Latihan melawan skoliosis

Penting dalam rawatan bahawa mereka yang terkena bencana dapat melakukan senaman secara teratur dan dapat melakukan latihan ini secara bebas. Barulah rawatan Schroth dapat berjaya. Perlu difahami apakah bentuk ubah bentuk ruang tulang belakang (cembung atau cekung scoliosis di tulang belakang lumbar atau BWS).

Fisioterapi digunakan untuk merawat arah patologi ini (scoliosis). Terutama pada awalnya, lakukan latihan di depan cermin. Dengan cara ini anda dapat mengenali dan memperbaiki postur yang salah dengan lebih baik. Terutama pada awalnya, kesedaran tubuh harus dilatih.

Latihan menurut Schroth

 • Latihan menentang scoliosis di tulang belakang lumbar Anda berdiri di kedua-dua lutut dan meletakkan kusyen di bawah lutut kiri. Anda meletakkan kedua tangan di pinggul dan lengan anda bengkok sekitar 90 darjah. Kembali ke postur pembetulan anda dan buat leher lama.

  . tulang kemaluan ditarik ke arah pusar dan pelvis condong ke hadapan. Sekarang panjangkan kanan kaki ke sisi. Sekarang berdiri di lutut kiri, yang berada di bawahnya, dan di tumit kanan.

  Lengan tegang ke luar, secara isometrik. Adalah penting bahawa bahagian atas badan dan regangan kaki membentuk garis lurus dan bahagian atas badan tidak runtuh ke sebelah kiri. Jika tidak, otot tulang belakang lumbar kanan tidak akan dikuatkan.

 • Apa yang diperbaiki?

  Juga dalam latihan ini kita mempunyai kesan yang sama seperti yang pertama. Tonjolan lumbar kiri diperbetulkan dengan menguatkan otot-otot tulang belakang lumbar kanan dan dengan itu menarik badan vertebra ke sisi kanan. Ini juga membawa kepada a regangan keseluruhan tulang belakang dan ereksi pada satah sagital.

  Dengan menegangkan kedua-dua lengan, kedua-dua sisi bilah bahu dapat diperkukuhkan sebagai tambahan.

 • Tempoh: Sebagai pemula (4 × 5) dan seperti yang lebih maju (5 × 10). Selang kira-kira 60 saat di antara.
 • Latihan melawan skoliosis di BWS Latihan ini disebut ulat dan dilakukan di atas tikar dalam posisi terlentang. Anda menganggap postur tulang belakang yang betul.

  Membuat leher panjang dan tarik tulang kemaluan ke arah pusar. Condongkan pelvis ke hadapan. Kedua-dua kaki bersudut dan lebar pinggul.

  Lengan diletakkan sekitar 45 darjah dari badan dan direntangkan. Tapak tangan anda menghadap ke siling. Anda sekarang membiarkan bahu anda melingkar ke lantai dan tidak berehat sebentar.

  Pergerakan berpusing juga dibuat dengan lengan. Putaran bahu ke arah lantai dan ke arah kaki sangat dititikberatkan.

 • Apa yang diperbaiki? Latihan melawan skoliosis di BWS ini memfokuskan pada bahagian bahu.

  Anda menggerakkan kawasan ini dan menguatkan otot tali pinggang bahu. Ini sangat penting sekiranya anda telah meningkat kyphosis in tulang belakang toraks. Ini adalah ubah bentuk vertebra toraks di satah sagital.

  Dengan menguatkan otot, anda menarik kembali vertebra ke hadapan. Di samping itu, mereka menguatkan kawasan tulang belakang serviks dan dengan itu dapat merawat dengan ketara lordosis di rantau ini. Postur pembetulan memanjangkan tulang belakang dan membawanya ke kedudukan tegak.

 • Tempoh: Untuk pemula (3 × 10) dan untuk pelajar lanjutan (3 × 20) Jeda antara kira-kira 30 saat.
 • Peregangan bersenam melawan skoliosis Untuk melegakan kesakitan, regangan selalu membantu mengeluarkan otot daripada nada yang meningkat.

  Latihan pertama dilakukan tergantung sebahagian. Cari sesuatu yang harus dipegang sebelum anda memulakan (dinding bar adalah ideal). Rentangkan tangan anda ke atas dan pegang dengan kedua-duanya.

  Anda meregangkan bahagian bawah ke belakang dan kaki anda selebar pinggul dan sedikit bengkok. Kedua-dua tumit berada di atas tanah. Sekarang condongkan pelvis ke depan berulang kali.

  Untuk melakukan ini, bawa anda perut dan paha di bawah ketegangan dan membuat leher lama. Lihat di seberang lantai.

 • Tempoh: Untuk pemula (5 × 3) dan untuk pelajar lanjutan (5 × 5) Beristirahat selama kira-kira 60 saat di antara.

