Latihan untuk paresis pengangkat kaki

Paresis pengangkat kaki adalah kelumpuhan otot yang bertanggungjawab untuk mengangkat kaki. Ini adalah otot yang terletak di bahagian depan bawah kaki dan tarik ke atas buku lali sendi ke kaki. Otot-otot ini disebut otot tibialis anterior, otot extensor digitorum longus dan otot hallucis longus extensor dan semuanya diinervasi oleh saraf yang sama, saraf fibular.

Sekiranya saraf ini rosak, otot tidak lagi dapat berfungsi dan kaki tidak lagi dapat diangkat dengan betul ketika berjalan. Sarafnya dapat rusak dalam perjalanannya, dalam hal ini disebut lesi saraf periferal, tetapi kerusakan pusat juga dapat terjadi, misalnya sebagai akibat dari strok atau keratan rentas. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda: Sakit pada bola kaki, lonjakan tumit fisioterapi, kepincangan kaki fisioterapi

latihan

Pada asasnya, latihan untuk angkat kaki kaki mesti dilakukan secara konsisten dan teratur, walaupun pada mulanya ia dapat sangat menjatuhkan semangat untuk tidak melihat pergerakan dan perubahan dengan segera. Stamina dan ketahanan diperlukan! Penjanaan semula tisu saraf memerlukan banyak masa dan penting untuk menetapkan rangsangan yang betul secara teratur dan konsisten.

Latihan yang bermanfaat, yang disajikan di bawah ini, dapat:

  • Letakkan kaki dalam keadaan duduk
  • Tetapkan rangsangan taktil
  • Tetapkan rangsangan terma
  • Naikkan kaki depan secara pasif
  • Regangkan sendi pergelangan kaki
  • Regangkan sendi pergelangan kaki, variasi ke-2

Anda boleh mula dalam keadaan duduk dan cuba meletakkan kaki di atas lantai di tumit. Bergantung pada tahap lesi, pergerakan mungkin tidak akan kelihatan sama sekali. Walaupun begitu, dorongan pergerakan diproses secara terpusat di sistem saraf dan dengan demikian melayani latihan.

Penting semasa melakukan latihan agar lesi saraf menggunakan rangsangan sebanyak mungkin untuk merangsang saraf. Semasa melakukan pergerakan, kawalan pandangan harus selalu dilakukan. Sebaiknya lakukan latihan di depan cermin dan gerakkan kaki anda yang sihat dengannya.

Contohnya, pesakit duduk di bangku di hadapan cermin. Kaki diposisikan pada sudut 90 darjah dan selebar pinggul. Sekarang pesakit mengangkat kaki sehingga mereka berada di tumit.

Ada kemungkinan tidak ada pergerakan pada bahagian yang terkena, tetapi pesakit masih harus memikirkan pergerakannya dan selalu menjalankannya secara mental. Ini boleh menjadi sangat berat. Latihan harus dilakukan secara sedar dan tertumpu sekitar 10 kali.

Kemudian ada rehat sekitar 1 minit dan latihan diulang 3-4 kali. Latihan ini boleh dilakukan beberapa kali sehari. Rangsangan lain yang boleh terdedah kepada yang rosak saraf adalah rangsangan taktil.

Di sini pesakit boleh mengaktifkan otot lumpuh dengan mengetuknya dengan ringan. Sementara pesakit cuba mengetatkan kaki dengan paresis pengangkat kaki, dia memberi pukulan pendek, bertepuk tangan ke otot. Apabila kaki diturunkan, atau semasa fasa relaksasi, tidak ada tamparan!

Latihan ini juga dapat dilakukan beberapa kali sehari dalam 3 set 10 pengulangan. Penumpuan juga diperlukan di sini. Bantuan selanjutnya adalah penggunaan rangsangan terma.

Dalam fisioterapi, lolipop ais sering digunakan dalam rawatan paresis pengangkat kaki. Ini juga mungkin untuk bersenam di rumah. Daripada menepuk otot yang terkena, ia boleh terkena rangsangan sejuk yang pendek dan kuat dengan ais batu atau sejenisnya.

Di sini juga, yang berikut berlaku: semasa melakukan senaman, rangsangan sejuk harus digunakan, semasa kelonggaran rangsangan tidak ada. Lebih jauh lagi, berguna untuk melatih pergerakan kaki secara pasif jika tidak dapat dilakukan secara aktif atau cukup untuk menjaga pergerakan sendi. Tali pinggang atau tuala boleh digunakan untuk ini.

Yang terjejas kaki depan diletakkan dalam gelung dan ketika diangkat, pesakit juga dapat mengangkat kaki depan secara pasif dengan menarik gelung. Tumit harus tetap di tanah jika boleh. Mungkin ada sedikit regangan di betis.

Sekiranya pergerakan kaki tidak mungkin, buku lali sendi mesti diregangkan untuk mengelakkan pembentukan kontraktur. Untuk tujuan ini, pesakit boleh berdiri di depan dinding dengan langkah kecil. Kaki yang terkena berdiri di belakang, kaki yang sihat dekat dengan dinding. Sekarang pesakit boleh bersandar ke dinding sementara tumit kaki yang terkena tetap kuat di lantai.

Ini menghasilkan a regangan di betis. Posisi harus dipegang selama kira-kira 20 saat dan dapat dilakukan 3 kali berturut-turut dengan rehat pendek di antara. Latihan ini juga dapat dilakukan beberapa kali sehari.

Sekiranya pesakit tidak dapat mengawal bahawa tumit tetap di tanah semasa latihan ini, dia boleh meletakkan kaki yang terkena pada dinding. Sekiranya perlu, kedudukan ini dari tempat duduk lebih mudah, kerana dia dapat meletakkan kaki lumpuh lebih baik ke dinding dengan bantuan tangannya. Kini pesakit cuba mendekatkan lutut ke dinding sehingga dia merasakan regangan di betis.

Peralatan elektrik juga boleh digunakan, dan serpihan tersedia untuk penggunaan sehari-hari sehingga pesakit dapat berjalan dengan selamat dan sedapat mungkin secara fisiologi. Ahli terapi harus berorientasikan hasil pelan latihan dengan pesakit. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk patah pergelangan kaki
  • Melancarkan sendi buku lali
  • Ligamen koyak di kaki - apa yang perlu dilakukan?