Latihan untuk arthrosis faset yang ada

Sendirian rawan disuburkan dan dibekalkan oleh pergerakan. Pergerakan fisiologi aspek sendi boleh mencegah osteoartritis atau, jika sudah bermula, cegah perkembangannya. Tulang belakang lumbar dapat digerakkan terutama dalam keadaan lenturan (fleksi) dan pemanjangan (perpanjangan).

Tetapi putaran dan kecenderungan lateral (lateral flexion) tulang belakang juga merupakan sebahagian daripada corak pergerakan harian. Semua pergerakan ini harus diambil kira semasa latihan mobiliti. Latihan mesti mudah dan tidak menyakitkan. Lebih baik menurunkan berat badan agar tidak memampatkan aspek sendi dan dengan itu mendedahkan mereka kepada tekanan. Latihan dalam posisi berbaring atau duduk sangat sesuai untuk ini.

7 latihan mudah untuk ditiru

Latihan ke-1 - "Mobilisasi Sendi Lumbar Tulang Belakang" Latihan ke-2 - "Kemiringan Pelvis Tulang Belakang Lumbar" Latihan ke-1 - "Meluruskan BWS" Latihan ke-2 - "Ayunan Golf BWS" Latihan 1 - "Putaran Tulang Belakang ServiksLatihan ke-2 - "Kecenderungan Sisi Tulang Belakang Serviks" Peregangan "Latihan Pertama Sebagai contoh, dari kedudukan terlentang, satu kaki secara bergantian ditolak dari badan dan ditarik ke belakang semula. Lutut harus tetap pegun dan tidak bergerak. Pergerakannya berasal dari tulang belakang lumbar, yang menonjol tulang pelvis bergerak dalam satu satah ke bawah dan ke atas.

Lenturan lateral tulang belakang lumbar digerakkan. Latihan ke-2 Dari tempat duduk, pelvis dapat dimiringkan ke depan dan ke belakang, badan atas tetap stabil di ruang angkasa, tulang pelvis melihat ke bawah sekali dan kemudian meluruskan ke belakang. Pelvis digulung di atas tuberositi iskial untuk menggerakkan tulang belakang lumbar secara lenturan dan memanjang.

Latihan yang lebih baik untuk melegakan aspek sendi boleh didapati dalam artikel “Latihan pada punggung yang beronggaPostur fisiologi tulang belakang lumbar sangat penting untuk mencegah perkembangan osteoartritis atau perkembangannya. Pesakit yang banyak duduk mungkin mengalami kontraksi fleksi pinggul - pemanjangan pinggul adalah terhad. Ini memberi kesan kepada tulang belakang lumbar.

Oleh itu, senaman untuk pergerakan pinggul juga dapat membantu sendi sendi arthrosis di tulang belakang lumbar. Anda akan mendapat latihan untuk ini dalam artikel Latihan mobilisasi dan Peregangan latihan. Tulang belakang toraks kurang bergerak daripada tulang belakang lumbal atau tulang belakang serviks kerana tulang rusuk melekat padanya dan toraks tidak membenarkan banyak arah pergerakan dalam putaran atau kecenderungan lateral.

Sendi segi arthrosis of tulang belakang toraks kurang biasa daripada bahagian tulang belakang yang lain. Di sini juga, penting untuk mencapai postur fisiologi sejauh mungkin agar tidak memberi tekanan tambahan pada sendi vertebra. Sebagai hasil kerja harian kami, dada otot biasanya terlalu lemah jika dibandingkan dengan otot belakang dan tarikan tulang belakang toraks menjadi peningkatan lenturan.

Ia sering membantu melatih meluruskan dan regangan yang dada otot. Latihan Pertama Untuk latihan, pergerakan lengan di mana kontrak bilah bahu disyorkan. Pembukaan lengan di kedua-dua sisi ke luar dan ke atas harus digabungkan dengan penyedutan dan melatih otot meluruskan sambil meregangkan dada otot.

Latihan dapat dilakukan dengan baik dalam keadaan duduk dan harus dilakukan dengan perlahan dan secara terkawal. Latihan ke-2 Untuk keseluruhan pergerakan BWS, kedua-dua tangan dapat dilipat satu sama lain dan diregangkan di sebelah badan menuju ke lantai (pesakit duduk di atas bangku), kemudian kedua-dua tangan dipandu dalam busur besar secara menyerong ke sisi lain ke atas di belakang kepala (golf strok pergerakan). Pandangan mengikut tangan.

Putaran dan kecenderungan lateral serta lenturan dan pemanjangan digerakkan. Latihan boleh dilakukan 15-20 kali berturut-turut dalam 3 set di kedua-dua belah pihak. Latihan lebih lanjut untuk BWS dapat ditemukan dalam artikel "Latihan untuk sindrom facet dalam BWS ”.

Ia adalah bahagian tulang belakang kita yang paling mudah bergerak. Dalam kes facet arthrosis di tulang belakang serviks, ia juga boleh memancar ke lengan atau kepala. Pada kepala, selain menggerakkan terapi, rawatan daya tarikan sangat berguna, di mana ahli terapi mencengkam kepala pesakit dan menggunakan daya tarikan ringan.

Ini melepaskan permukaan sendi antara satu sama lain dan strukturnya boleh melonggarkan. Tulang belakang serviks sangat keruh. Ia hanya boleh digerakkan dengan teliti.

Terutama sambungan (meletakkannya di leher) sukar bagi kes arthrosis facet. Lekapan tulang dapat menyekat saluran di mana kapal pembekal kepala berjalan, menyebabkan pening atau gejala neurologi lain. Artikel Mobiliti tulang belakang serviks mungkin juga menarik bagi anda dalam hal ini. Latihan 1 Pesakit juga duduk tegak di atas najis semasa mobilisasi tulang belakang serviks dan kini perlahan-lahan dapat memusingkan kepalanya dari kanan ke kiri sementara toraks masih berada di dalam bilik.

Dagu diketatkan sehingga tulang belakang serviks tegak. Latihan ke-2 Selain putaran, kecondongan lateral juga dapat dilatih. Untuk ini, pesakit secara bergantian menurunkan satu telinga ke bahu dan mengangkat kepala semula.

Latihan ke-3 Untuk lenturan, pesakit menggulung dagu sedikit demi sedikit ke arah sternum dan kemudian meluruskan lagi. Kepala hanya boleh digerakkan secara berhati-hati ke dalam lanjutan. Putaran atau pemanjangan tulang belakang serviks tidak boleh menyebabkan pening, dering di telinga atau gangguan penglihatan.

Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel: Sekiranya arthrosis sendi facet di tulang belakang serviks, bahu leher otot sering tegang. Lembut senaman regangan untuk otot-otot ini dapat menghilangkan ketegangan sakit kepala dan ketegangan jika dilakukan dalam jangka masa yang panjang. Lingkaran bahu dapat mengendurkan otot.

  • Fisioterapi untuk arthrosis facet pada tulang belakang serviks
  • Mobilisasi menjalankan tulang belakang serviks