Apa yang diperbaiki? Dalam latihan ini terhadap skoliosis pada tulang belakang lumbar, anda terutamanya membetulkan anjakan frontal vertebra lumbal.

Ini dilakukan dengan mengangkat kaki. Walau bagaimanapun, pelvis diperbetulkan di bidang frontal apabila condong ke sisi kerana skoliosis. Pesakit juga diposisikan pada tonjolan lumbar di sebelah kiri, kerana tuala yang digulung akan menolak ubah bentuk. Tetapi juga ubah bentuk tulang belakang toraks dapat dirawat dengan senaman ini.

Tambahan pula, lengan atas (kanan) menguatkan kawasan ini dengan menegangkan otot di bilah bahu. Yang menonjol bilah bahu dengan demikian dapat ditarik ke hadapan, ke atas dan ke arah tulang belakang. Dengan cara ini, bilah bahu yang menonjol dipasang ke ruang tulang belakang melalui pengukuhan aktif.

Ini mempunyai kesan pada ketiga-tiga pesawat. Postur pembetulan secara aktif memanjangkan tulang belakang dan membetulkannya di satah sagital. Sekiranya anda mengalami tonjolan lumbar di sebelah kanan, lakukan latihan di sebelah kanan dan sokong kawasan lumbar kanan dengan tuala yang digulung.

Tempoh: Sebagai pemula (4 x 6) dan seperti yang lebih maju (5 x 10). Rehat kira-kira 60 - 90 saat. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Fisioterapi untuk Scoliosis dan Fisioterapi menurut Schroth

 • Anda berbaring di sebelah kiri.

  Letakkan tuala yang digulung di bawah lumbar tonjolan untuk mengelakkan ubah bentuk. Kaki yang mendasari (kiri) terletak pada badan dalam keadaan lenturan sekitar 90 darjah dan kaki atas (kanan) terletak dengan kakinya di atas najis kecil. Lengan yang mendasari (kiri) diregangkan ke atas dan lengan atas (kanan) mula-mula dipusing ke luar dan kemudian diangkat ke pinggul.

  Ini bersudut kira-kira hingga 90 darjah. Ambil postur pembetulan tulang belakang dan panjang leher. Tarik anda tulang kemaluan ke arah tulang belakang dan condongkan pelvis ke hadapan.

  Ketatkan lengan kanan anda ke siling. Sekarang pergi dengan menghembuskan nafas dan angkat kaki atas (kanan) sedikit dari najis dan jaga. Terus bernafas masuk dan keluar dan jaga kaki.

Tempoh: Sebagai pemula (4 × 6) dan seperti yang lebih maju (5 × 10).

Selang 60 saat di antara. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Fisioterapi untuk Scoliosis and Fisioterapi menurut Schroth.

 • Untuk latihan ini, anda memerlukan dua kerusi yang stabil dan tidak tergelincir.

  Mereka juga tidak boleh tempat letak tangan. Anda meletakkan kerusi menghadap satu sama lain dan menjauhkannya dari jarak jauh. Ini kira-kira lebar wajah anda.

  Berlutut dan letakkan lengan bengkok di tempat duduk. Wajah anda menghadap ke lantai dan terbaring bebas. Jari dilipat di bawah dahi.

  Kedua-dua tangan menyokong kepala dengan belakang tangan anda. Jadikan leher anda panjang dan condongkan pelvis ke hadapan. Tarik tulang kemaluan ke pusar anda.

  Semasa menghembus nafas, buat gerakan goyang kecil dengan anda sternum menuju ke lantai dan siling.

Tempoh: Untuk pemula (5 × 3) dan untuk pelajar lanjutan (5 × 5) Luangkan masa rehat sekitar 60 saat. Latihan juga boleh dilakukan dengan baik di dalam air. Anda boleh masuk ke berenang kolam dan lakukan di kolam.

Graviti dihilangkan dan tidak ada beban yang bertindak pada tulang belakang. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Fisioterapi untuk scoliosis and Fisioterapi menurut Schroth.

 • Latihan ini merangkumi bahagian yang lemah.

  Sekali lagi, pegang sesuatu yang boleh anda pegang dengan baik (contohnya dinding bar). Anda juga boleh meletakkan kaki anda di permukaan yang tinggi. Kami menganggap bahawa kelemahan anda adalah sebelah kiri.

  Ini diarahkan ke arah dinding. Panjangkan lengan kiri anda ke atas dan tahan ke dinding bar dengannya. Kaki kiri diletakkan pada sokongan yang sedikit lebih tinggi.

  Kaki kanan berada di atas berjinjit dan lengan kanan diregangkan ke sisi / ke atas. Mereka memandang ke hadapan lagi. Dengan cara ini, bahagian kiri diregangkan, kerana sangat tegang kerana skoliosis.