Latihan | Latihan Fisioterapi untuk keselesaan siku

latihan

Bergantung pada tahap pemulihan, latihan yang berbeza untuk pembinaan semula sendi siku mungkin. Beberapa latihan diterangkan di bawah sebagai contoh. 1) Pengukuhan dan pergerakan Berdiri tegak dan bawa ringan (contohnya sebotol air kecil) di tangan anda.

Pada kedudukan permulaan lengan atas dekat dengan badan, yang lengan menunjuk ke hadapan pada sudut 90 °. Sekarang gerakkan berat ke bahu. Pergerakan dilakukan dari siku.

3 kali 10 pengulangan. 2) Penstabilan dan penyelarasan Bergerak ke kedudukan empat kali ganda. Sekarang angkat lengan yang tidak terluka bersudut ke sisi.

Pastikan tangan lengan yang cedera berada di bawah bahu dan itu sendi siku tidak dilanjutkan sepenuhnya. Pegang kedudukan ini selama 15 saat. 3) Penstabilan dan Pengukuhan Regangkan lengan yang terkena lurus ke hadapan.

Tapak tangan menunjuk ke atas. Sekarang tangankan tangan yang lain untuk menekan lengan ke bawah. Pegang lengan yang cedera sekurang-kurangnya 15 saat.

4) Peregangan of sendi siku Berdiri tegak dan tegak. Lengan yang terkena digantung longgar di hadapan badan. Buat penumbuk dengan tangan anda.

Sekarang pegang penumbuk dengan tangan lengan yang sihat dan tarik ke atas. Siku tetap diregangkan sehingga anda merasakan regangan. Tahan regangan selama 15 saat. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Fisioterapi untuk siku pemain golf
  • Fisioterapi untuk siku tenis
  • Latihan untuk ligamen koyak di siku
  • Latihan untuk arthrosis siku

Gejala

Dislokasi siku biasanya disebabkan oleh kemalangan dan disertai dengan teruk kesakitan. Kerana dislokasi, sendi siku sangat terhad dalam pergerakannya dan kepincangan jelas dapat dilihat. Bergantung pada struktur mana yang juga cedera akibat dislokasi (ligamen, tendon, tulang, saraf), gangguan deria di lengan dan tangan juga boleh berlaku. Kecederaan pada sendi boleh menyebabkan pembengkakan yang teruk, yang juga mengurangkan pergerakan dan menyumbang kepada kesakitan. Sekiranya dislokasi siku adalah kongenital kerana anomali anatomi, yang berlaku hanya pada sekitar 2% kes, kesakitan biasanya tidak berpengalaman.