Latihan untuk taji tumit

Penyakit biasa pada kaki adalah apa yang disebut tumit tumit (calcaneus spur). Ia mempengaruhi 10 peratus orang dewasa. Kejadian penyakit yang paling kerap dijumpai pada wanita berusia antara 40 hingga 60 tahun.

Lelaki kurang kerap dipengaruhi. Tumit tumit adalah penyambungan tulang bukan fisiologi di kawasan calcaneus. Ia disebabkan oleh kerengsaan pada plat tendon pada tapak kaki.

Tumit tumit disebabkan oleh tekanan dan daya tarikan, yang mencetuskan peningkatan pertumbuhan tulang di tempat yang sesuai. Selalunya tidak ada atau hanya aduan tidak berbahaya berlaku. Walau bagaimanapun, calcaneal spur (tumit spur) boleh mencetuskan keradangan di kawasan telapak kaki dan menyebabkan kesakitan.

Terdapat dua ciri khas pemacu tumit. Tumit tumit atas (tumit Haglund) terletak di Tendon Achilles sisipan. Spur tumit bawah berkembang di bawah tumit.

Tumit Haglund adalah kongenital, tunjang calcaneal bawah disebabkan oleh beban satu sisi yang tahan lama. Selalunya penyebabnya adalah kasut yang terlalu ketat, terlalu banyak beban obesiti atau berdiri berpanjangan. Pada orang yang aktif dalam sukan, beban latihan yang berlebihan, pemendekan anak lembu dan otot kaki or berlari kasut yang terlalu ketat di kaki depan kawasan biasanya menjadi pencetus.

1. mobilisasi dengan bola landak Gulungkan kaki anda ke atas bola landak yang tergeletak di lantai. Berbeza dengan memutar bolak-balik, gerakan melingkar atau bergolek ke atas bola. Latihan ini menguatkan yang kecil otot kaki dan juga dapat digunakan untuk menggerakkan tisu fasial.

Sekiranya latihan dilakukan semasa berdiri, ia juga akan meningkatkan rasa seimbang. 2. genggam dengan kaki Bergerak ke posisi duduk. Letakkan kain di lantai di hadapan kaki anda.

Sekarang ambil kain dengan jari kaki, pegang dengan kuat, angkat dari lantai dan biarkan jatuh lagi. Ulangi latihan bergantung pada anda keadaan. 3. berjalan dalam semua variasi Berjalan tanpa alas kaki dalam bulatan.

Mula-mula pada tiptoe, kemudian di pinggir luar kaki dan akhirnya di pinggir bahagian dalam kaki. Untuk variasi, ambil langkah yang sangat kecil, langkah dan lunges yang sangat besar. Untuk lebih banyak latihan baca artikel

  • Latihan Mobilisasi
  • Kesakitan tendon Achilles - latihan yang membantu
  • Fisioterapi untuk tumit tumit

1. regangan di dinding Letakkan diri anda tanpa alas kaki sejauh satu kaki di hadapan dinding.

Kaki berdiri rata di atas lantai dan tumit sentiasa bersentuhan dengan lantai. Sekarang biarkan mereka perlahan-lahan condong ke hadapan ke arah dinding. Sebaik sahaja anda merasakan tarikan pada betis, pegang posisi untuk meregangkan otot betis dan Tendon Achilles.

2. regangan dengan tuala Letakkan diri anda di tempat duduk panjang di lantai. Ambil tuala dan tarik kaki ke arah badan anda. Pegang kedudukan sebaik sahaja anda merasakan tarikan di bahagian betis.

Ulangi latihan seperti yang diperlukan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak lagi regangan latihan dalam artikel Latihan regangan Tendon Achilles dan latihan melawan kesakitan dalam kaki depan. 1. berdiri di hujung kaki anda tanpa alas kaki di hadapan dinding yang terletak lebih kurang satu kaki.

Lengan disokong di dinding. Berdiri dengan berjinjit selama kira-kira 10 saat. Biarkan selama 5 saat dan mulakan sekali lagi dengan berjimat.

Tingkatkan latihan dengan mengangkat satu kaki sedikit dan berjalan dengan kaki penyokong berjinjit. 2. menguatkan pemanjang kaki Pindah ke tempat duduk panjang di lantai. Lampirkan a di sana ke kaki dan ke dinding.

Sekarang tarik kaki ke arah badan melawan rintangan di sana, pegang posisi sebentar dan kemudian perlahan-lahan melepaskan rintangan dari permukaan tanah. 3. pasangan bersenam di tempat duduk panjang Anda dan pasangan duduk bersebelahan di tempat duduk panjang. Kaki anda dipanjangkan sepenuhnya dan telapak kaki anda menyentuh tapak kaki pasangan anda.

Sekarang, menentang perlawanan pasangan, mereka menghulurkan kaki ke arahnya. Kemudian pasangan itu menghentakkan kakinya ke arah anda terhadap penentangan anda. Sekiranya anda mempunyai tali Thera, anda boleh menggunakannya untuk menyambungkan kaki anda dan juga melatih penarikan kaki dengan daya tahan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel

  • Melancarkan sendi buku lali
  • Kesakitan tendon Achilles - latihan yang membantu

1. melukis dengan kaki Letakkan selembar kertas di lantai. Duduk di kerusi dan ambil pen (lebih baik pena tip) antara ibu jari kaki anda dan jari kaki kedua. Sekarang cuba tuliskan nama pertama anda pada helaian kertas dengan kaki anda. Anda juga boleh mencuba corak geometri mudah seperti bulatan, kotak atau salib.

