Latihan untuk cakera tergelincir semasa kehamilan

Oleh kerana tidak semua langkah terapi sesuai untuk tahap yang sama kerana keadaan khas yang disebabkan oleh mengandung, penekanan khusus diberikan pada latihan yang disasarkan yang juga dapat dilakukan semasa kehamilan tanpa masalah. Latihan disesuaikan khas untuk wanita hamil dan dapat membantu melegakan struktur yang rosak, melonggarkan tisu tegang di sekelilingnya dan pada masa yang sama menstabilkan dan menguatkan otot sehingga dapat menahan tekanan yang lebih baik. The latihan untuk cakera herniated semasa mengandung tidak hanya berguna untuk merawat cakera herniasi yang ada, tetapi juga untuk mencegah timbulnya masalah selanjutnya dan dengan itu memungkinkan kehamilan bebas tekanan, di mana tubuh bersedia untuk menghadapi tekanan kelahiran yang optimum. Ini juga akan membawa kepada pemulihan yang lebih cepat dari mengandung.

latihan

1.) Menguatkan punggung atas Berdiri tegak dan rentangkan kaki anda dengan lebar. Bengkokkan kaki anda sedikit dan regangkan tangan anda ke belakang, ke bawah.

Tapak tangan anda menghadap satu sama lain. Sekarang tarik kedua lengan ke depan dan ke atas sehingga ibu jari sedang menunjuk ke siling. Perhatikan lantai sepanjang latihan.

Pada masa yang sama, turunkan lutut dan condongkan bahagian atas badan anda ke hadapan. Ulangi latihan 10 kali. 2.)

Pengukuhan keseluruhan punggung Letakkan diri anda pada kedudukan empat kaki. Pastikan pinggul tidak kendur dan lutut berada di bawah pinggul. Sekarang angkat satu lengan bersudut 90 ° pada ketinggian bahu di sebelah badan.

Pegang kedudukan ini selama 20 saat dan kemudian tukar sisi. Untuk menjadikannya lebih sukar, anda masih boleh mengangkat sebaliknya kaki pada masa yang sama. 3 pengulangan setiap sisi.

3.) Menguatkan punggung bawah Berbaring di lantai dalam keadaan terlentang dan letakkan kaki ke atas. Lengan disilangkan di belakang kepala.

Sekarang tekan diri anda ke jambatan dan tahan kedudukan selama 20 saat. Untuk menjadikan perkara lebih sukar, satu kaki boleh diangkat pada sudut, dengan kaki yang lain hanya menyentuh tanah dengan tumitnya. 3 pengulangan.

4.) Relakskan otot anda Berdiri ke belakang di depan dinding sehingga anda masih boleh menjepit bola gimnastik antara anda dan dinding. Kaki anda selebar bahu dan punggung anda bersandar pada bola.

Sekarang gulung perlahan-lahan di sepanjang bola ke dalam jongkok, tinggal di sana selama dua saat dan perlahan-lahan kembali ke posisi awal. 10-15 pengulangan. 5.)

Relaksasi otot Duduk di tengah bola gim. Kaki ada di lantai. Sekarang perlahan-lahan buat pergerakan bulat dari pinggul.

Ini bukan sahaja menguatkan lantai pelvik otot, tetapi juga melegakan punggung bawah dan dengan itu melepaskan ketegangan. 6.) Melonggarkan otot dan kelonggaran Berbaring di bola gim seolah-olah anda mahu memeluknya.

Lutut dan kaki bawah berada di lantai dan pangkal perut berada di hadapan bola. Sekarang ayun perlahan-lahan bolak-balik dan dari kanan ke kiri. Lakukan ini dengan cara yang selesa untuk anda.

Adakah itu kelonggaran bersenam dengan tenang selama beberapa minit. 7.) Langkah untuk melegakan Latihan ini lebih untuk merehatkan dan melegakan struktur punggung yang tegang.

Untuk melakukan ini, berbaring di permukaan yang selesa di punggung anda dan bengkokkan kaki anda pada sudut 90 °. Letakkan kaki bawah anda pada kedudukan ini di kerusi atau sofa, misalnya. Ini melegakan punggung bawah khususnya. Latihan praktikal lebih lanjut untuk wanita hamil boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk sakit belakang semasa mengandung
  • Fisioterapi untuk cakera tergelincir semasa kehamilan
  • Latihan lantai panggul semasa kehamilan
  • Fisioterapi semasa mengandung