Latihan melawan kesakitan semasa penyedutan

Kesakitan semasa menghirup boleh mempunyai beberapa sebab yang berbeza, tidak selalu penyakit saluran bronkus atau paru-paru mesti berkaitan dengannya. Sebagai sebahagian daripada rawatan, khusus regangan dan latihan pengukuhan serta tertentu latihan pernafasan boleh membawa peningkatan yang ketara dalam gejala bagi mereka yang terjejas. Kerana ancaman kesakitan Berkaitan dengan bernafas, banyak orang yang terjejas sering memikirkan penyakit serius dan menjadi sangat panik sehingga gejala menjadi lebih teruk.

 • Selesemaseperti jangkitan, yang mempengaruhi terutamanya saluran pernafasan, adalah antara penyebab yang paling biasa bernafas kesakitan.
 • Dalam kes yang lebih teruk, radang paru-paru atau pulmonari embolisme juga boleh menjadi pencetus kesakitan ketika bernafas.
 • Penyakit kronik seperti asma dan COPD juga boleh menyebabkan kesakitan ketika dihirup.
 • Walau bagaimanapun, paru-paru masalah bebas juga boleh menyebabkan kesakitan ketika dihirup. Ini termasuk, misalnya, gangguan pada kawasan di dada, otot tegang, tulang rusuk mencubit saraf atau vertebra tersekat. Terutama yang terakhir dapat dirawat secara konservatif dengan melakukan latihan tertentu.

Latihan untuk di rumah

Tarik nafas sepenuhnya dan kemudian simpan mulut and hidung ditutup. Sekarang berpura-pura anda bernafas. Ini menimbulkan kekosongan di paru-paru, yang menyebabkan diafragma untuk menegangkan dan dengan itu melegakan ketegangan di sekitarnya.

Tarik nafas sedalam mungkin dan kemudian menghirup udara secepat mungkin. Latihan ini membentang diafragma supaya ada lebih banyak ruang untuk bernafas. Berbaring telentang dan hulurkan tangan ke sisi.

Sekarang gulung lengan dan bahu ke arah lantai sehingga bilah bahu terangkat dari lantai. Tarik nafas semasa melakukannya. Kemudian gulung lengan dan bahu anda ke atas dan tarik nafas.

Bilah bahu ditekan ke lantai. Berbaring telentang dan letakkan tangan anda di atas satu sama lain, pertama di tulang rusuk kiri, sehingga bahagian bawah jari berada di bahagian bawah tulang rusuk. Sekarang tarik nafas secara sedar dan tekan pada tulang rusuk dengan tangan anda semasa anda menghembuskan nafas.

Tukar sisi selepas 10 pusingan pernafasan. Gunakan jari anda untuk mencari titik yang menyakitkan ketika bernafas. Kemudian tekan di atasnya dan tarik nafas masuk dan keluar beberapa kali sehingga rasa sakit bertambah baik.

Teruskan dengan cara yang sama dengan titik sakit yang lain. Tarik nafas dan kembung perut Sebanyak yang boleh. Biarkan meratakan lagi semasa anda menghembus nafas.

10 pengulangan. Regangkan lengan anda ke hadapan dan kemudian ke atas dan tarik nafas dalam-dalam. Tahan ketegangan selama beberapa saat dan kemudian biarkan tangan anda jatuh ke lantai dan tarik nafas dengan kuat.

Lebih banyak latihan boleh didapati di sini:

 • Senaman pernafasan
 • Latihan untuk asma
 • COPD - latihan dari fisioterapi
 1. Tarik nafas sepenuhnya dan kemudian simpan mulut and hidung ditutup. Sekarang berpura-pura anda bernafas. Ini menimbulkan kekosongan di paru-paru, yang menyebabkan diafragma untuk menegangkan dan dengan itu melegakan ketegangan di sekitarnya.
 2. Tarik nafas sedalam mungkin dan hirup udara sepantas mungkin.

  Latihan ini meregangkan diafragma sehingga ada lebih banyak ruang untuk bernafas.

 3. Berbaring telentang dan hulurkan tangan ke sisi. Sekarang gulung lengan dan bahu ke arah lantai sehingga bilah bahu terangkat dari lantai. Hembus nafas.

  Kemudian gulung lengan dan bahu anda ke atas dan tarik nafas. Bilah bahu ditekan ke lantai.

 4. Berbaring di belakang anda dan letakkan tangan anda di atas satu sama lain, pertama di lengkungan kiri kiri sehingga lebih rendah jari berada di bahagian bawah tulang rusuk. Sekarang tarik nafas secara sedar dan tekan pada tulang rusuk dengan tangan anda semasa anda menghembuskan nafas.

  Tukar sisi selepas 10 pusingan pernafasan.

 5. Gunakan jari anda untuk mencari titik yang menyakitkan ketika anda menarik nafas. Kemudian tekan dan bernafas masuk dan keluar beberapa kali sehingga rasa sakit bertambah baik. Teruskan dengan cara yang sama dengan titik sakit yang lain.
 6. Tarik nafas dan kembung perut sejauh mungkin.

  Biarkan meratakan lagi semasa anda menghembus nafas. Ulangi 10 kali.

 7. Regangkan lengan anda ke hadapan dan kemudian ke atas dan tarik nafas dalam-dalam. Tahan ketegangan selama beberapa saat dan kemudian biarkan tangan anda jatuh ke lantai dan tarik nafas dengan kuat.