Latihan untuk cakera herniated

Dalam artikel berikut, anda akan menemui latihan untuk tulang belakang serviks, toraks dan lumbal. Lakukan senaman dengan perlahan dan terkawal. Sekiranya kesakitan berlaku semasa salah satu latihan, tidak boleh dilakukan lagi. Semua latihan juga dilakukan dengan cara yang sama dalam fisioterapi.

Latihan sederhana untuk meniru

1. latihan - "daya tarikan serviks" 2. latihan - "menguap serviks" 3. latihan - "mampatan serviks" 4. latihan - "mobilisasi BWS" 5. latihan - "BWS lengan sokongan "6. latihan -" lumbar quadruped "7. latihan -" lumbar berjoging di tempat "8. latihan -" peluasan pinggul lumbal "1. Latihan - Tulang Belakang Lumbar Cakera Tergelincir: Jogging di tempat ini Latihan ini terutamanya mengaktifkan otot dalam tulang belakang lumbar, kerana putaran minimum bahagian atas badan mesti selalu dikompensasikan oleh otot. Semasa berdiri dengan lutut yang sedikit bengkok dan badan atas yang sedikit bengkok (tetapi lurus), gerakkan lengan anda ke belakang dan ke sisi badan anda seolah-olah anda berada berjoging.

Anda juga boleh menggunakan dumbbell ringan (0. 5 - 1 kg.) Untuk memperhebatkan latihan.

Dalam satu minit anda harus melakukan pergerakan lengan sekitar 80-120. Ulangi latihan untuk tergelincir cakera bergantung pada kekuatan anda dan ketahanan. Latihan ke-2 Cakera Tergelincir Tulang belakang lumbar: Peregangan dalam Prone Position Latihan ini berfungsi untuk membina otot-otot dalam di kawasan lumbar untuk mencapai kestabilan yang lebih banyak dan dengan itu melegakan cakera intervertebral.

Dalam kedudukan rawan anda membengkokkan lutut kanan sekitar 90 ° dan meregangkan di sendi pinggul sehingga kaki kanan naik ke arah siling. Anda harus melakukan 10-15 pengulangan. Rehat sebentar (10 saat).

Sekarang bengkokkan lutut kiri sekitar 90 ° dan peregangan di sendi pinggul. Anda harus melakukan 10-15 pengulangan. Rehat sebentar (10 saat).

Ulangi latihan untuk cakera herniated bergantung pada kekuatan dan kekuatan anda ketahanan. Untuk semua latihan, peraturannya adalah berhenti di apa yang disebut "bendera merah" (tanda amaran) dan berjumpa doktor atau ahli terapi. Pening atau gangguan penglihatan semasa latihan menusuk rasa sakit, rasa letih Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel:

  • Fisioterapi tergelincir cakera
  • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang lumbar
  1. Pening atau gangguan penglihatan semasa latihan
  2. Sakit menusuk, perasaan arus elektrik
  3. Mati rasa, gangguan sensitif

>Latihan 1 BWS Cakera Tergelincir: tenis Mobilisasi Bola Dalam posisi terlentang letakkan 2 bola tenis di kawasan tulang belakang toraks (TH1-TH12).

Satu bola di sebelah kanan dan satu bola di sebelah kiri vertebra di bawah punggung anda. Kaki sedikit bengkok, tangan disilangkan di belakang kepala. Sekarang perlahan-lahan bengkok dan meregangkan punggung anda di kawasan di mana tenis bola memberi tekanan pada vertebra; menyedut ketika regangan, menghembus nafas ketika membongkok.

Untuk mencapai kawasan tulang belakang yang lain, angkat pelvis sedikit dari lantai dan gulung-balik ke bola. Bergantung pada anda ketahanan, anda boleh melanjutkan latihan untuk cakera tergelincir melebihi jumlah pengulangan. Latihan 2 BWS Cakera Tergelincir: Lengan Sokongan Latihan ini digunakan untuk membina otot untuk mencapai kestabilan yang lebih tinggi dan dengan itu melegakan ketegangan pada cakera intervertebral.

Pergi ke posisi push-up. Lengan bawah anda bersentuhan dengan lantai. Kaki dipanjangkan dan hanya jari kaki yang bersentuhan dengan lantai.

Pegang kedudukan ini selama 5 saat pada satu masa. Rehat sebentar (10 saat). Bergantung pada daya tahan anda, anda boleh melanjutkan latihan untuk cakera tergelincir melebihi jumlah pengulangan.

3 Latihan Slipped Disc BWS: Empat kali ganda regangan Untuk mencapai pengukuhan secara menyeluruh dari pelbagai bahagian otot punggung dan juga memberikan daya tarikan pada tulang belakang, kedudukan empat segi sesuai sebagai posisi permulaan. Ambil kedudukan empat kaki dan pastikan punggung anda lurus. Panjangkan hak anda kaki dan lengan kiri.

Pegang kedudukan ini selama kira-kira 5 saat. Sekarang hulurkan ke kiri kaki dan lengan kanan melalui. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 5 saat.

Rehat sebentar (10 saat). Ulangi latihan bergantung pada daya tahan dan kekuatan anda. Sekiranya anda ingin membawa peningkatan (kemajuan), tarik lutut kanan dan siku kiri bersama-sama setelah peregangan.

Latihan lebih lanjut untuk cakera herniasi yang ada boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk cakera tergelincir di BWS
  • Fisioterapi untuk cakera tergelincir di BWS

1. senaman tulang belakang serviks tergelincir: menguap Di tempat duduk, silangkan tangan anda ke belakang kepala dan menundukkan kepala ke hadapan. Sekarang tekankan tekanan tertentu dengan tangan ke hadapan (ventral) dan tekan siku ke belakang (punggung). Sekarang perlahan-lahan meregangkan badan anda kepala terhadap rintangan tangan anda sehingga anda dapat melihat lurus ke depan.

Rehat sebentar (10 saat). Ulangi latihan. Bergantung pada daya tahan anda, anda boleh melanjutkan latihan untuk cakera herniated dengan jumlah pengulangan.

Latihan Ke-2 Slipped Disc Cervical Spine: Daya tarikan Di tempat duduk membawa kedua tangan ke pipi sehingga kecil jari sebelah bawah telinga dan ibu jari di bawah dagu. Sekarang perlahan-lahan tolak kepala dengan tangan ke arah siling. Pegang kedudukan ini selama 10 saat.

Rehat sebentar (10 saat). Ulangi latihan 10-15 kali. Bergantung pada daya tahan anda, anda boleh melanjutkan latihan untuk cakera herniated dengan jumlah pengulangan.

Latihan ke-3 Slipped Disc Cervical Spine: Compression Latihan ini sangat sesuai untuk melatih cakera intervertebral tulang belakang serviks (rawan membina) tanpa terlalu banyak tekanan walaupun dalam kehidupan pejabat seharian. Dalam kedudukan tegak melintasi tangan anda di kepala. Siku menghala ke hadapan.

Lakukan tekanan dari atas ke bawah. Pegang kedudukan ini selama 10 saat. Rehat sebentar (10 saat). Ulangi latihan 10-15 kali. Latihan lebih lanjut untuk cakera herniasi yang ada boleh didapati dalam artikel:

  • Cakera tergelincir di tulang belakang serviks - Fisioterapi
  • Latihan untuk cakera tergelincir di tulang belakang serviks