Latihan untuk luka meniskus

A meniskus luka adalah kecederaan pada salah satu atau kedua-duanya rawan cakera, yang terletak di dalam kami sendi lutut as kejutan penyerap. Sebagai tambahan kepada kejutan penyerapan, menisci mempunyai fungsi untuk menyesuaikan permukaan sendi paha dan saling bersatu untuk membolehkan fungsi gelongsor permukaan sendi sebaik mungkin. Menisci diperbuat daripada rawan dan, terutamanya di kawasan pedalaman mereka, mempunyai yang lebih miskin darah bekalan daripada tisu otot atau tisu penghubung.

Penyembuhan struktur yang kurang sempurna memerlukan masa lebih lama. The meniskus dalaman disatukan dengan kapsul sendi lutut dan lebih kerap cedera daripada meniskus luar. Pada lutut yang cedera parah dan pada luka meniskal kronik semasa keradangan reaktif, lutut hanya boleh digerakkan dengan lembut.

Pergerakan bertambah baik darah membekalkan ke struktur sendi dan mendorong penyembuhan. Selepas operasi, pergerakan di lutut mungkin disekat secara perubatan. Batasan ini mesti diambil kira semasa latihan mobilisasi.

Dalam rawatan konservatif terhadap a meniskus lesi, bergantung pada penyembuhan luka status (fasa awal, lihat di bawah), sendi lutut dirawat dengan alat khas. Fasa awal lewat: latihan ke bawah kesakitan ambang, fasa lewat: juga di ambang kesakitan). Lutut bergerak dengan baik dalam 2 arah pergerakan - dalam keadaan lenturan dan perpanjangan.

1. senaman 2. senaman 3. senaman 4. senaman.

 • Pada mulanya lutut harus dipanaskan dengan gerakan seluas dan seluas mungkin. Kedua-dua arah pergerakan dilatih.

  Sebagai contoh, kaki boleh diletakkan di atas bola atau botol yang berbaring untuk mengurangkan daya tahan. Kini lutut boleh digulung ke hadapan untuk berlatih regangan, seolah-olah berada di rel, dan ditarik rapat, digulung untuk meningkatkan lenturan. Penting bahawa semasa latihan kedua-dua punggung sama-sama dimuat di tempat duduk.

  Dengan cara ini, mekanisme mengelak dapat dielakkan. Kedua-dua arah pergerakan harus dilakukan secara sedar dan terkawal, sehingga regangan juga dijalankan secara sedar dengan peringkat akhir yang mungkin.

 • Untuk regangan, ayunan tumit yang disebut adalah pilihan yang baik. Di sini pesakit berada di tempat duduk panjang.

  Latihan boleh dilakukan di satu sisi atau serentak dengan kedua kaki. Pada mulanya terbentang kaki diregangkan sangat lama. The berlubang lutut ditekan ke arah penyokong, kaki diasah.

  Tumit sekarang harus dipasang pada kedudukan ini dan tidak boleh bergerak sepanjang latihan. Kini lutut dibengkokkan dan kaki ditarik ke atas. Sudut antara bahagian belakang kaki dan bawah kaki dengan itu dikurangkan semasa tumit tetap di tempatnya.

  Untuk menggerakkan penyambungan sendi lutut, kaki diregangkan lagi dan berlubang lutut ditekan dengan kuat ke dalam penyokong (jika pemanjangan masih terhad, gulungan tuala boleh diletakkan di bawah lutut sebagai rintangan sentuhan)

 • Juga untuk pemanjangan (peregangan) lutut, adalah senaman tukul yang disebut. Dari kedudukan permulaan yang sama, pesakit cuba mengangkat tumitnya secara minimum dari sokongan dengan meregangkan lutut. Bantal atau tuala di bawah sendi lutut juga boleh membantu di sini.

  . berlubang lutut ditekan ke lantai, kaki diketatkan dan tumit diangkat sedikit dari permukaan. Latihan ini dilakukan dengan cepat bergantian ketegangan dan kelonggaran, supaya tumit mengetuk lantai seperti tukul.

 • Lenturan (fleksi) dapat dilatih dengan baik dengan latihan yang dijelaskan di atas, dalam hal ini fokus harus meluncurkan kaki ke atas. Dalam kehidupan sehari-hari, berbasikal juga dapat dianggap sebagai mobilisasi lutut, kerana gerakan yang banyak dapat dilakukan dengan sedikit tekanan.

Latihan regangan harus selalu berlaku pada akhir.

Oleh itu, tidak dianjurkan untuk melakukan regangan pada fasa akut atau sekiranya terdapat sekatan pergerakan yang disebabkan oleh perubatan. Peregangan atau lenturan lutut terakhir semasa regangan memberi lebih banyak tekanan pada menisci dan boleh menyakitkan. Latihan regangan oleh itu harus digunakan dengan berhati-hati.

