Latihan untuk otot lengan | Sindrom tulang belakang serviks - latihan ini membantu

Latihan untuk otot lengan

Latihan untuk otot lengan: Latihan untuk trisep dan bisep di lengan sangat bervariasi. Latihan yang diketahui dengan dumbbell pada lenturan dan pemanjangan lengan adalah berkesan dan dapat disokong oleh latihan yang lebih kompleks. Terutama trisep boleh dilatih dengan latihan sokongan (celupkan di kerusi), push-up atau lengan sokongan dan dapat ditingkatkan lagi dan lagi oleh variasi. Pull-up dan latihan tarik lain melatih bisep. Kedua-dua kumpulan otot itu penting untuk kebaikan seimbang sisi di bawah beban dan, seperti pendek leher otot, untuk melambatkan keletihan.

Prosedur terapi lain

Sebagai tambahan kepada latihan, yang harus dilakukan secara teratur, disarankan fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks. Semasa latihan ini, otot di kawasan yang sesuai dilonggarkan dan tekanan dan ketegangan pada tulang belakang serviks dikurangkan. Juga disarankan untuk memasangkan bahu dan leher kawasan dengan haba di antara sehingga terangsang darah peredaran darah dapat membuang bahan berbahaya.

Sebagai tambahan kepada latihan yang disebutkan di atas, berenang juga merupakan pilihan yang baik. Latihan autogenik, Yoga, Pilates, otot progresif kelonggaran mempunyai pengaruh positif terhadap keadaan minda dan tekanan pesakit. Walau bagaimanapun, secara amnya doktor mesti selalu mendapatkan nasihat.

Apa di sebalik istilah "sindrom tulang belakang serviks"?

Kerana peningkatan aktiviti penduduk yang tidak aktif kerana bekerja di komputer, kurang bersenam, gaya hidup yang berubah, tekanan satu sisi di tempat kerja atau sukan dan peningkatan penyakit mental, sindrom tulang belakang serviks adalah salah satu penyebab paling kerap lawatan ke pakar ortopedik. Walau bagaimanapun, gejala yang tepat boleh berbeza-beza dan secara umum diringkaskan sebagai sindrom tulang belakang serviks. Berikut ini, latihan untuk pertolongan diri ditunjukkan.

Sindrom tulang belakang serviks adalah istilah yang digunakan untuk meringkaskan pelbagai gejala yang boleh mempengaruhi kepala, tulang belakang serviks, bahu dan lengan. Selain sensasi kesemutan di lengan termasuk tangan, ketegangan sakit kepala, pening, tekanan kesakitan di belakang mata, sakit di bahu and bilah bahu kawasan, lengan yang sering tertidur (terutamanya pada waktu malam atau ketika berada dalam satu posisi) dan sekatan pergerakan otot serviks dan lengan boleh berlaku. Seperti yang telah disebutkan di atas, peningkatan aktiviti tidak aktif, terutama di komputer atau dalam perjalanan jauh, boleh mencetuskan gejala sindrom tulang belakang serviks.

Di satu pihak, terdapat peningkatan ketegangan pada otot akibat hilangnya postur tegak, yaitu runtuh, atau peningkatan mengangkat bahu, juga sebagai gejala keletihan. Dalam kes ini, yang darah peredaran pada otot tidak lagi terjamin dan terdapat peningkatan pengumpulan myogeloses (pembentukan nodul otot). Begitu juga, kerja satu sisi, seperti membuat wang tunai, memasang kertas dinding, dan lain-lain, boleh menjadi masalah.

Atau sukan satu sisi, seperti tenis, bola baling, melontarkan disiplin dalam atletik boleh menyebabkan ketidakseimbangan otot dan dengan itu mengurangkan satu sisi darah peredaran darah dan seterusnya ke sindrom tulang belakang serviks. Kerana tekanan yang meningkat di tempat kerja atau kehidupan persendirian, tidak banyak masa untuk sukan yang seimbang dan risiko sakit mental meningkat. Ketegangan terletak terutamanya pada bahu (peribahasa: beban di bahu), seseorang cuba melepaskan diri dari tekanan ini dan berkontrak, oleh itu ia juga menarik bahu. Di samping faktor luaran ini, perubahan degeneratif juga dapat menyumbang kepada perkembangan sindrom tulang belakang serviks.

Osteoarthritis dari segi sendi, berlarutan cakera intervertebral penonjolan, penyempitan terusan tulang belakang kerana percambahan pada tonjolan tulang, penurunan ketinggian cakera adalah perubahan degeneratif yang paling biasa. Untuk mengatasi yang dihasilkan kesakitan, terdapat juga peningkatan ketegangan otot atau penyempitan saraf, yang dapat mengakibatkan sensasi kesemutan dan tangan tertidur. Sebelum rawatan, penting untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan penjelasan untuk mengesahkan kemungkinan penyebab lain.

Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Sakit kepala disebabkan oleh sindrom tulang belakang serviks
  • Tekanan - Adakah anda juga terpengaruh dengannya?
  • Fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks
  • Saraf mencubit di tulang belakang serviks
  • Gejala sindrom tulang belakang serviks

Begitu juga, kerja satu sisi, seperti membuat wang tunai, memasang kertas dinding, dll., Juga dapat dilakukan. Atau sukan satu sisi, seperti tenisbola baling, melontarkan disiplin dalam atletik boleh menyebabkan ketidakseimbangan otot dan juga kepada pengurangan peredaran darah satu sisi dan seterusnya ke sindrom tulang belakang serviks. Kerana tekanan yang meningkat di tempat kerja atau kehidupan persendirian, tidak banyak masa untuk sukan yang seimbang dan risiko sakit mental Kenaikan.

Ketegangan terletak terutamanya pada bahu (peribahasa: beban di bahu), seseorang cuba melepaskan diri dari tekanan ini dan berkontrak, oleh itu juga timbul untuk menarik bahu. Selain faktor luaran ini, perubahan degeneratif juga dapat menyumbang kepada perkembangan sindrom tulang belakang serviks. Osteoarthritis dari segi sendi, berlarutan cakera intervertebral penonjolan, penyempitan terusan tulang belakang kerana percambahan pada tonjolan tulang, penurunan ketinggian cakera adalah perubahan degeneratif yang paling biasa.

Untuk mengatasi yang dihasilkan kesakitan, terdapat juga peningkatan ketegangan otot atau penyempitan saraf, yang dapat mengakibatkan sensasi kesemutan dan tangan tertidur. Sebelum rawatan, penting untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan penjelasan untuk mengesahkan kemungkinan penyebab lain. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Tekanan - Adakah anda juga terpengaruh dengannya?
  • Fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks
  • Saraf mencubit di tulang belakang serviks