Latihan menentang lemak pinggul

Bagi banyak orang, lemak pinggul adalah masalah dan tidak hanya mengganggu ketika memakai seluar baru. Dengan cara yang sama, banyak yang merasa tidak selesa dan sukar membuang lemak badan yang berlebihan. Pinggul bukan hanya zon masalah bagi wanita, tetapi juga untuk lelaki.

Terutama di rantau ini, tisu lemak suka berkumpul. Ini tidak selalu berkaitan dengan berat badan berlebihan. Malah orang yang mempunyai berat badan normal dan langsing boleh mempunyai simpanan lemak yang sukar disingkirkan.

Ia hanyalah penyebaran tisu lemak yang tidak baik pada badan. Penting untuk mengetatkan kawasan lemak pinggul. Anda boleh mencapainya dengan membina otot.

Kerana hanya otot yang mengencangkan kulit dan badan kelihatan lebih jelas. Endurance sukan sahaja tidak akan berkesan. Walaupun begitu, anda boleh mengambil ketahanan sukan sebagai sokongan untuk meningkatkan metabolisme dan pembakaran lemak di seluruh badan.

Latihan disokong dengan seimbang diet. Campuran yang baik dari semua faktor membantu melawan lemak pinggul yang menjengkelkan. Latihan kekuatan yang mereka lakukan 15 - 20 kali dengan seri 3 - 4.

1) Anda melakukan latihan sambil berdiri dan mempunyai objek di kedua tangan (contohnya bola). Punggung anda lurus dan kaki anda sedikit lebih lebar daripada pinggul. Lutut anda dipusing ke luar dan sedikit bengkok.

Namun, mereka tidak menonjol di atas jari kaki tetapi tetap berada di belakang mereka. Sekarang tegangkan punggung dan paha anda dan hulurkan tangan ke hadapan. Siku sedikit bengkok dan tetap begitu.

Kemudian putar bahagian atas badan anda ke sisi seolah-olah anda ingin menyerahkan bola kepada orang di belakang anda. Walaupun berputar, pastikan bahawa anda dada diregangkan ke hadapan dan bahu anda menghala ke belakang. Pastikan kaki anda dalam keadaan tegang dan lutut anda berpusing ke luar.

Kemudian tukar sisi dan ulangi prosedur. 2) Berbaring di sebelah anda dan menyokong bahagian atas badan anda dengan anda lengan. Regangkan kaki anda dan letakkan kaki atas di kaki bawah.

Sekarang angkat pelvis anda dan jaga. Hanya yang lengan dan kaki di bawah menyentuh lantai. Selebihnya disokong di bahagian atas seperti garis.

Pegang kedudukan ini. Kemudian ubah sisi dan lakukan latihan lagi. 3) Untuk latihan ini, anda memerlukan objek besar untuk bersandar di bahagian atas badan anda (contohnya bola Pezzi atau sofa).

Kami akan menggunakan sofa untuk contoh kami. Letakkan lengan dan separuh badan atas anda di tepi sofa. Bahagian bawah tetap di lantai dan kaki dibengkokkan.

Letakkan satu kaki berbanding yang lain dan angkat lengan ke pinggul anda. Sekarang naikkan pelvis anda dan rentangkan ke hadapan. Pegang kedudukan ini selama kira-kira dua saat dan kemudian perlahan-lahan turun lagi.

Punggung mungkin bergerak sedikit ke belakang semasa anda meletakkannya. Kemudian naik dengan pelvis anda dan maju semula. Kemudian tukar kaki selepas pengulangan.

4) Anda duduk di atas lantai dan menyandarkan badan atas ke belakang sedikit dan menyokongnya dengan lengan anda. Berjalan jauh sehingga anda harus menegangkan perut dan tahan. Sekarang angkat kaki anda bersama-sama dan tarik ke arah bahagian atas badan anda.

Regangkan kaki anda ke hadapan lagi, tetapi jangan letakkan ke bawah. Gerakkan kaki anda kembali ke bahagian atas badan anda. Ulangi latihan.

