Latihan untuk asma

Latihan yang digunakan dalam terapi asma bronkial terutamanya bertujuan untuk membantu pesakit untuk mengawalnya secara sedar bernafas dan dengan itu dapat melawan serangan asma secara aktif tanpa panik. Melalui betul, sedar bernafas, yang otak dan sel badan lain dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi, yang secara semula jadi meletakkan badan dalam keadaan santai. Oleh pembelajaran tingkah laku dan latihan tertentu, orang yang terjejas dapat belajar bagaimana mewujudkan keadaan ini dan dengan itu dapat mengurangkan jumlah serangan asma.

Gejala

Asma adalah penyakit radang pada saluran pernafasan yang membawa kepada hipersensitiviti membran mukus bronkus. Akibatnya, tiub bronkus membengkak dan menghasilkan lebih banyak rembesan. Di samping itu, serangan asma disertai dengan apa yang disebut bronkiospasm (kekejangan otot bronkus yang menyebabkan penyempitan saluran udara). Gejala asma khas lain adalah berterusan kerengsaan tekak, terutama pada waktu malam, nafas bersiul (juga dikenali sebagai "mengi"), lendir kental yang sukar untuk batuk naik, serangan sesak nafas dan rasa sesak di dada.

ujian

Untuk mendiagnosis asma, terdapat dua ujian yang dapat memberikan maklumat mengenai penyakit ini.

  1. Ujian provokasi sedutan: Ujian ini digunakan apabila terdapat kecurigaan terhadap asma alergi. Alergen yang disyaki itu bersentuhan dengan bronkus mukosa by penyedutan.

    Selepas itu, kapasiti satu detik (kapasiti yang dapat dikeluarkan oleh pesakit secepat mungkin dalam satu saat setelah selesai penyedutanpesakit diukur.

  2. Ujian bronkospasmolisis: Prosedur ujian ini menggunakan spirometri (kecil paru-paru ujian fungsi) untuk memeriksa sama ada kapasiti satu saat dapat ditingkatkan selepas pemberian bronkodilator. Setelah melakukan spirometri pertama, pesakit menyedut ubat seperti itu. Selepas 15 minit spirometri kedua dilakukan dan kedua-dua nilai tersebut dibandingkan.

Senaman pernafasan

Senaman pernafasan in asma bronkial dirancang untuk membolehkan pesakit mengawalnya secara sedar bernafas untuk dapat mengatasi serangan asma dan secara amnya memastikan bekalan oksigen yang mencukupi. 1. bibir brek Latihan ini adalah asas untuk semua latihan pernafasan dan boleh sangat membantu sekiranya berlaku serangan asma akut atau sesak nafas. Latihan dilakukan dengan menyedut udara melalui hidung dan kemudian perlahan-lahan menghembus nafas bibir (banyak pesakit merasa lebih senang melakukan senaman jika mereka mengeluarkan bunyi tertentu seperti "pff" atau "ss" ketika menghembus nafas).

2. kedudukan penjaga gol Untuk melakukan latihan ini, bengkokkan kaki anda sedikit, bengkokkan bahagian atas badan anda ke depan dan sokong tangan anda di atas lutut. Dalam kedudukan ini anda sekarang akan bernafas selama beberapa minit dengan bibir brek. 3. tempat duduk kereta Untuk latihan ini, duduk di tepi kerusi hadapan.

Sekarang buat bonggol kucing yang santai dengan punggung dengan menyokong siku di lutut dan menggantungkan tangan anda secara longgar. Kekal dalam kedudukan ini sehingga anda merasa lebih mudah bernafas dengan merehatkan diri dada. Dalam variasi latihan ini, letakkan lengan bawah, tangan dan kepala di atas meja dan bernafas perlahan melalui bibir brek.

4. regangan daripada dada otot Berdiri di sudut bilik dan letakkan tangan anda di dinding pada paras bahu. Sekarang perlahan-lahan gerakkan lengan anda ke dinding sehingga anda dapat menjumpai kedudukan yang terasa seperti inilah ketidakselesaan. Sekarang turunlah sehingga anda bersandar ke sudut dan merasakan regangan pada otot dada anda. Tahan regangan selama 1-2 minit sambil menghirup bibir bibir. Ini mungkin menarik bagi anda:

  • Fisioterapi untuk asma
  • Latihan melawan kesakitan semasa penyedutan