Latihan untuk sakit dada

Bila sakit dada berlaku, terdapat sejumlah latihan yang dapat dilakukan untuk memberi kelegaan kepada orang yang terkena. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkannya kesakitan. Latihan sangat sesuai jika dilakukan kesakitan adalah akibat ketegangan otot di dada kawasan atau antara lengkungan kostum individu. Perekat, fasia tidak fleksibel yang menyelimuti serat otot individu juga boleh mencetuskan kesakitan. Selalunya istimewa regangan latihan kemudian dapat memberikan kelegaan kepada orang yang terkena sebagai langkah pertolongan cemas.

latihan

1. dada regangan: Untuk latihan ini berbaring di punggung dan angkat kaki ke atas. Lengan diregangkan ke sisi, secara mendatar dari badan. Tarik nafas dan putar lengan ke bawah dengan bahu sehingga anda merasakan bilah bahu anda terangkat dari lantai.

Tarik nafas dan putar kembali ke arah yang bertentangan, kali ini menekan bilah bahu anda ke lantai. 10 pengulangan. 2. regangan bahagian lateral dada: berbaring di sebelah anda dan bengkokkan kaki anda sedikit.

Sekarang jangkau dengan lengan di sekitar anda kepala ke telinga dekat dengan lantai. Tarik anda kepala sedikit ke atas sehingga siku anda menghala ke hujung kaki anda. Pegang lekukan sebentar, kembali ke kedudukan permulaan dan kemudian panjangkan lengan atas lama di kepala.

Kemudian tukar sisi. 3. rawatan titik pencetus: Berbaring sehingga anda dapat dengan mudah mencapai kawasan yang menyakitkan di dada dengan tangan anda (iaitu berbaring di sisi, belakang atau perut). Kemudian rasakan dada anda dengan jari sehingga anda mencapai titik yang menyakitkan. Tekan pada titik dan tarik nafas dan keluar perlahan-lahan sehingga rasa sakit mereda.

Latihan untuk sesak nafas

Latihan: Berdiri tegak dan tegak. Bila bernafas masuk, angkat tangan anda di hadapan badan anda sehingga mereka terentang di atas kepala anda. Kembali ke posisi awal semasa menghembus nafas.

10 pengulangan. Latihan: Berdiri tegak dan tegak. Tarik nafas dan angkat tangan anda ke sisi hingga paras bahu.

Tapak tangan anda menghala ke lantai. Turunkan lengan anda semasa menghembuskan nafas. 10 pengulangan.

Latihan: Semasa menyedut meregangkan lengan anda secara mendatar ke sisi. Bila bernafas keluar, silangkan lengan anda di depan dada dan peluk bahu anda seolah-olah anda ingin memeluk diri sendiri. 10 pengulangan.

Latihan: Angkat tangan anda dari sudut ke paras dada. Telapak tangan ke bawah dan hujung jari menyentuh dengan ringan. Sekarang tarik siku anda ke belakang sejauh mungkin, seolah-olah anda ingin menyatukan bilah bahu anda.

Tahan ketegangan selama kira-kira 20 saat dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan. 5 pengulangan. Latihan: Berdiri di sisi dinding.

Panjangkan lengan yang lebih dekat ke dinding ke belakang pada paras bahu sehingga menyentuh dinding. Rasa regangan di bahagian dada anda dan tahan selama 20 saat. Kemudian tukar sisi.

 1. Latihan: Berdiri tegak dan tegak. Bila bernafas masuk, angkat tangan anda di hadapan badan anda sehingga mereka terentang di atas kepala anda. Kembali ke posisi awal semasa menghembus nafas.

  10 pengulangan.

 2. Latihan: Berdiri tegak dan tegak. Tarik nafas ke dalam dan angkat tangan anda ke arah bahu hingga paras bahu. Tapak tangan anda menghala ke lantai.

  Turunkan lengan anda lagi semasa anda menghembuskan nafas. 10 pengulangan.

 3. Latihan: Semasa menarik nafas, rentangkan tangan anda secara mendatar ke sisi. Semasa menghembuskan nafas, silangkan lengan anda di depan dada dan peluk bahu anda seolah-olah anda ingin memeluk diri sendiri.

  10 pengulangan.

 4. Latihan: Angkat lengan anda pada ketinggian dada. Tapak tangan anda menunjuk ke bawah dan hujung jari menyentuh dengan ringan. Sekarang tarik siku anda ke belakang sejauh mungkin, seolah-olah anda ingin menyatukan bilah bahu anda.

  Tahan ketegangan selama kira-kira 20 saat dan kemudian kembali ke kedudukan permulaan. 5 pengulangan.

 5. Latihan: Berdiri di sebelah dinding. Panjangkan lengan yang lebih dekat ke dinding dengan ketinggian bahu ke belakang sehingga menyentuh dinding. Rasa regangan di bahagian dada anda dan tahan selama 20 saat. Kemudian tukar sisi.