Latihan untuk sakit belakang semasa mengandung

Semasa mengandung, kembali kesakitan tidak biasa. Oleh kerana wanita hamil agak terhad dalam pilihan terapi mereka, kaedah terapi konservatif sering digunakan, yang dapat membantu mengatasi masalah tersebut. Terutama pelaksanaan latihan khusus untuk melonggarkan, meregangkan, menguatkan dan menstabilkan otot punggung telah terbukti menjadi alternatif yang baik untuk konvensional ubat penahan sakit.

Latihan mempunyai kelebihan bahawa anda tetap aktif selama ini mengandung dan buat sesuatu yang baik untuk diri sendiri dan anda sendi. Latihan tidak hanya mengurangkan kesakitan, tetapi juga meningkatkan fleksibiliti dan kebebasan bergerak anda, sehingga anda biasanya merasa lebih cergas dan lebih bertenaga. Latihan mana yang terbaik untuk anda pada peringkat mana anda mengandung dan untuk anda secara peribadi dibincangkan dengan doktor, ahli terapi atau bidan anda. Banyak latihan dapat disatukan dengan mudah ke dalam rutin harian setelah arahan awal, sehingga kembali kesakitan tidak hanya diperangi tetapi juga dirawat secara pencegahan dan berterusan.

latihan

1) Menguatkan otot punggung bawah Berbaring di punggung. Tangan terletak longgar di sepanjang badan, bahu menyentuh lantai sepenuhnya. Sekarang letakkan kaki anda dekat dengan punggung anda dan dorong ke atas.

Pastikan bahagian belakang paha dan punggung anda membentuk garis lurus dan bahu anda menyentuh lantai. Pegang kedudukan ini selama 20 saat. 3 hantaran.

2) Peregangan tulang belakang Bergerak ke kedudukan empat segi. Sekarang condongkan pelvis anda ke hadapan dan bengkokkan punggung anda seolah-olah anda ingin membuat bonggol kucing. Dagu anda akan condong ke arah anda dada.

Pegang kedudukan ini selama kira-kira 5 saat dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan. 5 pengulangan. 3) Menguatkan otot belakang Duduk di atas lantai.

Kaki diregangkan lama ke arah hadapan. Sekarang letakkan tangan anda di bawah bahu anda dan tekan ke atas sehingga hanya tumit dan tangan anda yang menyentuh lantai dan badan anda membentuk garis lurus. Pegang kedudukan ini selama 10 saat.

Bergantung kepada anda ketahanan, lakukan 2-3 hantaran. 4) Pengukuhan dan kestabilan Pindah ke kedudukan empat kali ganda. Serentak angkat lengan kiri dan kanan anda kaki dalam kedudukan lanjutan.

Pastikan pinggul anda tetap lurus dan tidak kendur. Pegang kedudukan ini selama 10 saat dan kemudian tukar sisi. 3 pengulangan setiap sisi.

5) Peregangan Duduk di atas lantai dan rentangkan kaki anda seperti cuba melakukan pembelahan. Sekarang cuba sampai ke kaki kiri dengan tangan kiri. Pastikan kaki anda betul-betul di atas lantai.

Tahan regangan maksimum anda selama 15 saat dan kemudian ubah sisi. 2 hantaran. 6) Melegakan tulang belakang lumbar Berbaring di lantai dan letakkan kaki anda pada sudut 90 ° pada penyokong (contohnya bola gim atau tepi kerusi).

Kekal dalam kedudukan ini selama beberapa minit dan rasakan bagaimana tekanan dikeluarkan dari tulang belakang anda. 7) Longgarkan leher dan punggung atas Berdiri lurus dan tegak. Kaki kira-kira selebar bahu.

Sekarang angkat lengan anda ke atas dan buat diri anda sangat panjang sehingga seluruh badan diregangkan. Kemudian bengkok ke hadapan dari peluasan ini dan biarkan lengan anda berayun perlahan-lahan selama beberapa saat. Lebih banyak latihan untuk bahagian belakang boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk cakera tergelincir semasa kehamilan
  • Latihan melawan sakit belakang
  • Latihan untuk sakit sciatic semasa mengandung