Latihan untuk cakera tergelincir di BWS

Seseorang bercakap mengenai cakera herniated ketika tisu cakera intervertebral (cakera) telah muncul darinya. Seseorang bercakap mengenai prolaps selagi tisu masih bersentuhan dengan cakera intervertebral, dan penyekat sekiranya kenalan ke cakera telah terputus. Penonjolan adalah peringkat awal cakera herniasi, cakera utuh, tetapi penonjolan tisu berlaku. Dalam tulang belakang toraks, cakera herniasi sangat jarang dibandingkan dengan tulang belakang lumbar atau bahkan tulang belakang serviks. Ini disebabkan oleh kestabilan mekanikal tulang belakang toraks melalui toraks.

latihan

Latihan untuk cakera herniated di BWS semestinya melegakan kesakitan dalam fasa akut dan melegakan tisu yang teriritasi. Selepas penyembuhan tertentu, sangat penting untuk memperbaiki postur BWS dan memastikan kestabilan otot untuk mengelakkan beban berlebihan. Selain latihan pengukuhan untuk otot yang lemah, regangan latihan untuk kumpulan otot yang dipendekkan juga dapat dipertimbangkan.

Dalam kebanyakan kes, kekurangan pelurusan adalah penyebab pemuatan yang tidak betul di BWS. Latihan dengan theraband dapat menguatkan otot pelurus. Selepas arahan sebelumnya, latihan yang disokong oleh peralatan (mendayung mesin, rama-rama mundur, lat-tarik) di gimnasium juga sesuai untuk meningkatkan meluruskan selepas a tergelincir cakera di BWS.

Ini mungkin juga menarik bagi anda: Latihan dengan theraband Theraband juga boleh digunakan di rumah. Anda boleh memasangkannya ke pintu atau tiang, misalnya, sehingga dua hujung jalur dapat dijangkau. Anda meletakkan diri anda di hadapan jalur sedemikian rupa sehingga ketika anda menariknya, siku yang dibengkokkan pada 90 darjah dapat ditarik lurus melewati dada tanpa perlu mengangkat bahu.

Lekukan lutut sedikit mungkin disarankan. Hujung theraband ditarik ke arah badan, siku ditarik dekat dengan badan, bilah bahu ditarik bersama. Posisi akhir dipegang selama kira-kira 5 saat sebelum dilepaskan lagi.

Latihan dilakukan dalam 3 set 15 pengulangan. Peregangan latihan boleh membantu, misalnya, jika memendekkan dada otot menghalang postur fisiologi BWS. Anda berdiri betul-betul di hadapan dinding, letakkan satu lengan rata pada paras bahu atau dengan siku dibengkokkan pada 90 darjah ke arah dinding dan kemudian putar bahagian atas badan anda dari lengan sehingga dada diregangkan.

Lengan tetap di dinding, bahu juga harus sedekat mungkin ke dinding. The regangan kedudukan dapat diperkuat dengan memperdalam nafas dan harus ditahan selama kira-kira 20-30 saat sebelum dilepaskan. Terdapat pelbagai latihan lain yang harus disesuaikan untuk setiap pesakit.