Latihan untuk arthrosis jari

Osteoartritis adalah penyakit progresif degeneratif dan tidak dapat disembuhkan. Ia dapat dibendung tetapi tidak disembuhkan dengan terapi terkoordinasi. Artikular rawan terdegradasi dan ruang sendi menjadi sempit, lampiran tulang ke sendi bertujuan untuk meningkatkan permukaan pemancar daya. Keadaan imobilitas dan keradangan yang meningkat semakin mempengaruhi alat ligamen kapsular dan otot sekitarnya. Keanjalan ligamen hilang dan ototnya merosot.

latihan

Sejak bersama kami rawan terutamanya disuburkan oleh pergerakan, pergerakan adalah ubat pilihan dalam osteoartritis. Walau bagaimanapun, adalah mustahak bahawa pergerakan itu tidak membebani sendi dan tidak menyakitkan dalam apa jua keadaan. The sendi harus digerakkan dan diperkuatkan dan tidak di bawah tekanan.

Latihan 1 Untuk menggerakkan sendi perlahan-lahan, mereka harus terlebih dahulu memanaskan badan dengan latihan sederhana dan tidak digabungkan. Dengan cara ini, pesakit boleh mula membongkok dan meregang jari dengan jari. Latihan 2 Macam-macam penyelarasan latihan kemudian boleh dilakukan dengan jari.

(Secara bergantian menyentuh ibu jari atau serupa) Setiap individu jari sendi harus digerakkan secara terpisah. Penutupan penumbuk adalah satu lagi latihan yang baik. Latihan 3 Sekiranya teruk kesakitan, pesakit boleh melegakan ketegangan pada sendi dengan mengerahkan daya tarikan pada sendi.

Untuk melakukan ini, pesakit memahami sesuatu jari sendi dekat dengan sendi dan menarik jari dengan lembut. Permukaan sendi melonggarkan antara satu sama lain dan dengan itu sendi rawan dapat lega dalam masa yang singkat. Latihan tangan dan lengan bawah boleh didapati dalam artikel berikut:

  • Latihan untuk eripip jari
  • Latihan Mobilisasi
  • Fisioterapi untuk arthrosis sendi jari

Jari arthrosis berlaku lebih kerap pada usia muda, berbeza dengan arthrosis lutut or arthrosis pinggul.

Dalam kebanyakan kes, penyakit sebelumnya adalah penyebab kehausan sendi. Artritis, misalnya, adalah penyakit reumatik di mana keradangan sendi berulang berlaku. Sendi jari sering terjejas.

Keradangan boleh menyebabkan pramatang arthrosis. Wanita lebih kerap terjejas berbanding lelaki. Fisioterapi yang disertakan dan juga rawatan ubat sangat penting untuk mengekalkan kemampuan pesakit yang terjejas untuk bekerja.

Faktor psikologi juga harus diambil kira di sini dan, jika perlu, diambil kira dalam perancangan terapi. Faktor risiko yang seterusnya merosakkan sendi harus dielakkan. Pemakanan juga dapat menyokong keausan sendi dan oleh itu harus disesuaikan untuk mengelakkan keradangan di dalam badan.

Tempat kerja harus disusun semula untuk membolehkan hari kerja yang lembut. Rencana Polyarritis mungkin juga menarik minat anda. Kemudian, bantuan juga boleh ditambah, seperti tanah liat terapi atau bola kain elastik yang lembut.

Dengan ini mencengkam dapat diamalkan dan diperkukuhkan. Sekiranya terdapat batasan yang teruk, tangan yang berfungsi dapat dikembangkan. Di sini tiga jari pertama, iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah digunakan untuk latihan koordinasi, sementara jari kelingking dan jari manis digunakan untuk tugas menuntut kekuatan.

Latihan harus disesuaikan secara individu untuk pesakit dan kemudian dilakukan secara berkala, lebih baik beberapa kali sehari. Urut tangan boleh berkesan untuk melegakan penyakit akut kesakitan dan setelah berlebihan. Terdapat pelbagai latihan dan bantuan yang menjadikan latihan untuk sendi jari lebih mudah dan menjadikannya bervariasi.

