahagian yang terdiri daripada beberapa tulang belakang yang menyatu yang membentuk kita sacrum dengan tulang ekor.

Sakit belakang adalah salah satu keluhan yang sering berlaku dalam kehidupan seharian. Risiko terbesar mendapat sakit belakang adalah mengalami sakit belakang sebelum ini. Penyebab sakit belakang yang kerap berlaku dalam kehidupan seharian adalah tekanan yang tidak betul atau berlebihan tetapi juga kekurangan pergerakan atau postur sebelah.

Sakit belakang boleh berlaku di kawasan yang luas atau bahkan pada titik tertentu. Mereka boleh dilokalisasi atau memancar ke lengan atau kaki. Punca sakit belakang harus dijelaskan oleh doktor, terutamanya jika ia teruk atau jangka panjang.

Bergantung pada wilayah, latihan yang berbeza sangat membantu. Diagnosis tepat harus selalu dibuat untuk mencari penyebab sakit belakang dan mengumpulkan konsep rawatan individu dan program latihan. Secara amnya, latihan mobilisasi melegakan kesakitan.

Dalam jangka masa panjang, postur yang tidak betul harus diperbetulkan dengan menguatkan kumpulan otot yang tidak mencukupi dan regangan pemendekan untuk memastikan tekanan fisiologi pada tulang belakang dan struktur sekitarnya dan dengan itu dapat mengelakkan sakit belakang. Sekiranya sakit belakang berlaku di pejabat, senaman bergerak yang kecil sering dapat memberi kelegaan, dan tempat kerja juga harus diperiksa agar postur yang buruk tidak digalakkan. Semasa kehamilan, tubuh terdedah kepada tuntutan khas, terutama tulang belakang yang lebih rendah terdedah kepada tekanan yang lebih besar.

Latihan mobilisasi ringan dapat memberikan kelegaan, juga latihan lantai panggul tidak boleh diabaikan, tetapi harus diinstruksikan secara profesional. Selain menggerakkan latihan, posisi santai dan melegakan seperti kedudukan anak (tempat duduk bungkusan) atau posisi melangkah juga dapat mengurangkan rasa sakit pada sakit akut. Panas sering juga memberi kesan menghilangkan rasa sakit.

Sekiranya sakit belakang berlaku dalam jangka masa panjang, kerap atau sangat kuat, gejala yang menyertainya seperti kesemutan, lumpuh atau radiasi kesakitan berlaku dan doktor harus berunding. Latihan harus disesuaikan secara individu untuk pesakit, kerana terdapat pelbagai penyebab sakit belakang. Bergantung pada wilayah, latihan yang berbeza sangat membantu.

Diagnosis yang tepat harus selalu dibuat untuk mengetahui penyebab sakit belakang dan menyusun konsep rawatan individu dan program latihan. Secara amnya, latihan mobilisasi melegakan kesakitan. Dalam jangka masa panjang, postur yang tidak betul harus diperbetulkan dengan menguatkan kumpulan otot yang tidak mencukupi dan memendekkan pemendekan agar dapat memastikan tekanan fisiologi pada tulang belakang dan struktur di sekitarnya dan dengan itu dapat mencegah sakit belakang.

Sekiranya sakit belakang berlaku di pejabat, senaman bergerak yang kecil sering dapat memberi kelegaan, dan tempat kerja juga harus diperiksa agar postur buruk tidak digalakkan. Semasa kehamilan, tubuh terdedah kepada tuntutan khas, terutama tulang belakang yang lebih rendah terdedah kepada tekanan yang lebih besar. Latihan mobilisasi ringan dapat memberikan kelegaan, juga latihan lantai panggul tidak boleh diabaikan, tetapi harus diinstruksikan secara profesional.

Selain menggerakkan latihan, posisi santai dan melegakan seperti kedudukan anak (tempat duduk bungkusan) atau posisi melangkah juga dapat mengurangkan rasa sakit pada sakit akut. Panas sering juga memberi kesan menghilangkan rasa sakit. Sekiranya sakit belakang berlaku dalam jangka masa panjang, kerap atau sangat kuat, gejala yang menyertainya seperti kesemutan, lumpuh atau radiasi kesakitan berlaku dan doktor harus berunding. Latihan harus disesuaikan secara individu untuk pesakit, kerana terdapat pelbagai penyebab sakit belakang.