Latihan menentang ketegangan leher di pejabat | Latihan melawan sakit leher

Latihan menentang ketegangan leher di pejabat

Terutama di pejabat, otot ketegangan sangat biasa. Oleh kerana orang sering duduk dalam posisi tertentu dan ada sedikit pergerakan, terutama di bahu dan leher kawasan, yang darah peredaran darah berkurang, mengakibatkan hipertensi yang menyakitkan. Sebaiknya dilakukan secara kecil-kecilan kelonggaran senaman secara berkala di antara atau secara amnya memperhatikan sedikit pergerakan. Latihan seperti bulatan bahu, regangan daripada otot trapezius dan otot pectoralis sangat sesuai untuk dilakukan di antara. Sekiranya anda meluangkan masa untuk berehat aktif, banyak latihan yang berbeza dapat disertakan.

Latihan untuk pejabat

1. senaman - "WS-Mobi" 2. latihan - "Stretch Latflex" 3. latihan - "Rotasi" 4. latihan - "Squat" 5. latihan - "BWS-Mobi" 6. latihan - "Pengambilan Apple "Kerana berkurang darah peredaran di bahu-leher kawasan, lihat di atas, dan hasilnya sangat menyakitkan ketegangan, sakit kepala mungkin berlaku sekiranya tiada tindakan diambil terhadap aduan tersebut. Sekiranya sakit kepala berterusan dalam jangka masa yang lebih lama, seseorang bercakap tentang sakit kepala kronik, yang sukar dirawat. Sekiranya sakit kepala jangan bertahan lama, yang kesakitan sering dikurangkan dengan latihan yang disebutkan di atas leher ketegangan.

Di samping itu, seseorang harus berusaha menghilangkan ketegangan dari kepala melalui fisioterapi. Rawatan tarikan dari kepala atau melepaskan titik pencetus adalah teknik yang berguna. Walaupun sakit kepala sendiri hampir tidak dapat diselesaikan, kerana pemicu bebas di leher secara automatik menimbulkan ketegangan otot, yang bahkan dapat memperburuk kesakitan.

Bergolek a gulungan fascia di kawasan leher juga tidak digalakkan. Terapi haba menggunakan bantal bijirin atau botol air panas membantu melonggarkan otot. "WS - Mobilisasi Memulakan Kedudukan" Dari kedudukan tegak, gulung sendiri, mulai dari kepala, vertebra oleh vertebra.

Lutut diluruskan sepenuhnya. Teruskan dengan latihan seterusnya: "Kedudukan Akhir WS- Mobilisasi" Berdiri: Beberapa bos mengatur ahli fisioterapi yang mengatur rehat aktif dengan kakitangan atau mungkin menawarkan urutan. Sebagai tambahan kepada latihan, aplikasi panas seperti bantal bijirin atau tampalan panas untuk tempatan darah rangsangan peredaran juga tersedia. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Latihan fisioterapi tulang belakang serviks.

  • Tangan ke kaki anda dan luruskan, hulurkan tangan ke atas
  • Tolak tangan ke bawah sepanjang sisi paha
  • Sentuh siku dan lutut secara melintang di hadapan badan
  • Selekoh lutut: punggung jauh ke belakang, lengan ke atas ketika bergerak ke bawah
  • Sokong dengan siku di pinggir meja dan tolak punggung anda (bonggol kucing) dan kendur (babi perut)
  • Regangkan lengan secara bergantian ke atas atau ke samping, mengambil kedudukan berkaki satu jika perlu untuk koordinasi