5) Kembali ke kedudukan yang sama seperti di nombor 4 dan condongkan badan atas ke belakang. Sokongnya lagi dengan lengan dan tegangkan perut anda. Angkat kedua kaki lagi dan tarik ke arah bahagian atas badan.

Jangan meregangkan kaki ke hadapan kali ini, tetapi ke sisi (melebarkan kaki). Bengkokkan kaki anda ke bahagian atas badan anda dan rentangkan ke bahagian lain. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Latihan dari Fisioterapi untuk pinggul, Perut, Kaki, Punggung, Punggung dan Latihan Fisioterapi.

1) Anda duduk dalam keadaan berjongkok. Kaki dibengkokkan dan kedua-dua tangannya menyokong lantai. Sekarang hulurkan kedua-dua kaki ke arah letupan ke belakang dan tetap menyokong dengan tangan anda.

Kemudian tarik kaki anda ke belakang (pergerakan ke belakang dan ke depan dilakukan dengan melompat). Lutut menuju ke arah dada. Ulangi latihan.

Penarik dan regangan kaki dilakukan dengan cepat. 2) Anda melakukan senaman yang sama seperti di angka 1. Anda duduk dalam posisi berjongkok dan menggerakkan kaki ke depan dan ke belakang.

Cuma kali ini kaki digerakkan secara bergantian dan tidak bersama. Sekali lagi, pergerakan dilakukan dengan cepat.3) Mereka berbaring di punggung dan masing-masing mempunyai berat di satu tangan. Kaki bersudut dan anda mengangkat lengan, kepala dan bahu.

Rentangkan tangan anda ke sisi dan pimpin ke sebelah anda paha. Pusingkan anda kepala dan bahagian atas badan dan naik lagi hanya ke hujung bilah bahu. Kemudian tukar sisi.

4) Berdiri tegak, ambil satu berat di setiap tangan. Biarkan lengan menggantung longgar ke sisi. Kaki selebar pinggul.

Bahagian belakang lurus dan dada terbentang ke hadapan. Sekarang tegang perut. Sekarang condongkan bahagian atas badan ke sisi.

. perut tetap tegang. Berjalan perlahan dengan badan atas dan condongkannya ke sisi lain. Sudah tentu latihan untuk wanita juga boleh dilakukan oleh lelaki dan sebaliknya.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Latihan dari Fisioterapi untuk pinggul, Perut, Kaki, Punggung, Punggung dan Latihan Fisioterapi. 1) Latihan pertama yang boleh anda lakukan dengan mudah dalam kehidupan seharian. Ini bermaksud pendakian tangga biasa.

Ini sangat sesuai untuk pemanasan atau untuk ketahanan latihan. Dengan cara ini metabolisme dan pembakaran lemak seluruh badan dirangsang. 2) Anda berdiri dan tangan anda dibengkokkan di belakang anda kepala.

Anda menarik paha ke atas dan bawa siku lengan yang bertentangan ke paha. Bengkokkan kaki sejauh mungkin. Kemudian tukar sisi dan pimpin yang lain paha ke siku yang bertentangan.

Pusingkan bahagian atas badan dengan anda. 3) Berlari di tempat dan tarik paha sejauh mungkin ke arah bahagian atas badan anda. Bahagian belakang harus lurus dan dada diregangkan ke hadapan.

Bahu ditarik ke belakang. 4) Lompat ke tempat dan tarik kedua lutut ke arah dada pada masa yang sama. Badan atas condong ke hadapan.

5) Lengan sedikit bengkok dan dihala ke hadapan. Sepanjang latihan, punggung tetap lurus. Dada bergerak ke hadapan dan bahu menarik ke belakang.

Kaki sedikit lebih lebar daripada pinggul selebar dan lutut tetap terbalik sepanjang masa. Juga semasa bersenam menjaga kedudukan kaki. Sekarang turunkan berat badan anda ke belakang dan turun dengan punggung anda seolah-olah anda ingin duduk.

