Latihan untuk di rumah | Latihan dengan kelemahan otot jantung yang ada

Latihan untuk di rumah

Untuk latihan yang boleh dilakukan dari rumah, ringan ketahanan senaman dan senaman gimnastik sangat sesuai. Semasa pelaksanaan latihan, penting untuk menjaga denyut nadi dalam jarak yang dibenarkan untuk mengelakkan terlalu banyak tenaga. 1) Berlari di tempat Mula berlari perlahan di tempat.

Pastikan bahawa anda secara sadar menggulung kaki dan meningkatkan langkah dengan lembut. 2) Melangkau tali Melangkau tali yang perlahan dan terkawal di tempat, lebih baik pada selang waktu, membantu meningkat ketahanan. 3) Memetik epal Duduk tegak dan tegak.

Sekarang angkat tangan ke atas seolah-olah anda memilih epal khayalan. Lakukan latihan dengan jeda selama beberapa minit. Latihan yang sesuai untuk kegunaan rumah sekiranya jantung kelemahan otot berlipat kali ganda dan mesti selalu disesuaikan dengan individu pesakit.

Oleh itu, mustahil untuk membuat pernyataan umum mengenai latihan mana yang sesuai untuk siapa. Perkara ini selalu diputuskan oleh doktor dan ahli fisioterapi yang merawat. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Fisioterapi untuk kelemahan otot jantung

Latihan dalam kumpulan

Terapi berkumpulan bukan hanya untuk meningkatkan daya tahan fizikal tetapi juga mengenai pertukaran pengalaman dan sosialisasi pesakit. Latihan boleh berbeza dalam terapi kumpulan. Kebanyakannya adalah gabungan latihan dan latihan individu dengan pasangan atau dengan keseluruhan kumpulan.

Komponen penting dalam terapi kumpulan ialah kawalan nadi rehat secara berkala antara bahagian latihan individu. Laju di mana latihan dilakukan tidak diatur secara seragam, tetapi setiap pasien dapat menemukan kecepatan yang sesuai dengannya. Beberapa latihan digambarkan sebagai contoh.

1) Latihan berkumpulan Semua peserta berbaris dalam bulatan. Seorang pesakit memulakan dengan menyebarkan bola ke seluruh badan dan kemudian menyerahkannya kepada pesakit yang berdekatan. 2) Latihan individu Tepuk tangan anda di atas badan anda kepala, kemudian turunkan dan angkat kiri anda kaki.

Sekarang bertepuk tangan di bawah mengangkat kaki, kemudian tukar sisi. 3) Latihan Bersama Berdiri dengan wajah anda bersama-sama. Sekarang letakkan tangan anda di dada ketinggian. Tarik nafas dan angkat tangan bersama-sama bernafas turunkan lagi lengan anda. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan pernafasan di sini: Latihan menahan kesakitan ketika bernafas