Latihan untuk hallux rigidus

Kaki sukar ialah keadaan di mana sendi metatarsophalangeal jari kaki menjadi kaku. Ini biasanya disebabkan oleh penyakit degeneratif pada sendi, seperti arthrosis. Ini adalah penurunan sendi rawan jisim dan berkualiti. Produk lelasan menyebabkan keradangan sendi yang kerap, di mana permukaan sendi berubah dengan jelas dan kehilangan daya tahan dan pergerakannya. Dalam kes yang paling teruk, sendi mengeras kerana ubah bentuk permukaan sendi dan degenerasi struktur tisu lembut di sekitarnya.

6 latihan mudah untuk ditiru

1. latihan "daya tarikan" 2. latihan "bergolek" 3. latihan "regangan lengkungan melintang "4. senaman"regangan belakang kaki "5. senaman"urut senaman - jari kaki besar "6. senaman"urut senaman - otot kaki “Untuk menjaga sendi metatarsophalangeal jari kaki yang fleksibel di hallux dan untuk mengelakkan kekakuan, latihan mobilisasi ringan dapat dilakukan. Dengan berbuat demikian, penjagaan harus selalu dilakukan untuk melatih sendi hanya di kesakitan-kawasan bebas, kerana jika tidak, beban struktur yang diubah boleh menyebabkan keradangan baru dengan mudah. Latihan ke-1 Pesakit dapat menggerakkan jari-jarinya secara bebas dengan tangan.

Untuk melakukan ini, dia harus mencengkam dekat dengan sendi, iaitu tepat di bawah sendi dengan satu tangan dan tepat di atas sendi dengan yang lain. Sebaiknya genggam jari kaki dengan satu tangan dan letakkan ibu jari tepat di atas sendi. The metatarsal tulang jari kaki boleh dibetulkan dengan tangan bawah.

Kini anda boleh menarik permukaan sendi dengan mudah. Ini dipanggil rawatan daya tarikan. Daya tarikan menyebabkan permukaan sendi yang diubah dengan rasa sakit dilepaskan antara satu sama lain secara minimum.

Di bawah daya tarikan cahaya ini, jari kaki kini dapat digerakkan ke atas dan ke bawah. Pergerakan harus jatuh sedikit dan tidak sakit. Anda boleh melakukan banyak pengulangan mobilisasi ini selagi tidak kesakitan berlaku.

Latihan ke-2Selepas itu anda juga boleh melenturkan kaki anda ke atas bola untuk menggerakkan lengkungan kaki dan dengan demikian melepaskan beban dari jari kaki. A tenis bola sangat sesuai kerana cukup keras dan boleh digunakan untuk meregangkan plat tendon di lengkungan kaki. Kaki diletakkan di atas bola sambil duduk atau berdiri dan digulung ke depan dan ke belakang dengan sedikit tekanan.

Latihan harus diulang sekitar 20-30 kali. Latihan ke-3 Latihan praktikal juga boleh menjadi latihan mencengkam jari kaki dalam medium hangat atau sejuk. Di sini pesakit harus mencari sendiri apa yang baik untuknya.

Sekiranya berlaku keradangan akut, haba harus dielakkan. Sebaiknya semangkuk pasir hangat atau, misalnya, kacang polong yang disejukkan. Dalam kes tunda tegar, regangan latihan lebih sesuai untuk struktur yang sama ada terlibat dalam pembangunan, iaitu memberi lebih banyak tekanan pada sendi metatarsophalangeal daripada yang diperlukan, atau yang cenderung memendek lebih banyak kerana postur yang melegakan.

1. senamanMelakukan regangan untuk lengkungan kaki boleh memberi kesan melegakan pada tunda tegar. Selain melengkung lengkungan kaki dengan bola (lihat di atas), lengkungan juga dapat diregangkan dengan tangan. Untuk melakukan ini, letakkan hujung jari anda ke kanan dan kiri di sekitar kaki di lengkungan membujur dan letakkan jari anda ibu jari di bahagian belakang kaki.

Sekarang anda boleh menekan sisi kaki ke bawah dan strok lengkungan dengan jari anda. Ini meregangkan plat tendon dan menggerakkan metatarsal tulang. Latihan ke-2Peregangan bahagian belakang kaki juga menyenangkan.

