Latihan untuk sindrom faset di BWS

Seseorang bercakap mengenai a sindrom facet semasa kecil sendi antara proses vertebra bertanggungjawab untuk punggung kesakitan dan pergerakan terhad. Secara akut, sindrom seperti ini boleh berlaku kerana penyumbatan pada sendi faset, yang merengsakan tisu di sekitarnya dan dengan itu boleh menyebabkan kesakitan. Keluhan kronik dalam aspek sendi boleh disebabkan oleh perubahan degeneratif, sebagai contoh akibat penyempitan cakera intervertebral. Jarak antara vertebra dikurangkan dan segi sendi lebih tertekan. Ini kemudian boleh berubah secara arthrotically dan membawa kepada a sindrom facet.

Latihan dengan sindrom facet di BWS

Latihan yang dirancang untuk mengurangkan gejala sindrom sendi facet bertujuan untuk memperkuat otot yang stabil untuk melegakan sendi melalui sokongan otot yang lebih baik. Sebaliknya, pergerakan tulang belakang harus dijaga dan diperbaiki. Latihan untuk penyelarasan dalam kes sindrom facet BWS juga boleh dipertimbangkan.

Penyelarasan adalah penting untuk menstabilkan tulang belakang secara fisiologi dan dapat bertindak balas terhadap pergerakan kecil yang tersentak dalam kehidupan seharian. Kumpulan otot yang dipendekkan harus diregangkan untuk membolehkan postur tegak yang sihat. Latihan postur sama pentingnya dengan sedar, tingkah laku mesra belakang dalam kehidupan seharian untuk mengelakkan beban berlebihan.

Terapi

Dalam rawatan fisioterapeutik sindrom sendi facet, tujuan utamanya adalah melegakan kesakitan dan melegakan struktur untuk mencegah penyakit daripada terus berkembang. Untuk tujuan ini, menggerakkan teknik dari bidang terapi manual atau berfungsi kinesiologi boleh digunakan untuk menggerakkan sendi individu atau bahagian tulang belakang. Teknik tisu lembut seperti geseran, teknik fasial atau urutan dapat melonggarkan otot yang tegang dan menggerakkan tisu.

Jogging

Sekiranya sindrom facet, tekanan mampatan boleh menyebabkan kesakitan. Beban mampatan berlaku terutamanya semasa lompatan. Walau bagaimanapun, tulang belakang juga terdedah kepada beban mampatan yang tinggi ketika berjoging, yang boleh menyebabkan kesakitan semasa berjoging pada pesakit dengan sindrom facet.

Tekanan mampatan yang menyakitkan semasa berjoging dapat dikurangkan dengan pemeriksaan sasaran berlari gaya, dengan penstabilan otot inti otot (otot yang melekat erat pada tulang belakang kita dan menstabilkannya) dan juga dengan menyangga kasut. Pada asasnya, adalah mustahak untuk mengelakkan aktiviti yang sangat tertekan untuk mengelakkan terlalu banyak latihan sendi dan kemerosotan status fungsinya. Sekiranya pesakit dengan sindrom facet mengalami kesakitan semasa berjoging, penilaian individu harus dibuat.