Latihan melawan sakit kaki

Kaki Depan kesakitan boleh mempunyai pelbagai sebab. Salah satu penyebabnya boleh menjadi kepincangan kaki, yang membawa kepada beban yang salah pada kaki depan dan sebab kesakitan. Kasut yang lemah (kasut tinggi atau kasut yang terlalu kecil), berat badan berlebihan, kekurangan kekuatan di otot kaki atau kecederaan sebelumnya boleh menjadi penyebab kepada aduan tersebut.

Kaki sangat penting untuk statik badan yang lain dan harus dirawat dengan sewajarnya untuk mengelakkan masalah berikutnya. Sekiranya terdapat kepincangan kaki, ia dapat dikompensasikan dengan sol yang sesuai, tetapi lebih penting untuk memperkuat sistem otot lengkungan yang sesuai. Kasut yang buruk harus dielakkan, jika menyangkut atlet, peningkatan dapat dicapai dengan kasut sukan yang sesuai dan disesuaikan.

Dalam kes berat badan berlebihan, berat badan harus dikurangkan dan jika terjadi defisit kekuatan, otot yang sesuai di kawasan kaki atau lebih rendah kaki harus dilatih. Bergantung pada tahap kecederaan sebelumnya, pergerakan harus dipulihkan, itulah sebabnya mengapa kesakitan dicetuskan. Pada prinsipnya, semua kemungkinan arah pergerakan di kaki sesuai untuk menggerakkan kaki.

Di bahagian atas buku lali sendi, kaki diangkat dan diregangkan dan di bahagian bawah sendi buku lali, kaki "dipusingkan" ke dalam (pronation) dan ke luar (supinasi). Kaki belakang dan kaki depan kawasan menyokong pergerakan masing-masing. Gerakan bergulir semasa berjalan harus dilakukan secara sedar dan berjalan kaki tanpa alas kaki di antara bertambah baik proprioception.

Sekiranya terdapat sekatan pergerakan ke arah tertentu, seorang ahli fisioterapi dalam pra-rawatan dapat menyelesaikan sekatan tersebut terlebih dahulu dengan menggunakan teknik tertentu. Latihan berikut dapat membantu pesakit untuk meningkatkan pergerakannya. Latihan selanjutnya dapat dilihat dalam artikel Latihan mobilisasi dan latihan untuk gangguan kiprah.

 • Pusing kaki depan dan kaki belakang: Pesakit mencengkam kaki di tumit dan kaki depan dan memusingkan kaki antara satu sama lain (seperti meremas kain)
 • Cakar jari kaki: tarik jari kaki ke tumit, seolah-olah anda ingin menjadikan kaki lebih pendek
 • Regangkan jari kaki: Sengaja meregangkan jari kaki sehingga hanya bola jari kaki yang berdiri
 • Lingkarkan kaki: ini menggerakkan keempat-empat arah pergerakan
 • Berdiri di hujung jari kaki: meregangkan ke hujung jari kaki
 • Penurunan tumit: berdiri di tumit dan angkat jari kaki di hadapan
 • Penguin: Tumit tetap ditekan bersama, jari kaki berdiri pada jarak tertentu antara satu sama lain, berdiri di jari kaki. Ini menghasilkan lengkungan lengkungan kaki, yang sangat diperlukan untuk penstabilan otot. Bahagian depan kaki dan buku lali sendi juga digerakkan antara satu sama lain.
 • Berjalan di permukaan yang tidak rata, seperti pelbagai permaidani, piring goyangan, pasir, batu, dll.

  memperbaiki proprioception/penyelarasan dan merangsang darah peredaran, yang dapat menyebabkan peningkatan mobiliti melalui proses metabolik.

Untuk mobiliti dan peningkatan yang baik sakit di kaki dan terutama di kaki depan, juga penting untuk memeriksa otot-otot yang mengelilingi kaki selain melakukan mobilisasi secara langsung. Terutama tendon plantar, yang memanjang di bawah telapak kaki, sering dipendekkan dan oleh itu boleh menyebabkan kesakitan pada bahagian tendon atau, jika tidak ada rawatan, bahkan menyebabkan lonjakan tumit. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel

 • Untuk meregangkan tendon ini, pesakit berdiri di atas langkah dengan jari kaki dan membiarkan tumitnya jatuh ke lantai.

  Dia kekal dalam kedudukan ini selama 20-30 saat dan melepaskan daya tarikan sekali lagi.

 • Pesakit juga boleh melakukan melintang regangan telapak kaki sendiri dengan memaut ibu jarinya di sepanjang tendon dan meregangkannya ke sisi.
 • Selain tendon plantar, otot betis juga harus cukup elastik untuk membolehkan pergerakan kaki yang mencukupi. Untuk meregangkan otot betis, pesakit mengambil lunge dan meninggalkan tumit belakang di lantai dan berusaha mengekalkannya di sana sementara berat badan didorong ke arah depan kaki. Kaki juga boleh diletakkan di sebelah satu sama lain dan pesakit cuba mencapai lantai dengan tangannya sementara regangan kakinya.
 • Latihan untuk memacu tumit.
 • Fisioterapi untuk tumit tumit

Lengkungan melintang dan membujur sangat penting untuk pergerakan kaki yang baik dan bebas dari aduan. Lengkungan dibentuk oleh otot-otot tertentu yang berasal dari bahagian bawah kaki dan tarik di bawah kaki ke jari kaki.

Otot-otot ini dapat dilatih dengan latihan berikut. Seperti yang dinyatakan di atas, berlari pada permukaan yang berbeza adalah kaedah yang baik untuk meningkatkan kepekaan kaki dan merangsang darah peredaran. Berlari lebih jauh, otot mendapat input dan dengan itu dapat berfungsi dengan lebih baik.

