Latihan di Bahu Beku

Fenomena bahu beku adalah ketika mobiliti sendi bahu secara beransur-ansur hilang kerana penyakit kapsul sendi. Pada awal penyakit ini, kesakitan biasanya mengagumkan, yang kemudian digantikan oleh sekatan pergerakan yang progresif. Penyakit ini juga dikenali sebagai periarthropathia humeroscapularis (PHS). Ia boleh disebabkan oleh penyakit bahu sebelumnya, tetapi juga tanpa sebab yang dikenali (idiopatik). Terapi konservatif berada di latar depan, di mana intensiti terapi dan pilihan tindakan yang sesuai disesuaikan dengan rawatan.

Rawatan konservatif - latihan

Bahu Frozen adalah rawatan konservatif. Sebagai tambahan kepada electrotherapy, aplikasi haba dan urutan, program senaman yang sesuai juga sangat penting. Terutama pada awal penyakit ini, harus berhati-hati agar tidak terlalu bahu dan melakukan senaman hanya di kawasan kesakitan- kawasan percuma

Tujuan utama Rawatan Bahu Beku adalah untuk meningkatkan mobiliti. Latihan pendulum lembut disarankan pada awalnya. Di sini sendi digerakkan tanpa perlu menggerakkannya melawan graviti.

1) Pendulum Dari posisi berdiri, pesakit condong ke depan sedikit sehingga lengannya digantung ke hadapan badannya. Sekarang dia membiarkan lengannya berayun dengan lembut dan tanpa banyak usaha seperti bandul, sedikit ke depan dan ke belakang. Badan atas tetap pegun, hanya bahu yang harus dilatih.

Botol air kecil juga boleh diambil di tangan. Berat dapat menarik tarikan ringan pada sendi. 2) Penculikan Latihan mudah lain adalah menggerakkan penculikan (penyebaran) lengan di meja.

Pesakit duduk pada jarak tertentu ke sisi meja atau permukaan licin yang sesuai. Ketinggian alas hendaklah cukup tinggi sehingga pesakit dapat meletakkannya dengan selesa lengan di atasnya. Sekarang dia menolak lengan bawah dari badan selari dengan permukaan dan memiringkan ke arah meja, bahu tidak dinaikkan!

Pergerakan harus jatuh sedikit. Ia berfungsi untuk memperbaiki penyebaran lengan. Kemudian pesakit kembali ke posisi awal.

Latihan mobilisasi seperti ini dapat dilakukan sekitar 20 kali berturut-turut dalam 3-4 set. Mereka harus selesa dan tidak boleh meregangkan sendi atau otot. Latihan lebih lanjut untuk bahu beku boleh didapati dalam artikel: Latihan untuk bahu beku Dalam rawatan, intensiti latihan dapat ditingkatkan.

AIDS seperti theraband boleh juga digunakan. Latihan sedemikian bukan sahaja dapat meningkatkan pergerakan tetapi juga menguatkan badan. 1) Pesakit berdiri dengan kaki kanan di theraband.

Dia berdiri tegak, lututnya sedikit bengkok. Dengan tangan kirinya dia mencengkam theraband dan mengangkat lengannya ke atasnya kepala (seolah-olah meraih sesuatu di rak di belakangnya), maka dia mengembalikan lengannya ke posisi semula. Mereka dilakukan dalam 3-4 set 15 pengulangan.

2) Untuk menguatkan putaran di sendi bahu, Theraband dapat dipegang dengan agak ketat dengan kedua tangan di hadapan badan. Siku bersandar pada dada dan dibengkokkan sekitar 90 °. Sekarang tangan dipimpin ke luar tanpa siku menjauh dari badan.

Latihan ini melatih putaran luaran dalam sendi bahu. Ia juga boleh dilakukan dengan satu lengan terlebih dahulu dan kemudian dengan yang lain. Latihan ini agak lebih intensif daripada latihan mobilisasi tulen. Mereka dilakukan dalam 3-4 set 15 pengulangan. Latihan komprehensif dengan Theraband dan maklumat tentangnya boleh didapati dalam artikel berikut yang disenaraikan di sini:

  • theraband
  • Latihan dengan Theraband