Latihan | Ketidakstabilan sendi pergelangan kaki

latihan

Latihan menentang ketidakstabilan di buku lali sendi hendaklah dilakukan secara berkala. Penekanan adalah pada pelaksanaan yang betul dan teliti. Ini bukan masalah membina kekuatan, melainkan latihan penyelarasan.

Sekiranya kecederaan ligamen akut berlaku, latihan hanya boleh dimulakan setelah mendapat persetujuan doktor atau ahli terapi. Ligamen mesti sembuh sebelum dapat dilatih. Latihan sederhana harus dimulakan terlebih dahulu.

Dasarnya adalah pendirian tegak dan selamat. Berat harus sama rata pada kedua kaki. Kaki berdiri kira-kira jarak pinggul.

Anda dapat merasakan beban pada kaki dengan sedikit mengurangkan berat badan anda. Apabila anda mempunyai perasaan selamat untuk tempat yang selamat dan seimbang, anda boleh memulakan latihan. Pada prinsipnya, lebih baik memulakan dengan latihan yang mudah dan hanya meningkatkan tahap kesukaran apabila asas-asasnya dikuasai dengan selamat!

Lebih mustahak untuk menguasai latihan dengan betul dan tidak berlebihan sehingga tidak berlaku kecederaan lagi. 1. pendirian satu kaki Sebagai contoh, anda boleh memulakan pendirian satu kaki dengan mengalihkan berat badan ke sisi yang terkena. Apabila berat badan dialihkan ke sisi yang tidak stabil, pesakit akan memperhatikan bagaimana kaki yang sihat menjadi ringan dan dapat diangkat dengan mudah.

Bahagian kaki ini, dikenali sebagai bebas kaki sisi, diangkat hanya sedikit sehingga kedudukan satu kaki dapat dipegang dengan selamat di sisi yang terkena. Sekarang bahagian yang terkena mesti menahan seluruh berat badan. Biasanya pesakit menyedari bagaimana kaki berfungsi dan otot yang berlainan bergantian tegang dan santai untuk mendapatkan kedudukan.

Penyesuaian dilakukan selama kira-kira 20 saat. Kemudian pesakit kembali ke kedudukan bipedal yang selamat. Sekarang kitaran baru boleh dimulakan.

Sekiranya pesakit merasa selamat dan dapat dengan cepat menstabilkan kedudukan, latihan yang lebih sukar seterusnya dapat dimulakan. Dudukan satu kaki yang sederhana ini boleh dibuat sesukar yang diinginkan. Contohnya, latihan boleh dilakukan dengan mata tertutup, pada permukaan yang membuahkan hasil atau bahkan pada terapi yang berputar.

2. langkah lunge Pada langkah seterusnya kestabilan buku lali sendi boleh dilatih bergerak. Dari kedudukan bipedal yang selamat, pesakit boleh membawa paru-paru ke depan dan belakang atau ke sisi dengan sisi yang sihat, sementara sisi yang tidak stabil tetap teguh di atas tanah dan menstabilkan badan. Lebih sukar untuk menyerap pergerakan dengan kaki yang tidak stabil. Oleh itu, jika kedudukannya dapat diperbaiki dengan selamat ketika bergerak dengan kaki yang sihat, pesakit sekarang mengubah cara bermain dan berdiri kaki.

Kaki yang tidak stabil membuat terjun, memegang kedudukan sebentar dan kemudian kembali ke posisi awal. Langkah-langkah lunging juga dapat dilakukan ke semua arah. Penting bahawa kedudukan akhir sentiasa dipegang dengan selamat dan stabil selama beberapa saat sebelum kedudukan dilepaskan.

Latihan ini juga boleh dibuat lebih sukar dengan menutup mata, atau perubahan permukaan. Terdapat pelbagai latihan yang dapat digunakan untuk meningkatkan kestabilan buku lali sendi. Penting untuk melaksanakannya dengan penuh tumpuan.

Sekiranya latihan sederhana dapat dilakukan dengan selamat, latihan harus selalu disatukan ke dalam program latihan yang disesuaikan dengan keperluan harian pesakit. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan untuk sendi buku lali di bawah: Latihan fisioterapi untuk pergelangan kaki Inilah cara pemain bola sepak harus berlatih memulakan, berhenti dan menukar arah dengan pantas. Ahli gim harus berlatih melompat, pelari yang ingin berlari dengan selamat di permukaan yang tidak rata.