Walau bagaimanapun, mereka dapat memainkan peranan utama dalam fasa akhir rawatan. Sekiranya pesakit mempunyai ketidakseimbangan otot dan ini mengakibatkan terlalu banyak latihan meniskus, otot yang dipendekkan hendaklah diregangkan. Pinggul dan buku lali sendi juga berperanan di sini, kerana mereka juga mempengaruhi beban pada sendi lutut.

Peregangan harus dipilih mengikut penemuan. Selalunya, bahagian belakang paha otot dipendekkan. paha belakang (otot ischiocrural) Otot paha depan (quadriceps) Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Latihan regangan dan fisioterapi untuk luka meniskus

 • Untuk tujuan ini, yang terbentang kaki boleh ditarik ke atas dari kedudukan terlentang dengan tangan di paha. Peregangan harus dipegang selama kira-kira 20 saat dan kemudian dapat dilakukan di sisi lain.

  Adalah penting bahawa kepala dan tulang belakang serviks tetap santai di lantai sepanjang latihan.

 • Sekiranya otot paha anterior dipendekkan (mis quadriceps otot femoris), ini dapat diregangkan dari posisi berdiri. Bahagian yang terkena bersudut, pesakit mencengkam kaki bawah di atasnya buku lali sendi dan menarik tumit ke arah punggung. Ini memprovokasi bahagian belakang menisci.

  Latihan hanya boleh dilakukan apabila tidak sakit sendi hadir. Walau bagaimanapun, tarikan pada paha depan atau tepat di bawah sendi lutut diharapkan sebagai regangan biasa kesakitan.

Latihan pengukuhan sangat penting dalam lesi meniskal. Tunjang otot sendi memainkan peranan yang sangat besar dalam terapi dan pencegahan osteoartritis.

Kumpulan otot harus dilatih secara terpisah, tetapi juga berfungsi dalam apa yang disebut rantai tertutup, iaitu ketika berdiri di bawah beban berat badan seseorang sendiri. 1. senaman (lutut extensor) 2. senaman (lentur lutut) Latihan pengukuhan dilakukan secara perlahan dan secara terkawal. 12 pengulangan sudah mencukupi.

Selepas rehat kira-kira. 30-60 saat set lain boleh dilakukan.

Latihan boleh diulang 3-4 kali secara keseluruhan dan harus dilakukan di kedua-dua belah pihak. Kualiti sebelum kuantiti. Latihan ke-3 Latihan yang lebih kuat boleh didapati dalam artikel Latihan fisioterapi lutut dan latihan lutut kesakitan.

 • Latihan pengukuhan terpencil, misalnya, pemanjangan kaki bagi quadriceps otot femoris, ekstensor lutut. Dari tempat duduk (lebih baik dengan kaki tergantung bebas), kaki bawah boleh diregangkan ke atas dan dipegang di sebentar. Latihan boleh dibuat lebih sukar dengan bantuan tali Thera atau manset berat.

  Penting bahawa semasa peregangan kedua-dua punggung sama-sama dimuat dan paha tidak terputus dengan sokongan. Lubang lutut harus ditekan ke dalam sokongan pada masa yang sama.

 • Lenturan lutut dapat dilatih dalam posisi rawan, tetapi lebih baik dari kedudukan empat kali ganda. Di sini tangan diletakkan di bawah bahu dan lutut diletakkan di bawah pinggul di pad (mungkin dengan pad lembut jika sakit berlaku).

  Bahagian belakang membentuk garis lurus yang selari dengan lantai, pandangan diarahkan secara menyerong ke bawah, tulang belakang serviks dilonggarkan. Sekarang kaki yang terkena dapat diangkat dari lantai dan diregangkan lurus ke belakang (di bahagian punggung) Dari kedudukan ini, tumit kini boleh diketatkan dan diregangkan lagi.

  Therabands atau bobot juga boleh menjadikan latihan lebih sukar.

 • Disiplin raja adalah selekoh lutut. Di sini lutut dimuat dengan berat badan sendiri. Pesakit berdiri selebar pinggul dengan lutut yang sedikit bengkok.

  Berat badan sama rata di atas kedua kaki. Sekarang pesakit menurunkan punggungnya ke belakang seolah-olah dia ingin duduk di atas bangku yang berdiri jauh di belakangnya. Lutut sendi kekal di atas buku lali sendi dan jangan menunjuk di luar hujung kaki.

  . lutut memandang ke hadapan kaki dan tidak menyimpang ke dalam atau ke luar. Berat lebih banyak pada tumit daripada pada kaki depan. Yang kaki bawah berdiri tegak di angkasa.

  Punggung boleh diturunkan sehingga paha hampir selari dengan lantai. Selepas itu, anda menahan diri dengan menghembuskan nafas kembali ke kedudukan tegak. Lutut meregang, tetapi tidak terlalu meregang, iaitu tetap bengkok minimum.

  Ini mengekalkan ketegangan pada otot dan sendi tidak terlalu meregang. Timbangan atau pita Thera boleh ditambah untuk meningkatkan latihan jika dapat dilakukan dengan selamat.