Selain pergerakan, rangsangan termal sangat sesuai untuk diminimumkan kesakitan. Sebilangan pesakit mendapat kesejukan, yang lain dari kehangatan, ini adalah masalah pilihan individu. Dalam kes keradangan akut, panas secara amnya harus dielakkan.

Di kemudahan khas, mandi parafin sering ditawarkan di mana pesakit meletakkan tangan mereka di lembangan dengan lilin panas. Pada tahap keradangan akut, bantuan menolong. Tangan harus digunakan sesedikit mungkin, dan pergerakan tidak menyakitkan dalam keadaan apa pun.

Belat, pembalut pita atau ortosis boleh membantu melumpuhkan sendi. Dalam fisioterapi, sendi boleh digerakkan dengan cara terapi manual. Rawatan daya tarikan sangat menyenangkan apabila kedua permukaan sendi dilepaskan antara satu sama lain dengan pegangan yang dekat dengan sendi, sehingga tulang rawan / tulang mengalami tekanan yang lebih rendah. Terapi ubat melengkapkan rangkaian terapi.

Sendi jari sentiasa bergerak dan tegang dalam kehidupan seharian. Orthoses dan serpihan sering menjadi besar dan menyekat pesakit dalam tindakannya. Pembalut pita boleh membantu di sini.

Pita klasik boleh digunakan dengan baik untuk menstabilkan sendi secara individu. Pembalut nipis tahan air hingga tahap tertentu dan oleh itu masih boleh stabil dengan kehidupan seharian walaupun selepas mencuci tangan. Ia tidak memakan banyak ruang dan mengekalkan pergerakan sendi lain.

Selepas beberapa latihan, pembalut boleh digunakan baik oleh anda sendiri atau oleh pasangan anda. Peranti tertentu bahkan dapat menarik tarikan pada permukaan sendi. Perekaman kinesiologis juga mungkin untuk rawatan sendi jari arthrosis.

Terdapat pelbagai sistem yang berbeza yang dapat disesuaikan dengan pesakit dan tekanannya setiap hari. Ubat semula jadi dapat menyokong terapi ubat klasik dengan baik dan dapat digunakan untuk mengurangkan gejala. Oleh kerana arthrosis jari adalah penyakit kekal progresif, ia disertai dengan penggunaan anti-radang jangka panjang dan ubat penahan sakit.

Agar tidak membebankan badan dengan bahan kimia yang tidak perlu, banyak orang menggunakan kaedah alternatif. Beberapa ubat semula jadi telah diuji secara saintifik. Sebagai contoh, cakar syaitan akar, yang mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit pada osteoartritis.

Krim dan salap juga ada. Ubat semula jadi juga dapat memperbaiki gejala dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, perlu berjumpa doktor.

Amat mustahak untuk mengelakkan keadaan radang pada sendi untuk mengelakkan penyakit daripada berlanjutan. Dalam beberapa kes, terapi dengan ubat semula jadi mungkin tidak mencukupi. Dalam kes seperti itu, penggunaan ubat antiphlogistik biasa tidak boleh dielakkan.

Rundingan dengan doktor adalah penting untuk membolehkan terapi yang diselaraskan. Ubat yang digunakan untuk arthrosis jari adalah ubat klasik yang digunakan untuk penyakit sendi degeneratif. Seseorang bercakap mengenai apa yang disebut antirheumatik bukan steroid (NSAID).

Ini adalah ubat anti-radang, penahan sakit yang tidak bertindak berdasarkan kortison. Walau bagaimanapun, kortison juga boleh digunakan untuk keradangan teruk. Cortisone suntikan ke sendi boleh dipersoalkan, kerana walaupun kortison mempunyai kesan analgesik dan anti-radang, ia juga merosakkan tulang rawan.

Asid hyaluronik suntikan ke sendi, sebaliknya, mempunyai kesan positif pada cecair sinovial dan pemakanan keadaan tulang rawan dan memperbaiki gelongsor permukaan sendi antara satu sama lain. Oleh itu, ia dapat mengurangkan keradangan. Asid hyaluronik adalah komponen dari cecair sinovial dan tulang rawan.