 • Angkat objek: Cuba angkat objek dengan jari kaki dan terima dengan kaki yang lain. Ini bukan sahaja melatih kekuatan kaki tetapi juga memerlukan penyelarasan.
 • Cakar jari kaki: Tarik jari kaki ke tumit -> buat kaki lebih pendek.
 • Rentangkan jari kaki: Kadang-kadang tidak dapat dilakukan pada setiap jari kaki kerana kurangnya kepekaan.
 • Penguin: Tumit tetap ditekan bersama, jari kaki berdiri pada jarak tertentu antara satu sama lain, berdiri di jari kaki.
 • Kaki berdiri: Pengukuhan dengan berdiri di sebelah kaki dan dengan menekan ke atas dan ke bawah beberapa kali.

Latihan berikut sesuai untuk diperbaiki penyelarasan: Berdiri di atas trampolin, kusyen Airex, papan goyangan dll. Berjalan di tempat Berlari di tempat dan berhenti dengan cepat Berlari dan menangkap bola yang dilempar pada masa yang sama Satu kaki berdiri kaki yang lain menulis nombor dari 1-10 ketukan ke depan dan ke belakang dengan kaki yang lain meregangkan kaki yang lain ke belakang dan tarik ke atas angkat kaki angkat kaki lutut bengkokkan lutut dan bawa bersama-sama dengan pinggul angkat siku yang bertentangan 90 ° dan peregangan hanya pinggul bengkok lutut 90 ° dan peregangan hanya lutut dan peregangan dan bengkokkan lengan ke atas (tarik bilah bahu bersama) alternatif seperti mendayung, mengayunkan lengan, latihan dumbbell dll.

mungkin Semua latihan dalam posisi berkaki satu juga dapat diperkuat dengan bantal Airex, bantal goyangan dll. Bagi atlet, latihan dari sekolah larian juga boleh dilakukan dalam latihan atletik. Senaman "buku lali bekerja ”di mana kaki tidak dapat digerakkan dengan cepat.

Tuas lutut berjalan, tumit berjalan, berjalan dengan kaki yang diregangkan dan seterusnya latihan kepantasan optimum untuk penyelarasan. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Seimbang dan latihan koordinasi dan Latihan fisioterapi sendi buku lali.

 • Berjalan di tempat
 • Berlari di tempat dan berhenti dengan cepat
 • Berlari dan menangkap bola yang dilempar pada masa yang sama
 • Kaki lain menulis nombor dari 1-10
 • Ketuk ke hadapan dan ke belakang dengan kaki yang lain
 • Regangkan kaki yang lain ke belakang dan tarik ke atas ke depan
 • Angkat kaki
 • Bengkokkan lutut dan gabungkan dengan siku yang bertentangan
 • Angkat pinggul 90 ° dan rentangkan hanya lutut
 • Bengkokkan pinggul 90 ° dan rentangkan hanya lutut dan regangkan dan bengkokkan lengan ke atas (tarik bilah bahu bersama-sama) Alternatif seperti mendayung, mengayunkan lengan, latihan dumbbell dll.

  mungkin

Sakit di kaki adalah tanda berlebihan. Urut sesuai untuk mengatasi kelebihan otot. Sama ada dilakukan oleh orang lain atau oleh anda sendiri.

Tendon plantar dapat dilonggarkan dan ketegangan di kawasan tumit dapat dilepaskan. Anak lembu harus dirawat juga, kerana mengawal pergerakan kaki. Dengan menekan titik tegang selama beberapa saat, ketegangan dapat dilepaskan (titik pemicu urut).

Urutan yang meluas di kawasan betis dan Tendon Achilles memberi kelonggaran di sendi buku lali. Di samping itu, roller fascia atau bola landak boleh digunakan untuk melonggarkan fascia dan mengaktifkannya proprioception. Penting bahawa semasa fasa akut, aplikasi dilakukan secara berkala untuk mencapai peningkatan pesat.

Sakit di kaki depan boleh mempunyai pelbagai sebab, yang dapat dijumpai oleh anamnesis terperinci oleh doktor atau ahli fisioterapi. A kepincangan kaki boleh menjadi penyebabnya serta kasut yang sering buruk (kasut tinggi atau kasut yang terlalu kecil), berat badan berlebihan, kekurangan kekuatan di otot kaki atau kecederaan sebelumnya. Oleh kerana kepincangan kaki sering disebabkan oleh lengkungan yang lemah, sangat penting untuk membina otot kaki dengan memegang dan mencengkam jari kaki.

Mobilisasi terhad juga boleh menyebabkan sakit di kaki depan kawasan dalam jangka masa panjang. Untuk meningkatkan mobiliti, latihan aktif ke semua arah pergerakan disarankan. Rawatan persediaan oleh ahli fisioterapi memberikan asas yang baik untuk ini latihan penyelarasan juga berguna untuk mengaktifkan CNS.

Latihan dalam posisi berkaki satu dengan penyambungan lengan, tetapi juga latihan dari latihan atlet atlet yang kompetitif, sangat sesuai untuk ini. Urutan regeneratif melemaskan otot yang terlalu banyak dilatih. Secara umum, mengubah permukaan seperti permukaan yang tidak rata, pasir, batu, padang rumput sesuai untuk tujuan ini untuk meningkatkan darah peredaran dan dengan itu mengaktifkan metabolisme dan untuk mencegah metatarsal kawasan dari menetap dan melekat bersama.