Latihan untuk BWS | Bersenam dengan punggung yang rata

Latihan untuk BWS

1. mobilisasi Berdiri tegak dan tegak. Kaki kira-kira selebar bahu. Sekarang pusingkan badan atas ke kiri sambil serentak memusingkan pelvis anda ke kanan.

Pegang kedudukan ini selama 2 saat dalam putaran maksimum, kemudian perlahan-lahan putar ke arah yang bertentangan. 3 pengulangan setiap sisi. Ke-2 regangan BWS Duduk di atas lutut anda.

Sekarang bengkokkan bahagian atas badan anda sejauh mungkin ke depan. Sebaik-baiknya anda boleh meletakkannya di lutut. Lengan hendaklah diletakkan secara longgar ke belakang di lantai.

Pegang kedudukan ini selama 20 saat dan kemudian berhenti sebentar. 3 pengulangan. Ke-3 regangan BWS dan leher Duduk di atas lutut.

Sekarang ambil kepala seboleh-bolehnya ke leher, sehingga leher terlentang. Letakkan tangan anda di dahi anda dan rentangkan leher sedikit lebih jauh. Pegang kedudukan ini selama 10 saat dan kemudian kembali ke posisi awal.

4. meregangkan otot Berbaring di sisi anda. Bahagian atas paha ditarik ke arah dada dan lutut dibengkokkan pada 90 °. Letakkan tuala yang digulung di bawah celah lengan anda di atas lantai dan gunakan untuk memusingkan badan atas ke belakang.

Semasa berpusing ke belakang, pimpin juga lengan atas ke belakang dan ikuti pergerakan dengan tangan anda kepala. 5. pengukuhan BWS Pergi ke kedudukan empat kali ganda. Dari kedudukan ini satukan siku kanan dan lutut kiri bersama.

Buat pusingan belakang. Kemudian hulurkan lengan dan kaki lurus keluar, dengan belakang membentuk garis lurus.10 pengulangan, kemudian ubah halaman. 3 hantaran. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Latihan melawan sakit belakang

Rawatan dan fisioterapi

Oleh kerana punggung rata tidak dapat diubah secara anatomi, terapi ini bertujuan untuk memperbaiki ketidakseimbangan otot dan kesalahan postur. Dengan cara ini, pemuatan yang salah dapat dielakkan dan urutan pergerakan sebaik mungkin. Rawatan ini juga bertujuan untuk mendapatkan kesakitan masalah yang disebabkan oleh punggung yang rata terkawal, sehingga pesakit dapat menjalani kehidupan yang bebas rasa sakit dalam kes terbaik.

Fisioterapi khususnya menawarkan banyak kemungkinan untuk merawat punggung yang rata. Ini termasuk terapi manual, latihan pergerakan dan latihan khusus untuk menguatkan otot, serta penggunaan arus panas dan elektrik, dan terapi Brügger, yang bertujuan untuk mengenal pasti dan merawat faktor-faktor yang mengganggu yang menyebabkan postur melegakan. Secara umum, semasa rawatan fisioterapeutik dilakukan usaha untuk menormalkan postur untuk mengatasi masalah yang disebabkan oleh punggung rata.

Pelan rawatan yang tepat berbeza dari pesakit ke pesakit dan bergantung pada masalah yang dihadapi. Dalam kebanyakan kes, punggung rata dirawat secara konservatif; pembedahan hanya diperlukan dalam kes yang jarang berlaku. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda dalam hal ini:

  • Fisioterapi untuk stenosis saluran tulang belakang
  • Fisioterapi untuk cakera tergelincir