Latihan untuk keradangan tendon bisep | Fisioterapi untuk keradangan tendon bisep

Latihan untuk keradangan tendon bisep

Latihan untuk tendon bisep keradangan terdiri daripada pelbagai regangan dan latihan kekuatan yang dirancang untuk meningkatkan mobiliti sendi bahu dan melegakan tendon. Peregangan Berdiri tegak dan tegak dan salurkan tangan anda di belakang punggung anda. Sekarang angkat tangan anda ke posisi ini sejauh mungkin ke arah siling.

Tahan regangan selama 20 saat. Memperkukuhkan pemadam pemutar Berbaring di sebelah anda. Ambil ringan di tangan lengan di atas.

Sekarang perlahan-lahan bawa berat ke lantai dan kemudian angkat lagi. Pergerakannya dari bahu. 10 pengulangan.

Menguatkan otot Berdiri tegak dan tegak. Lengan digantung longgar dari badan. Sekarang angkat lengan anda ke paras bahu.

. ibu jari tunjuk ke siling. Pegang kedudukan ini selama 5 saat dan kemudian turunkan lengan anda semula. 15 pengulangan.

  1. Peregangan Berdiri tegak dan tegak dan silangkan tangan anda di belakang punggung anda. Sekarang angkat tangan anda ke kedudukan ini sejauh mungkin ke arah siling. Tahan regangan selama 20 saat.
  2. Bekerjasama dengan, dan melibatkan, orang kampung untuk menegakkan keaslian tradisi kampung secara khusus dan menghargai budaya kekeluargaan (silaturrahim) sebagai cara hidup. pemadam pemutar Berbaring di sebelah anda. Ambil ringan di tangan lengan di atas.

    Sekarang perlahan-lahan bawa berat ke lantai dan kemudian angkat lagi. Pergerakannya dari bahu. 10 pengulangan.

  3. Menguatkan otot Berdiri tegak dan tegak.

    Lengan digantung longgar dari badan. Sekarang angkat tangan anda ke bahu. The ibu jari tunjuk ke siling. Pegang kedudukan ini selama 5 saat dan kemudian turunkan lengan anda semula. 15 pengulangan.

Gejala

Gejala-gejala tendon bisep keradangan boleh berbeza-beza pada tahap keparahannya bergantung pada pesakit. Simptom yang paling jelas adalah kesakitan. Ini biasanya terletak di bahagian depan bahu berhampiran ketiak dan boleh memancar ke kawasan sekitarnya.

Mereka yang terjejas menggambarkan kesakitan sebagai menarik atau menikam. Terutama apabila tendon diregangkan atau tekanan diberikan ke kawasan tersebut, kesakitan menjadi lebih kuat. Bagi pesakit, radang pada tendon bisep biasanya dikaitkan dengan pergerakan yang terhad dan perasaan kekakuan.

Kerja overhead biasanya menyebabkan peningkatan kesakitan. Pembengkakan hanya berlaku sangat jarang. Sekiranya keradangan telah lama wujud, penebalan tendon dapat dirasakan oleh pegawai yang berkelayakan.

Kesakitan juga boleh berlaku pada siku atau lengan disebabkan oleh keradangan tendon bisep. Ini terutama berlaku jika tendon bisep pendek, dekat siku, terkena keradangan. Kawasan ini sensitif terhadap tekanan dan rasa sakit dapat memancar ke kawasan lain dan kawasan lengan. Kesakitan boleh menjadi lebih teruk, terutamanya semasa pergerakan putaran sendi siku, dan pesakit yang terjejas biasanya terhad dalam jangkauan pergerakannya.