Badan atas bergerak ke hadapan, namun belakang tetap lurus. Punggung anda melunjur ke belakang dan anda turun sejauh mungkin Pastikan juga bahawa semua tumit anda berada di atas tanah dan kaki depan anda tidak jatuh.

Terutama pada awalnya, harap lebih memperhatikan pelaksanaan yang betul daripada pergi jauh ke bawah. Kerana latihan memerlukan masa dan latihan. Juga, pelaksanaan yang betul meregangkan seluruh badan.

Anda juga boleh melampirkan a theraband di atas lutut. Letakkan tali ini di bawah ketegangan yang kuat, sehingga pada kedudukan selebar pinggul, bahagian luar pinggul (penculik) harus mengatasi ketegangan. 6) Ulangi latihan yang sama dari nombor 5 dan turun lagi dengan pantat.

Anggaplah postur badan yang betul dan lurus punggung. Kaki terpisah dan lutut berpusing ke luar. Sekali lagi, turunkan berat badan ke belakang dan punggung anda akan melekat.

Badan atas lurus ke hadapan. Sekarang bawa siku anda ke paha yang bertentangan dan putar bahagian atas badan dan kepala anda dengannya. Perhatikan lagi postur badan anda yang betul.

Kemudian kembali ke kedudukan tegak dengan seluruh badan anda. Lakukan senaman sekali lagi, hanya memimpin siku yang lain ke paha yang lain. Lakukan senaman 5 - 8 kali selama mengandung dengan 2 - 3 siri.

Jangan menghirup terlalu dalam, tetapi bernafas masuk dan keluar secara normal. 1) Pada mulanya, ambil posisi berdiri dan kaki anda sedikit lebih lebar daripada pinggul. Satu lengan longgar dan yang lain diangkat ke siling.

Bahagian belakang lurus. Sekarang condongkan bahagian atas badan anda ke sisi yang berlawanan dan tarik lengan gantung ke arah lantai. Sekali lagi, berjalan dengan bahagian atas badan anda dan biarkan lengan terangkat digantung lagi.

Sekarang angkat lengan yang lain ke arah siling dan condongkan bahagian atas badan anda ke sisi lain. 2) Anda berbaring di lantai dalam keadaan terlentang dan kedua-dua kaki berada dalam kedudukan tegak. Mereka selebar pinggul.

Lengan berbaring melengkung di sebelah badan. Gabungkan senaman dengan tenang bernafas. Apabila bernafas masuk, gerakkan pelvis anda ke atas.

Pastikan pelvis dan paha membentuk garis. Turun ke lantai semula semasa menghembus nafas. 3) Melangkah ke kedudukan empat kaki. Tarik nafas dan bulatkan punggung semasa menghembus nafas.

Berjalan dengan kepala anda dan perhatikan arah perut anda. Di dalam penyedutan, naik semula dengan kepala anda, melihat ke depan dan membuat punggung berlubang. Dalam menghembuskan nafas seterusnya, kembali ke firasat dan melihat ke arah perut anda.

4) Anda duduk di atas lantai dan kaki anda sedikit terpisah di bawah punggung anda. Letakkan kedua tangan di pinggul anda dan pandang ke hadapan. Punggung anda lurus dan dada anda dilunjurkan ke hadapan.

Berjalan dengan bahagian atas badan anda sementara bernafas masuk. Gerakkan pelvis anda ke hadapan. Anda sekarang berdiri di atas dua lutut anda, yang terletak selebar pinggul.

Bahu ditarik ke belakang. Sekali lagi semasa menghembus nafas, turun dengan punggung dan duduk semula. Ini berlaku lagi semasa menghembus nafas.

5) Berbaring di sebelah anda dan letakkan satu lengan di bawah kepala anda. Lengan yang lain dibengkokkan di hadapan badan anda dan menyokong badan anda sedikit. Kedua-dua kaki diregangkan.

Semasa penyedutan, sebarkan kaki di atas anda ke siling dan menghembuskan nafas lagi. Semasa menghembus nafas, perlahan-lahan turun dengan kaki anda. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Lantai pelvik latihan mengandung and fisioterapi semasa kehamilan.