Latihan untuk sindrom hentakan bahu | Fisioterapi untuk sindrom impingement bahu

Latihan untuk sindrom hentakan bahu

Semasa rawatan fisioterapeutik, satu siri latihan digunakan untuk menambah ruang di bawah akromion dan melegakan tisu lebam. Ini termasuk: 1) Meluruskan aktif tulang belakang toraks Duduk tegak dan tegak di atas kerusi. Pandang ke hadapan dan sedikit ke bawah.

Punggung dan bahu anda sedikit melengkung ke hadapan. Sekarang dengan sedar meluruskan tulang belakang toraks anda dengan perlahan dan terkawal. Pandangan diarahkan ke depan dan otot perut tegang.

2.)

Memperbesar ruang di bawah akromion Berdiri tegak dan tegak. Sekarang pegang di belakang punggung anda dengan tangan kiri anda sedikit di atas kanan anda pergelangan tangan dan perlahan-lahan tarik lengan kanan ke bawah. Tahan ketegangan selama kira-kira 20 saat.

3 hantaran. 3.) Menguatkan otot Sokong tangan anda di tepi meja.

Siku tidak ditolak sepenuhnya. Sekarang letakkan kaki anda lebih jauh dari meja. Bayangkan anda mahu melakukan push-up di tepi meja.

Sekarang lakukan itu dengan perlahan-lahan menurunkan lengan anda ke arah meja. Jaga bahagian atas badan anda dan kepala lurus. Lakukan 10 push up dan ulangi keseluruhannya 3 kali dengan rehat pendek.

4.) Menurunkan kepala of lengan atas Berdiri dengan punggung ke tepi meja dan sokong tangan anda selebar bahu. Siku tidak dipanjangkan sepenuhnya.

Sekarang perlahan-lahan turunkan bahagian atas badan anda dan bengkokkan siku anda sekitar 90 °. Kemudian tekan diri anda lagi dari sana. Ulangi keseluruhan proses 10 kali dan buat 3 hantaran dengan rehat pendek di antara.

Lengan juga boleh diregangkan sepenuhnya. Hanya bahu yang diarahkan ke telinga berkat graviti dan ditekan lagi oleh tekanan aktif dari tali pinggang bahu.

  • Latihan untuk manset rotator
  • Pengurangan Bahu - Latihan
  • Fisioterapi selepas pecah manset rotator

Latihan pembinaan otot

Latihan membina otot yang disasarkan dapat memberikan sumbangan besar untuk kejayaan rawatan di bahu sindrom impingement. Dalam kebanyakan kes, bimbingan otot sendi terjejas di bahu sindrom impingement, kerana otot-otot yang mengelilingi bahu, seperti pemadam pemutar, otot deltoid dan otot belakang yang berdekatan, sering surut disebabkan oleh kesakitan-kurangnya pergerakan yang berkaitan. Masuk akal untuk melatih kekuatan ketahanan kawasan sekitar 3 hingga 4 kali seminggu, secara khusus melatih otot-otot yang mengelilingi bahu dan terutama yang pemadam pemutar.

Pemanasan pendek kira-kira. 10 minit dan seterusnya regangan latihan untuk meningkatkan mobiliti adalah bahagian wajib dalam latihan. Fisioterapi yang merawat dapat membentuk individu pelan latihan dengan pesakit, yang boleh merangkumi latihan di rumah, pada kecergasan peralatan studio atau dalam bidang perubatan terapi latihan. Latihan membina otot dapat dengan cepat membawa hasil yang dapat dilihat, terutama pada awal rawatan, dan membantu meringankan kesakitan.

  • theraband
  • Fisioterapi pada peranti
  • Latihan menggerakkan bahu