Latihan untuk penyumbatan vertebra di BWS

Latihan untuk penyumbatan vertebra di BWS berfungsi untuk melepaskan penyumbatan, melonggarkan dan meregangkan otot-otot yang tegang dan menjaga vertebra dalam kedudukan yang betul untuk waktu yang lama. Latihan yang digunakan dalam hal penyumbatan vertebral di BWS harus selalu dibincangkan dengan ahli terapi yang berpengalaman terlebih dahulu dan, jika perlu, dilakukan secara demonstratif sehingga tidak ada kerosakan yang lebih disebabkan oleh penyalahgunaan. Latihan tidak hanya berguna untuk mengatasi masalah semasa, tetapi juga untuk menguatkan tulang belakang toraks secara keseluruhan sehingga dapat menahan tekanan kehidupan seharian tanpa menimbulkan masalah.

latihan

Untuk mengatasi penyumbatan vertebra di tulang belakang toraks, terdapat sebilangan latihan yang dapat membantu mengembalikan vertebra ke posisi yang betul atau untuk mengekalkannya pada kedudukan yang betul setelah meletakkan semula. Peregangan dari BWS Berdiri tegak dan tegak. Pasangkan kedua telapak tangan anda di dada peringkat.

Siku menunjuk ke luar. Berlutut sedikit. Sekarang bawa siku kanan ke lutut kiri anda.

Badan atas anda kini menunjuk ke sebelah kiri. Kembali ke posisi awal dan ulangi latihan dengan sisi lain. Peregangan BWS Berdiri tegak dan tegak atau duduk tegak di atas kerusi.

Sekarang hulurkan tangan ke sisi dan perlahan-lahan bergerak ke belakang sehingga anda merasakan regangan. Tahan ini selama 20 saat. 3 pengulangan.

Peregangan BWS Berbaring di punggung anda dan letakkan kaki anda dekat dengan punggung anda. Lengan dihulurkan ke sisi. Biarkan kaki anda condong ke satu sisi dengan perlahan dan terkawal dan putar kaki anda kepala ke arah yang bertentangan.

Pegang kedudukan ini selama kira-kira 30 saat dan kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi. Peregangkan BWS Berdiri bawah lurus dan tegak dan salurkan tangan anda ke belakang kepala.

Sekarang perlahan-lahan gerakkan badan atas ke kiri dan kanan tanpa menggerakkan bahu atau kepala. 10 pengulangan setiap sisi. Pengukuhan BWS Berdiri di hadapan dinding pada jarak kira-kira 50cm.

Letakkan tangan anda di dinding pada ketinggian bahu dan kemudian lakukan 15 rehat dinding. Ulangi latihan 3 kali dengan rehat pendek di antara. Memperkukuhkan BWS Berbohong pada anda perut.

Sekarang angkat dada dari lantai sehingga hanya bahagian bawah anda tulang rusuk sentuh lantai. Lengan dinaikkan pada sudut 90 ° kira-kira 10cm dari lantai. Dari posisi ini, hulurkan tangan anda lurus ke depan dan kembali ke posisi awal.

3 kali 15 pengulangan. V Postur Berdiri tegak dan tegak. Kaki kira-kira selebar bahu.

Sekarang angkat tangan anda secara menyerong ke atas ke udara untuk membentuk V. Pegang kedudukan ini selama 2 minit. Rencana "Kesakitan in tulang belakang toraks - fisioterapi ”mungkin menarik bagi anda dalam hal ini. Menguatkan otot-otot tulang belakang toraks - fisioterapi Berbaring pada anda perut dan angkat lengan dan kaki anda dari lantai.

Sekarang gerakkan kedua-dua lengan dan kaki secara bergantian ke atas dan ke bawah. Untuk kaki ia adalah gerakan yang sama seperti yang anda lakukan ketika merangkak di dalam air dan untuk lengannya kelihatan seperti gerakan meretas cepat kecil. Lakukan senaman selama 30 saat, berehat sebentar dan 2 hantaran lagi.

Melepaskan penyumbatan Berbaring di punggung dan tarik lutut ke arah badan anda. Pegang dengan tangan anda dan buat pergerakan gergaji perlahan ke belakang dan ke belakang. Meregangkan BWS lateral Berdiri tegak dan tegak.

Kaki selebar bahu. Angkat lengan kiri anda lurus ke atas dan sokong pinggul anda dengan tangan kanan. Sekarang condongkan bahagian atas badan ke kanan sehingga anda merasa regangan.

Tahan ini selama 20 saat dan kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi. Lebih banyak latihan untuk tulang belakang toraks terdapat dalam artikel Sindrom BWS - Latihan yang membantu