Jari-jari kaki digenggam rata dan diregangkan sedikit ke bawah ke arah lengkungan kaki. Pegang kedudukan selama kira-kira 10-20 saat, lepaskan dan ambil semula. Anda harus merasakan sedikit tarikan di bahagian belakang kaki.

Latihan regangan untuk struktur yang dipendekkan oleh postur lembut kerana hallux rigidus harus dikoordinasikan secara langsung dengan pesakit oleh ahli terapi. Oleh kerana mekanisme pengelakan boleh serba boleh, sukar untuk membuat pernyataan umum. Latihan Pertama Untuk latihan pengukuhan pada hallux rigidus, latihan mencengkam jari kaki sangat berguna.

Jari kaki boleh mencengkam pin dan harus memegangnya semasa anda cuba menarik pin itu atau menolaknya ke arah tertentu. Dengan cara ini, kumpulan otot yang berbeza dapat ditangani. Pin harus sedikit lebih tebal sehingga jari kaki dapat mencengkamnya dengan baik.

Ketegangan dapat ditahan selama sekitar 10-20 saat pada setiap arah. Lebih kurang 15 pengulangan harus dilakukan.

Latihan ke-2 Ia juga penting dalam kes hallux rigidus untuk menguatkan penculikan jari kaki. Semasa degenerasi, kepincangan sendi sering berlaku di mana jari kaki menyimpang ke dalam (kedudukan valgus). Ini adalah regangan tambahan pada sendi. Dengan mengukuhkan penculikan, seseorang boleh cuba mencegah penyimpangan ini.

Untuk tujuan ini, daya tahan taktil dapat diberikan di bahagian luar jari kaki tepat di atas sendi dasar. Sekarang cuba menyebarkan jari kaki ke sisi, dan hanya ke sisi. Seseorang suka menyimpang ke atas pada lanjutan atau ke bawah dalam lenturan, tetapi ini harus dielakkan untuk menguatkan penculik sahaja.

Pergerakannya sangat sukar pada mulanya, jika anda belum sering melakukan pergerakan. Walau bagaimanapun, tahap pergerakan pada mulanya dapat diabaikan dan dapat ditingkatkan kemudian, apabila daya tindak balas otot bertambah baik. Pertama sekali, lebih penting untuk mengaktifkan kumpulan otot yang betul.

Penyelarasan latihan agak tidak termasuk dalam agenda rawatan hallux rigidus. Tindak balas penculik, yang digambarkan di sini sebagai latihan pengukuhan, tentunya memberikan a penyelarasan cabaran pada mulanya. Dalam kes pengerasan sendi yang lebih maju, latihan kiprah juga mungkin termasuk dalam lingkup penyelarasan latihan.

Kiprah fisiologi dengan sekerap mungkin mengelak dan mekanisme perlindungan dapat mengelakkan berlatih berlebihan sendi dan membolehkan berjalan kaki tanpa rasa sakit mungkin. Ergometer treadmill dan sekolah berjalan di hadapan cermin sangat sesuai untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, di sini, pesakit harus dikendalikan dan diawasi oleh ahli terapi.

Kaki kita membawa berat badan kita sepanjang hari dan jika tidak sakit, kita sering memberi perhatian kepada mereka. Tetapi terutamanya ketika kesakitan dan keradangan berlaku di kaki, urut boleh menyenangkan. Latihan ke-1 Dengan Hallux rigidus sendi metatarsophalangeal jari kaki boleh dirawat dengan sebatan ringan.

Untuk melakukan ini, anda strok sendi dengan ibu jari anda dengan tekanan ringan. Anda tidak boleh tinggal di satu tempat terlalu lama dan tidak terlalu banyak memberi tekanan agar tidak mengganggu struktur tulang. Latihan ke-2 Lengkungan boleh diregangkan dan diurut seperti yang dijelaskan di atas.

Otot di antara jari kaki juga cenderung tegang dan boleh dilonggarkan oleh pergerakan bulat dengan tekanan lembut. Sekiranya keradangan akut, sendi tidak boleh dipijat atau hanya dengan lembut, kerana jika tidak, akan timbul peningkatan kerengsaan. Sekiranya pembengkakan teruk dijumpai di jari kaki, urut cengkaman dari saliran limfa kawasan boleh membantu dalam penyahmampatan sendi. Urutan harus selalu dilakukan dari hujung jari kaki hingga ke kaki.