Latihan untuk tendinitis

Manifestasi biasa adalah sendi seperti yang pergelangan tangan, bahu, siku, lutut atau buku lali. Proses keradangan menyebabkan kesakitan, yang boleh melegakan postur, pergerakan dan kekuatan yang berkurang. Perkara ini harus diatasi dengan latihan.

Bergantung pada tahap keradangan, latihannya berbeza-beza. Latihan berikut sesuai untuk orang yang tidak lagi berada dalam tahap akut. Yaitu

yang sarung tendon keradangan sudah wujud selama berhari-hari dan kesakitan tidak lagi kuat. Tinggal hanya di kesakitan- kawasan bebas dan jangan pergi lebih jauh. Lakukan latihan 15-20 kali untuk seri 4-5.

latihan

1) Latihan ini sangat sesuai untuk pemula. Anda boleh duduk atau berbaring di belakang anda. Cukup tarik jari kaki ke arah kaki anda hidung dan lakukan latihan ini dengan perlahan.

Gunakan pelbagai gerakan dan perlahan-lahan panjangkan kaki anda semula. Ulangi urutan pergerakan. 2) Untuk latihan seterusnya, anda boleh duduk atau berbaring di punggung dan hanya menghayunkan kaki ke sebelah kanan dan kiri.

3) Sekarang kita sampai pada gabungan dua latihan pertama. Kedudukan permulaan adalah sama dan anda membiarkan kaki anda perlahan-lahan berpusing mengikut arah jam. Gerakkan kaki anda sejauh yang anda boleh.

Dalam semua latihan, pastikan bahawa tidak ada rasa sakit. 4) Ulangi latihan dari nombor 3 sekali lagi, kali ini memutar kaki anda ke arah lawan jam. 5) Duduk di atas kerusi dan letakkan bola di bawah kaki anda.

Tumit diletakkan sepenuhnya di atas bola. Sekarang gulung bola ke depan dan ke belakang dengan kaki anda. Cuba panjangkan kaki anda ke hadapan sebanyak mungkin dan tarik ke belakang semasa anda berjalan ke belakang.

6) Sekiranya latihan sebelumnya tidak mencukupi untuk anda dan anda tidak mengalami kesakitan, anda boleh meningkatkan latihan. Di sini sedikit penentangan ditambahkan. Duduk di atas kerusi dan letakkan bantal di bawah kaki anda.

Seluruh tumit bersandar di kusyen. Tekan anda kaki depan ke kusyen dan kemudian perlahan-lahan dilepaskan. 1) Mulakan dengan melingkarkan bahu anda.

Gunakan pelbagai gerakan dan tarik bahu ke atas, ke arah telinga dan ke arah bawah ke lantai. Lingkarkan bahu anda ke belakang terlebih dahulu. 2) Ulangi latihan dari nombor 1, kali ini dengan bahu anda membulat ke hadapan.

3) Anda boleh duduk atau berdiri untuk bersenam. Cukup gunakan tangan anda untuk membuat berenang pergerakan. Panjangkan kedua lengan ke hadapan dan kemudian tarik kembali lengan.

Kemudian hulurkan kedua-dua lengan ke hadapan lagi. Sebaiknya tangan anda berada di ketinggian bahu. 4) penumbuk anda berada di bahu anda.

Siku kemudian diregangkan ke sisi. Untuk latihan ini biarkan siku anda melingkar di lengkungan lebar. Lukis bulatan besar di udara dengan siku anda.

Kedua siku digerakkan serentak. 5) Tiga latihan terakhir adalah untuk regangan otot bahu. Sekali lagi, pastikan bahawa regangan tidak menyebabkan kesakitan.

Pertama kali lipat tangan anda ke belakang badan anda. Lekatkan punggung anda dan pastikan ia tetap lurus semasa latihan. Regangkan anda dada ke hadapan dan arahkan bahu ke belakang.

Dalam kedudukan ini otot bahu diregangkan secara optimum. Sekarang hulurkan tangan ke belakang dan berjalan sehingga anda merasakan regangan di bahagian depan tangan anda dada. Kemudian tahan regangan selama kira-kira 15-20 saat.

6) Duduk di atas tikar dan kaki anda berada di bawah punggung anda. Condongkan bahagian atas badan anda ke hadapan dan letakkan lengan anda yang terentang, kepala dan bahu di lantai. Pegang kedudukan ini lagi selama 15-20 saat.

