Latihan untuk arthrosis sendi metatarsophalangeal pada jari kaki

Artritis daripada sendi metatarsophalangeal jari kaki adalah keausan sendi metatarsophalangeal, yang sering disebut sebagai tunda tegar. Berbeza dengan Hallux valgus (lenturan sisi metatarsal tulang jari kaki), sendi menunjukkan tanda-tanda khas arthrosis: penyempitan ruang sendi, penurunan pada rawan jisim, lampiran tulang dan sista. Sendi sering cacat.

Ini mengehadkan fungsi sendi dan mengurangkan pergerakannya, yang bahkan boleh menyebabkan kekakuan. Terdapat kesakitan pada sendi semasa pergerakan dan, pada kemudian penyakit, sakit ketika rehat. Seseorang bercakap tentang apa yang diaktifkan sendi metatarsophalangeal arthrosis apabila sendi meradang. Pembengkakan, kemerahan dan pemanasan berlaku, kesakitan peningkatan dan pergerakan sendi dikurangkan lagi.

latihan

. sendi metatarsophalangeal jari kaki adalah sendi yang sering kita tidak perhatikan dalam kehidupan seharian. Walau bagaimanapun, ia adalah sendi yang sangat penting kerana kita menggulung sendi metatarsophalangeal jari kaki kita. Sekiranya perubahan artritis berlaku pada sendi metatarsophalangeal jari kaki, setiap langkah boleh menjadi menyakitkan.

Untuk mengurangkan gejala tunda tegar dan untuk membatasi perkembangannya, latihan tertentu dapat dilakukan. Seperti yang lain sendi, berikut berlaku untuk sendi metatarsophalangeal jari kaki: Latihan berfungsi untuk memberi makan rawan dan menjaga kesihatan sendi. Latihan kaki boleh sangat membantu dalam kes metatarsophalangeal artritis sendi metatarsophalangeal jari kaki.

Bukan hanya mobiliti ibu jari kaki sendiri yang dilatih di sini, tetapi yang lain otot kaki juga harus dimasukkan dalam program latihan. Menguatkan lengkungan kaki mendorong penggulungan fisiologi dan secara kekal menghilangkan tekanan pada sendi metatarsophalangeal. Latihan untuk menguatkan lengkungan adalah Latihan harus dilakukan secara teratur dan disatukan dalam kehidupan seharian.

Sekiranya terdapat faktor risiko seperti postur badan yang buruk, gimnastik kaki harus dimulakan seawal mungkin sebagai langkah pencegahan. Latihan lebih lanjut boleh didapati dalam artikel Latihan untuk a tunda tegar.

  • Latihan mencengkam (tuala) dengan kaki dan jari kaki
  • Menjadikan kaki pendek tanpa jari membengkok - mengangkat bahagian belakang kaki
  • Latihan koordinat, seperti berdiri di atas berputar, bantal dll.
  • Berjalan di tanah yang tidak rata