2. berjalan di surat khabar Ambil halaman surat khabar harian, berdiri tanpa alas kaki di atas surat khabar. Sekarang, tanpa merobek surat khabar, cubalah melintasi ruangan dengan langkah-langkah kecil yang mendorong. Dalam beberapa percubaan berikutnya, tingkatkan kelajuan tanpa merobek surat khabar.

3. satu kaki berdiri di atas gulung Ambil tuala besar dan gulungkannya. Berdiri dengan kedua kaki di atas tuala yang digulung. Sekarang cuba simpan seimbang dalam pendirian berkaki satu di tuala.

Tukar kaki. Latihan ini melatih terutama yang kecil otot kaki, rasa seimbang and penyelarasan. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Penyelarasan dan latihan imbangan.

1. tendon achilles Letakkan diri anda di tempat duduk dan pukul satu kaki berbanding yang lain di tempat duduk setengah penjahit. Dengan ibu jari dan telunjuk jari anda urut sekarang melingkar dan lateral tendon Achilles. Sekarang berjalan kembali dalam bulatan ke arah tumit.

2. urut bahagian bawah kaki memanjang Letakkan diri anda di tempat duduk dan pukul satu kaki di atas kaki yang lain di tempat duduk pemotong separuh. Dengan kedua-duanya ibu jari mulakan di bahagian bawah tumit bawah dan tekan memanjang dengan tekanan ringan ke arah bola depan kaki. 3.

urut bola depan kaki Anda Letakkan diri anda di tempat duduk dan pukul satu kaki di atas kaki yang lain di tempat duduk setengah penjahit. Tekan antara dua bola depan kaki anda dengan ibu jari anda. Sekarang perlahan-lahan bulatkan dengan ibu jari anda di tempat ini.

4. urut bahagian bawah kaki secara melintang dari bahagian bawah kaki dengan semua jari kedua-dua belah tangan (kecuali ibu jari) dari dalam ke luar. Urut sendiri juga boleh dilakukan dengan roller wajah. Anda boleh mendapatkan latihan untuk ini dalam artikel Gulung Fascia.

Teknik fascial juga terbukti berkesan untuk mengobati taji tumit, kerana ia menyebabkan peningkatan darah peredaran dan ketahanan yang lebih baik dari fascia plantar (lengkungan kaki membujur). Malah penggunaan bola landak dapat memberi kesan positif pada tisu fasial. Akupunktur juga digunakan dalam konteks ini.

Jika kesakitan juga berlaku pada waktu rehat, ubat penahan sakit dengan fungsi anti-radang (ubat anti-radang) boleh diambil. Terapi sejuk (krioterapi) juga terbukti berkesan, kerana selesema melegakan gejala keradangan dan seterusnya meningkat darah peredaran (hyperperfusion) kaki menyebabkan penyembuhan lebih cepat. Langkah lebih lanjut untuk gejala tumit adalah suntikan anestetik or kortison di laman web yang sesuai.

Anestetik melegakan kesakitan dan kortison membawa kepada penghambatan reaksi keradangan. Rawatan tumit juga boleh dilakukan dengan pita. Dalam kes ini kulit dan tisu penghubung digerakkan satu sama lain dengan menarik kaset.

Ini juga membawa kepada peningkatan darah peredaran darah dan kesan positif pada reseptor kesakitan di kaki. Dalam banyak kes, kejutan terapi gelombang digunakan untuk taji tumit. Gelombang akustik mekanikal bertenaga tinggi dihasilkan untuk memusnahkan gelombang kalsium deposit (cakar di bawah tumit).

Walaupun terapi itu menyakitkan, ia menjanjikan kejayaan. Oleh kerana jogger khususnya sering menderita tumit tumit, ada beberapa langkah-langkah yang bermanfaat untuk mencegah profilaksis. Selalunya penyebabnya adalah kasut yang salah atau sesi latihan yang berlebihan, yang membawa kepada latihan berlebihan.

Dapatkan nasihat intensif semasa membeli berlari kasut. Sekiranya terdapat kedudukan kaki tertentu (overpronation atau supinasi kepincangan), kasut mesti disesuaikan dengan menggunakan insole atau langkah-langkah lain. Variasikan program latihan anda dengan tidak selalu berlari di permukaan yang sama (contohnya jalan raya).

Jangan berlari setiap hari, tetapi biarkan kaki anda berehat. Gabungkan latihan regangan dan pengukuhan kaki ke dalam latihan anda dan urut kaki anda. Berjalan tanpa alas kaki sebanyak mungkin dan ganti kasut anda dengan kerap untuk mengelakkan ketegangan satu sisi.

Sekiranya perlu, kurangkan berjoging latihan dan mencari alternatif sukan. Contohnya, berbasikal atau aqua berjoging boleh digunakan untuk terus berlatih tanpa membebankan kaki di tempat yang sesuai. Sekiranya sendi lutut tidak sejajar, latihan paksi kaki sesuai.