Latihan untuk arthrosis lutut yang ada

Lutut mesti dapat menahan pelbagai jenis daya dan menghantarnya ke sebelah tulang. Sebagai rawan dalam sendi lutut haus, ia hampir tidak dapat menahan kekuatan dan tekanan di atasnya tidak dapat diedarkan. Kesakitan adalah simptom pertama lutut arthrosis dan menjadikan kehidupan seharian lebih sukar. Mereka yang terjejas sering mengadu patela sebelumnya kesakitan, yang disukai oleh pemuatan yang salah dan miskin kaki paksi. Maklumat komprehensif mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel: Lutut Athrosis Anda akan mendapat maklumat lengkap mengenai topik ini dalam artikel: Lutut Athrosis

latihan

Latihan 1 Berdiri di kedua tumit dan jarakkan kaki anda. Tekan tekanan ke bahagian luar tumit. Jangan biarkan bahagian dalam kaki depan dan tumit belakang terlepas.

Pegang kedudukan di kaki. Lengkungan kaki membujur diangkat. Bengkokkan lutut sedikit dan ketatkan paha anda.

Tarik dia tulang kemaluan ke arah pusarnya. Ini menegangkan perut dan lengan dilanjutkan ke hadapan dan di paras bahu. 2. bersenam Berdiri dengan pinggul anda lebar dan kedua kaki sedikit bengkok.

Pusingkan lutut sedikit ke luar dan biarkan di situ. Dengan kaki dalam kedudukan, berdiri di atas berjinjit dan kemudian perlahan-lahan meletakkan tumit anda ke bawah. Pastikan punggung anda tetap lurus semasa latihan.

Lengan anda diregangkan ke hadapan dan berada di paras bahu. Latihan ke-3Posisikan anda kaki depan pada langkah dan bengkokkan lutut anda sedikit. Angkat tumit anda dan hanya berdiri di hujung jari kaki anda.

Perlahan-lahan turun lagi dengan tumit anda. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan anda seimbang, anda boleh menyokong diri anda di tanah dengan satu tangan. 4. bersenam Lengan di belakang dan kaki anda selebar pinggul.

Lengannya terletak longgar di sebelah badan. Angkat bahagian bawah sehingga pelvis dan paha membentuk garis. Jaga bahagian bawah anda.

Latihan Anda berbaring di punggung dan bengkokkan kedua kaki. Mereka sedikit lebar dan lengannya terletak di sebelah badan. Angkat tumit dengan perlahan dan letakkan bahagian bawah anda kaki di jari kaki.

Punggung mungkin terangkat sedikit. Berjalan lagi dengan tumit anda. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Latihan untuk kecederaan lutut.

Latihan ke-6Anda berdiri dan kedua-dua lutut dibengkokkan sedikit. Kaki sedikit terpisah dan lutut dipusing ke luar. Anda mempunyai bola di kedua tangan dan lengan dipusing ke depan.

Tegangkan paha, punggung dan perut anda. Pegang mereka dan gerakkan kedua-dua lengan dengan bola ke arah siling. Secara beransur-ansur turun lagi dan ulangi ini.

Ketegangan di paha, bawah dan perut anda tetap ada. Latihan ke-7Anda berada dalam kedudukan empat kaki dan tangan dan kaki anda selebar bahu. Bahagian belakang lurus dan tidak membentuk punggung berongga.

Panjangkan satu kaki ke belakang. Berjalan dengan kaki hingga ketinggian bahagian atas badan anda dan jaga. Lakukan pergerakan pekeliling kecil yang cepat dengan kaki anda.

Kemudian tukar kaki. Semasa latihan, perhatikan lantai. 8. bersenam Berdiri dengan punggung ke dinding dan sentuh seluruh punggung, punggung dan belakang badan anda kepala.

Kedua-dua kaki sedikit terpisah dan sedikit bengkok. Kedua-dua tumit betul-betul di lantai. Lengan tergantung dengan longgar.

Sekarang tekan kaki anda, bahagian atas badan anda ke dinding dan cuba meregangkan kaki anda. Kekalkan ketegangan seluruh badan anda. Latihan ke-9Anda duduk di atas kerusi dan mempunyai bola di antara pergelangan kaki anda.

Kedua-dua kaki diangkat dan diregangkan. Sekarang perlahan-lahan melambung kaki anda ke kiri dan kanan. Badan atas tidak boleh runtuh.

Latihan ke-10 Anda mempunyai bola di bawah tumit anda dan berada di tempat duduk. Semasa latihan, punggung anda lurus dan lengan anda tergantung di sebelah atas badan anda. Tekankan bola dengan kaki anda dan tahan. Kemudian tukar kaki. Lebih banyak latihan untuk sendi lutut boleh didapati dalam artikel Fisioterapi untuk lutut arthrosis, Latihan fisioterapi lutut dan latihan untuk lutut kesakitan.