Penyelarasan latihan adalah bahagian yang sangat penting dalam rawatan lesi meniskus. Menisci memainkan peranan penting dalam menstabilkan lutut dengan melaporkan kedudukan sendi lutut ke otak (proprioception).

Keupayaan ini dapat dilatih lagi setelah a lesi meniskus melalui latihan reaksi dan seimbang senaman. Ini dapat dilakukan dengan semua jenis latihan. Walau bagaimanapun, pelaksanaan latihan harus selalu dikuasai dengan betul. Untuk penyelarasan senaman, kawalan diri dengan cermin adalah disyorkan.

 • Selain lengkungan lutut (lihat di atas) atau lunge (satu kaki di depan, satu kaki kira-kira 2 lengan panjang di belakang, kedua kaki menghadap ke hadapan, lutut depan tetap di belakang pergelangan kaki, pelvis sedikit diturunkan sehingga lutut belakang tepat di atas tanah), sikap berkaki satu juga merupakan kedudukan permulaan yang baik dalam meningkatkan kesukaran untuk latihan.
 • Dengan menetapkan tahap ketahanan yang berbeza, ahli terapi dapat meningkatkan daya tindak dan tindak balas otot pesakit. Di rumah tarikan seperti itu dapat ditiru oleh a theraband, yang melekat pada bahagian luar atau dalam lutut. Gangguan seperti membaling dan menangkap bola juga dapat melatih daya tindak balas otot.

  Sekiranya latihan dikuasai di atas tanah yang padat, pesakit dapat melakukannya di permukaan yang goyah atau menghasilkan (di rumah bantal, atau selimut yang dilipat tebal seimbang tuala wanita). Pada mulanya, cukup dengan memegang pelbagai posisi di permukaan dengan selamat. Kemudian, gangguan dapat membuat latihan menjadi lebih sukar.

  Ambil sesuatu dari lantai dan angkat. Letakkan sesuatu dari kanan ke kiri. Pergerakan pendulum cepat dengan lengan, dengan ekstremitas bawah stabil.

  Terdapat pelbagai latihan yang perlu dilakukan oleh ahli terapi untuk pesakit. Sorotan kesukaran adalah latihan melompat. Ini hanya boleh dilakukan apabila kaki dapat stabil dengan stabil pada otot dalam paksinya.

Lesi meniskus pada mulanya mengakibatkan pergerakan berkurang pada sendi lutut.

Struktur sekitarnya tidak lagi beralih satu sama lain, dan lekatan dan ketegangan boleh berlaku, yang dapat dilepaskan oleh urut senaman. Selain cahaya urut cengkaman pada paha, persekitaran sendi langsung juga harus diurut. Latihan 1 Latihan 2 Latihan 3 Latihan 4 and tisu penghubung urut.

 • Untuk melakukan ini, pesakit dapat menggenggam sedikit lipatan dengan kedua tangan dengan hujung jari dan menggerakkannya. Perkara ini selalunya sedikit menyakitkan, terutamanya pada bahagian dalam lutut. Seluruh kawasan lutut dapat dirawat dengan cara ini.
 • Sekiranya terdapat rasa sakit, pesakit boleh melakukan sedikit pergerakan bulat untuk melegakannya.

  Tulang tidak boleh "dipijat", ini boleh menyebabkan kerengsaan periosteum!

 • Bahagian lutut juga boleh disatukan dengan sakit. Pesakit boleh strok dengan hujung jari melalui rongga lutut untuk melonggarkan tisu penghubung. Aplikasi haba boleh digunakan untuk menekankan urut bersenam secara santai.
 • Selepas lesi meniskus, urut sendiri dengan roller fascial juga boleh menyenangkan.

  Di sini pesakit menggulung roller busa keras dengan beban berat badannya atau hujung kaki dan dapat merawat titik sakit atau melakukan urutan wajah dengan sendiri.

Lesi meniskus dapat dirawat secara konservatif (imobilisasi diikuti dengan fisioterapi) atau pembedahan. Operasi biasanya dilakukan secara arthroscopically (invasif minimum). Meniskus yang cedera dapat dikeluarkan sebahagian atau sepenuhnya.

Kawasan permukaan sendi yang cedera biasanya juga dirawat. Bahkan jahitan meniskus boleh dilakukan secara arthroscopically. Dalam beberapa kes, operasi terbuka juga dapat dilakukan.

Dalam kes ini sendi dibuka dengan sedikit sayatan dan meniskus dapat dikeluarkan atau dijahit. Pilihan rawatan ini biasanya dipilih sekiranya berlaku kecederaan pada kapsul atau ligamen. Selepas operasi, doktor dapat mengatur agar lutut tidak bergerak, biasanya sendi lutut kemudian diikat pada belat. Dalam proses penyembuhan, mobiliti dilepaskan secara beransur-ansur dan kemudian dapat dikembalikan secara terapeutik. Selain memulihkan mobiliti, penguatan otot penstabil dan peningkatan penyelarasan semakin penting dalam menjalani terapi.