Latihan melawan sakit leher | Latihan melawan sakit bahu

Latihan melawan sakit leher

Latihan menentang leher kesakitan 1 Anda berdiri dengan punggung di dinding dan bersentuhan dengannya. Tarik anda kepala di sepanjang dinding. Bahagian belakang anda kepala kekal di dinding dan tidak terputus hubungan.

Kemudian tekan bahu ke bawah ke lantai. Bahu ini juga bersandar di dinding. Pegang kedudukan ini.

Latihan menentang leher kesakitan 2 Anda sedang duduk atau berdiri di atas kerusi. Mula berpusing dengan bahu anda. Pergerakan bulatan bergerak ke depan dan kemudian ke belakang.

Latihan menentang leher kesakitan 3 Anda duduk di atas kerusi dan saling berpelukan. Tarik bahu anda ke hadapan. Letakkan dagu di atas dada dan melihat ke bawah.

Pegang regangan ini. Latihan untuk sakit leher 4 Letakkan tangan anda di belakang anda kepala. Tangan berada di bahagian atas belakang kepala.

Letakkan dagu di atas dada sekali lagi dan memegang jawatan ini. Latihan menentang sakit leher 5 Anda duduk di atas kerusi dan tarik bahu ke lantai. Mereka kekal di sana.

Kemudian putar kepala ke bahu yang bertentangan dan berjalan sejauh yang anda boleh. Pastikan regangan ini di leher anda. Kemudian tukar lengan dan bahu.

Latihan untuk sakit leher 6 Regangkan tangan ke hadapan. Ini berada di paras bahu. Letakkan dagu di atas dada lagi.

Bahu harus maju ke hadapan. Pegang kedudukan ini. Latihan lebih lanjut untuk meregangkan leher rahim / leher dan untuk bersantai boleh didapati dalam artikel:

  • Sakit leher - pertolongan dari fisioterapi
  • Apakah kaedah terbaik untuk merehatkan tulang belakang serviks?
  • Latihan melawan dagu berganda
  • Latihan melawan sakit kepala

Kinesiotape

Leher /sakit bahu dapat dilayan dengan baik dengan menggunakan a kinesiotape betul. Titik pencetus diletupkan oleh darah perangsang peredaran kesan dan dengan itu santai.

Yoga

Lakukan setiap latihan kira-kira tiga kali, dengan dua atau tiga siri. Yoga Latihan 1 Latihan pertama dilakukan dalam keadaan berdiri dan dirancang untuk merangsang bernafas. Latihan ini juga sesuai untuk pemula.

Kedua-dua kaki berdiri bersama dan lutut menyentuh. Pada awal setiap latihan pastikan punggung anda tetap lurus. Untuk melakukan ini, bawa perut anda dalam keadaan tegang.

Tumpukan perhatian pada perut anda dan tarik kembali ke arah tulang belakang anda. Anda mengekalkan ketegangan semasa bersenam. Sekarang pergi dengan perhatian anda kepadanya tulang kemaluan dan tarik ke arah pusarnya.

Ini menyebabkan pelvis condong ke hadapan sedikit. Anda juga menahan ketegangan ini, bersama dengan ketegangan di sekitar pusar. Kami datang ke leher, yang anda buat lama.

Bahu dan lengan digantung longgar. Anda berjalan dengan anda bernafas semasa latihan. Dalam penyedutan, angkat tangan ke sisi dan arahkan tapak tangan ke arah siling.

Berjalan dengan tangan anda di atas kepala anda dan satukan tangan anda. Penting agar lengan perlahan-lahan naik. Semasa menghembuskan nafas, kali ini hulurkan tangan anda ke depan dan biarkan perlahan-lahan jatuh ke bawah.

Dagu anda longgar di dada dan bahu anda didorong ke hadapan. Yoga Latihan 2 Latihan berikut dari Yoga dilakukan dalam tiga langkah. Pemula hanya melakukan langkah pertama.

Pelajar yang maju melangkah ke langkah ketiga. Anda sekali lagi dalam keadaan berdiri dan kaki bersatu. Semasa latihan, punggung tetap lurus.

Tarik butang perut anda ke arah tulang belakang dan anda tulang kemaluan ke arah butang perut. Panjang leher mereka. Panjangkan kedua lengan ke sisi dan telapak tangan anda menghala ke siling.

Semasa menghembus nafas, letakkan satu tangan di antara paha anda dan putar bahagian atas badan anda sedikit ke bawah. Muka menghadap sisi putaran dan lengan yang lain diregangkan ke belakang. Dengan cara ini anda akan kekal selama kira-kira enam saat.

Sekali lagi, berjalan dengan lengan dan badan atas dan hulurkan tangan ke sisi lagi. Ini digabungkan dengan penyedutan. Tapak tangan anda menghala ke siling semula.

Sebagai pemula, anda boleh mengulanginya. Pelajar yang maju dapat melangkah ke langkah seterusnya dan berjalan dengan tangan ke bawah, di antara lutut. Sekali lagi anda memusingkan wajah dan badan atasnya dan meregangkan lengan yang lain ke belakang.

Berjalan lagi dengan muka dan badan atas dan ulangi latihan sekali lagi. Pada langkah ketiga, pergi dengan tangan anda di antara kaki bawah. Tukar sisi dan mulakan semula dengan langkah pertama.

Tetap dengan bahagian atas badan anda dalam setiap langkah, kira-kira enam saat ke atas dan sekitar sepuluh saat ke bawah. Yoga Latihan 3 Latihan ini adalah untuk pelajar yang maju dan dilakukan dalam keadaan duduk. Pergi bersila dan lipat tumit anda.

Pastikan punggung anda tetap lurus. Untuk sokongan, anda boleh meletakkan bantal baji di bawah punggung anda. Kedua-dua tangan menggenggam kaki dan ditarik ke arah pusar.

Lutut menuju ke lantai. Senjata dihulurkan. Leher dibuat panjang dan bahu ditarik ke bawah.

Dada diregangkan. Mereka memandang ke hadapan. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 15 saat dan lepaskan semuanya.