Latihan melawan sakit bahu

Untuk mengatasi atau mencegah rungutan kawasan badan ini, mereka harus menguatkan otot dan meregangkannya ketika berada dalam postur yang salah. Lakukan 10-15 pengulangan setiap latihan dengan kira-kira 5 siri (kecuali untuk yoga latihan). Pegang peregangan masing-masing selama kira-kira 15 saat.

Latihan melawan sakit bahu

Bersenam di bahu kesakitan 1 Anda boleh melakukan latihan ini semasa duduk atau berdiri. Lengan anda dihulurkan ke hadapan. Bengkokkannya di hadapan anda sehingga kepalan tangan anda menghala ke siling dan berada pada 90 darjah di siku anda.

Kedua siku saling bersentuhan dan lengan atas berada di paras bahu. Sekarang tarik tangan anda dan pimpin ke belakang (seperti rama-rama-berbalik). Berjalan sejauh yang anda boleh dan perlahan-lahan kembalikan lengan ke posisi awal.

Bersenam di bahu kesakitan 2 Anda duduk di atas kerusi dan meletakkan tangan anda di belakang badan anda. Kemudian lipatkan jari antara satu sama lain. Lengan dihulurkan ke belakang.

Bahu ditarik ke belakang. Tingkatkan tarikan lengan dan arahkan ke arah lantai. Pegang kedudukan ini.

Bersenam di bahu kesakitan 3 Biarkan kedua-dua lengan digantung secara longgar. Pastikan bahagian belakang tetap lurus. Condongkan anda kepala ke sisi dengan telinga ke arah bahu anda.

Kemudian panjangkan lengan lawan ke lantai. Pegang kedudukan ini lagi. Latihan untuk sakit bahu 4 Lengan anda bersudut dan siku bersandar di badan anda.

ibu jari sedang menunjuk ke siling dan jari-jari yang tersisa dihulurkan dan menunjuk ke hadapan. Punggung anda harus lurus dan bahu anda ditarik ke belakang. Kemudian tarik tangan anda dan memimpinnya ke belakang (putaran bahu).

Berjalan sejauh yang anda boleh. Pegang kedudukan ini. Latihan menentang sakit bahu 5 Anda berbohong pada anda perut dengan tangan anda bengkok ke sisi.

Kaki diregangkan ke bawah. Mereka memandang ke bawah ke lantai dan terus menghadap ke sana. Kemudian angkat wajah, bahu, lengan dan kaki anda dari lantai dan tahan kedudukan ini.

Walaupun latihan ini memberikan ketegangan pada badan, ia dapat menguatkan bahu secara khusus. Oleh itu, pegang tangan anda setinggi mungkin. Latihan menentang sakit bahu 6 Anda berada dalam kedudukan yang rawan dan kedua-dua lengan diregangkan ke atas.

Kaki diregangkan dan dihala ke bawah. Anda memandang ke bawah dan meninggalkan wajah anda di sana. Kemudian angkat wajah, bahu dan lengan anda. Tetap bangun dan, dengan bahagian badan yang diangkat, buat gerakan goyang ke kiri dan kanan tanpa meletakkan bahagian bawah.