7) Ambil kedudukan yang sama seperti di angka 6. Kali ini dengan kedua tangan terentang dan bahagian atas badan ke sebelah kanan dan tinggal di sana lagi selama 15-20 saat. Kemudian tukar sisi.

1) Untuk pengenalan anda boleh melingkarkan tangan anda mengikut arah jam. Kemudian berlawanan arah jam. 2) Ambil bola kecil yang ringan di tangan anda (mis tenis bola).

Buangkannya dan tangkap lagi dengan tangan yang sama. Ulangi latihan 15-20 kali dan kemudian ubah sisi. 3) Untuk latihan ini, anda juga memerlukan bola kecil dan menangkapnya dengan satu tangan.

Letakkan bola di atas meja. Sekarang gulung bola bolak-balik dan kanan dan kiri. Biarkan tapak tangan dan jari anda mengelilingi bola. Pergerakan bermula dari pergelangan tangan.

Jangan melepaskan bola semasa latihan. 4) Latihan ini menumpukan pada jari. Letakkan seluruh tapak tangan anda di atas meja.

Sebarkan jari anda dan tahan kedudukan selama 15-20 saat. Ini bertujuan lebih tepat pada regangan tapak tangan dan jari. Lebih banyak latihan untuk tangan boleh didapati dalam artikel berikut:

  • Fisioterapi untuk arthrosis sendi jari
  • Latihan untuk arthrosis jari
  • Fisioterapi untuk arthrosis pergelangan tangan

1) Tarik siku ke badan anda.

Pegang tangan anda ke tangan dan biarkan mereka menunjuk ke hadapan. Sekarang putar tangan anda ke luar dan kemudian ke belakang untuk melakukan latihan. 2) Berdiri atau duduk di atas kerusi.

Lengan anda tergantung di sebelah atas badan anda. Untuk latihan, bawa tangan ke bahu yang bertentangan sehingga lengan bawah melintang di hujungnya. Kemudian kembali ke posisi awal dengan tangan anda.

3) Duduk di atas meja dan letakkan kedua siku di atas meja. Lipat kedua tangan antara satu sama lain dan kemudian putar tangan di atas paksi mereka sendiri. Tetapi jari tetap terjalin semasa putaran.

Pusingkan tangan pertama mengikut arah jam dan kemudian lawan arah jam. 4) Latihan ini sesuai untuk meregangkan lengan dan otot siku. Ini kerana kedua-duanya saling berhubung.

Letakkan kedua-dua tapak tangan bersama. Tangan diletakkan di hadapan dada. Siku dibengkokkan dan menunjuk ke sisi.

Sekarang tekan kedua-dua tapak tangan antara satu sama lain. Berjalan sehingga anda merasakan regangan di bahagian atas anda lengan. Pegang peregangan ini selama kira-kira 15-20 saat.

1) Untuk masuk, anda boleh berbaring di punggung dengan kedua kaki terentang. Tarik kedua tumit ke arah punggung anda satu demi satu dan regangkan kaki anda lagi. 2) Ulangi latihan pertama.

Kali ini ambil bola di bawah tumit dan biarkan bola bergulir ke hadapan sambil meregangkan bola kaki dan ke belakang sambil membongkok kaki. 3) Anda boleh terus berbaring di belakang anda. Mulakan dengan mengangkat kaki anda.

Bayangkan bahawa anda menunggang basikal dan meregangkan kaki anda dan membengkokkannya lagi. 4) Berbaring telentang di depan dinding dan letakkan kedua kaki ke dinding. Lutut anda bengkok.

Sekarang jalankan dengan kaki bawah anda ke atas dan kemudian turun lagi. 5) Untuk meregangkan bahagian depan kaki otot, berbaring di punggung anda dan angkat sebelah kaki dengan kedua tangan. Yang lain kaki tetap terbentang di lantai dan tidak terlepas.

Kaki yang bengkok ditarik sejauh mana ia akan pergi. Regangan dipegang selama 15-20 saat. 6) Untuk meregangkan otot kaki belakang, baringkan punggung di depan dinding dan kaki yang lengkap terletak di dinding.

Sekiranya ini sudah cukup untuk meregangkan, tetaplah pada kedudukan ini. Sekiranya peningkatan mungkin dilakukan, tarik juga jari kaki ke arah jari kaki hidung. Tahan regangan selama 15-20 saat.