Latihan untuk ankylosing spondylitis

Dalam banyak kes, ankylosing spondylitis membawa kepada kekejangan tulang belakang sebagai sebahagian daripada proses keradangan reumatik. Oleh itu, latihan fisioterapeutik secara berkala sangat penting dalam menjalani terapi. Latihan ini berfungsi untuk memastikan ruang tulang belakang bergerak sekerap mungkin.

Sebaiknya lakukan latihan sendiri di luar sesi fisioterapi. Waktu yang baik adalah pada waktu pagi tepat setelah bangun, kerana banyak orang harus bertengkar dengan kekejangan pagi pada masa ini. Lakukan latihan 1 hingga 2 kali dengan 10 pengulangan setiap satu atau, jika perlu, dengan penahan selama 15 saat.

Latihan dari fisioterapi

 • Dari kedudukan rawan, angkat bahagian atas badan anda dengan membawa siku ke bahagian atas badan anda. Pandangan terus diarahkan ke bawah.
 • Berbaring telentang di atas tuala yang digulung tulang belakang toraks kawasan. Kaki anda tegak dan lengan anda di sisi badan anda dengan ketinggian 90 ° sendi siku.

  Tekan anda dada dan lengan anda ke bawah. Tahan ketegangan selama 15 saat.

 • Duduk tegak di atas bola Pezzi. Letakkan tangan di pinggul anda.

  Pelvis kini condong ke depan dan ke belakang lagi. Tarik bahu anda bersama-sama dan tekan dada ke atas.

 • Posisi permulaan: Kaki berada di bola Pezzi, lengan diluruskan. Perhatikan ketegangan pada batang badan (perut / punggung bawah).

  Punggung bawah tidak boleh kendur. Punggung atas juga membentuk garis lurus.

 • Kedudukan akhir: Tarik bola pezzi ke dada. Bahagian belakang melentokkan sedikit, tetapi tangan tetap diregangkan.
 • Duduk di atas bola Pezzi dan letakkan kaki anda di atas lantai.

  Sekarang gerakkan kaki ke hadapan sehingga hanya bilah bahu anda yang berada di atas bola Pezzi. Tangan berada di pelipis. Ini membuka dada anda lebih banyak lagi.

  Tekan pinggul anda di kedudukan akhir

1.) Peregangan sangkar tulang rusuk Pertama kali duduk di lantai dengan kaki bengkok. Sekarang biarkan lutut anda jatuh ke luar, sehingga telapak kaki anda berada di hadapan badan anda.

Pegang hujung jari kaki dengan satu tangan dan tarik bahagian atas badan anda ke hadapan dan luruskan. Dengan tangan yang lain, gerakkan anda kepala ke arah anda sternum. Tahan regangan selama 30 saat.

Ulangi latihan sebanyak 3 kali. 2.) Peregangan tulang belakang Untuk latihan ini, berdiri dalam kedudukan empat kali ganda.

Biarkan pelvis anda kendur dan tarik kepala kembali seolah-olah anda ingin memprovokasi punggung. Berjalan hanya hingga ke kesakitan ambang dan tahan kedudukan selama 30 saat. Sekali lagi, lakukan 3 pengulangan.

3.) Mobilisasi Berdiri tegak dan kaki anda terpisah. Lengan diregangkan ke sisi pada ketinggian bahu.

Dari kedudukan ini, gerakkan tangan kiri ke kaki kanan. Luruskan lagi ke kedudukan permulaan dan kemudian gerakkan tangan kanan ke kaki kiri. Ulangi latihan sebanyak 15 kali.

4.) Mobilisasi dan meluruskan Lean dengan punggung ke dinding. Lutut sedikit bengkok.

Cuba bersentuhan dengan dinding masing-masing badan vertebra. Sekarang angkat tangan anda di atas tangan anda kepala dan turunkan lagi. 20 pengulangan.

5.) Mobilisasi dan regangan BWS Pindah ke kedudukan empat kali ganda. Kemudian angkat lengan kiri sehingga siku menunjuk ke arah siling.

Lengan kanan tetap di lantai sementara badan dan kepala atas anda mengikuti pergerakan lengan kiri. Kemudian tukar sisi. 10 pengulangan setiap sisi.

6.) Mobilisasi dan peregangan tulang belakang lumbar Berbaring di punggung dengan kaki anda dalam kedudukan tegak. Lengannya terletak longgar di sebelah badan.

Sekarang biarkan kaki anda condong secara terkawal, pertama ke kiri dan kemudian ke kanan. Lutut tetap bersentuhan semasa latihan. 10 pengulangan setiap sisi. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

 • Latihan menentang firasat
 • Penyakit Fisioterapi Scheuermann
 • Sindrom BWS - latihan yang membantu