Latihan untuk kepincangan kaki

Masalah dengan kebanyakan kepincangan kaki adalah berdasarkan masalah postur, otot dan tisu di sekitarnya sendi. Dalam kebanyakan kes, lengkungan kaki melintang dan membujur mempunyai kedudukan yang rata. Kasut yang tidak betul atau pelaksanaan pergerakan yang salah juga boleh menyebabkan kepincangan. Oleh itu, dalam terapi kekalahan kaki, selain postur yang betul, penekanan biasanya diberikan pada latihan yang menguatkan dan melegakan otot kaki dan pada masa yang sama dapat meningkatkan kestabilan yang lebih baik dan kedudukan kaki yang lebih baik. Latihan mesti dilakukan secara teratur dan konsisten oleh orang yang terjejas untuk mencapai kejayaan.

Latihan / Terapi untuk lengkungan yang jatuh

Masalah asas dengan kaki berkerut adalah sudut antara tumit dan bawah kaki tidak lurus, tetapi berkerut. Akibatnya, dalam kebanyakan kes buku lali mempunyai kecenderungan dalaman yang jelas. The buku lali sendi tidak lagi stabil tetapi dalam apa yang disebut pronation kedudukan.

Untuk mengelakkan masalah yang timbul akibat postur tubuh yang salah, terapi ini terdiri daripada latihan tertentu untuk menstabilkan buku lali sendi lagi. Letakkan tali atau tali di lantai. Sekarang seimbang pada hujung jari anda di atas tali.

Untuk membuat latihan sedikit lebih mencabar, cubalah seimbang atas tali dengan mata anda tertutup. Untuk latihan ini berdiri di hadapan langkah. Kaki anda selebar bahu, lutut sedikit bengkok.

Pastikan tumit anda-kaki paksi lurus. Sekarang lompat ke tangga dan pastikan paksi lurus semasa anda mendarat. Pusing dan turunkan tangga dengan cara terkawal yang sama.

Lakukan 10-15 pengulangan. Duduk di atas kerusi dan letakkan pergelangan kaki yang terkena di lutut anda. Dengan satu tangan, putar tumit anda ke luar sambil memusingkan badan anda kaki depan ke dalam dengan tangan yang lain, seolah-olah anda meremas tuala.

Lakukan pergerakan dengan tenang selama beberapa minit. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Fisioterapi untuk kepincangan kaki
  • Fisioterapi latihan sendi buku lali
  1. Letakkan tali atau tali di lantai. Sekarang seimbang pada hujung jari anda di atas tali.

    Untuk membuat latihan sedikit lebih mencabar, cubalah mengimbangkan tali dengan mata anda tertutup.

  2. Untuk latihan ini, berdiri di hadapan langkah. Kaki selebar bahu, lutut sedikit bengkok. Pastikan tumit anda-kaki paksi lurus.

    Sekarang lompat ke tangga dan pastikan paksi lurus semasa anda mendarat. Pusing dan turunkan tangga dengan cara terkawal yang sama. Lakukan 10-15 pengulangan.

  3. Duduk di atas kerusi dan letakkan pergelangan kaki yang terkena di lutut anda. Sekarang putar tumit ke luar dengan satu tangan, sambil memutar kaki depan ke dalam dengan tangan yang lain, seolah-olah anda ingin mengeluarkan tuala. Lakukan pergerakan dengan tenang selama beberapa minit.