Latihan untuk tulang belakang serviks tanpa peralatan | Stenosis saluran tulang belakang - senaman sederhana untuk di rumah

Latihan untuk tulang belakang serviks tanpa peralatan

Latihan 1: Kedudukan permulaan adalah tempat duduk. Bahagian belakang lurus, tulang belakang serviks diregangkan. Pesakit harus menarik dagunya ke dalam, sebaris a dagu berganda.

Pegang kedudukan ini selama 30 saat dan ulangi 10 kali. Pergerakan "chin-in" berlaku di tulang belakang serviks atas dan menyebabkan lenturan di kawasan ini. Pesakit dapat menyokong pergerakan dengan tangannya.

Latihan ini dapat dilakukan dengan baik pada posisi terlentang dan lebih mudah kerana pangkalan yang stabil. Latihan 2: Kedudukan permulaan adalah tempat duduk. Pesakit memiringkan kepalanya kepala ke hadapan, memegangnya secara agak longgar selama beberapa saat.

Untuk meningkatkan tarikan pada terusan tulang belakang, pesakit melakukan pergerakan “tidak” sedikit. Berayun ini menggerakkan badan-badan vertebra satu sama lain. Latihan 3: The terusan tulang belakang stenosis menyebabkan gejala yang menyertainya seperti ketegangan otot.

Untuk melegakan ketegangan sedikit dari bahu-leher kawasan, pesakit berpusing dengan bahunya. Lingkaran ini harus dilakukan dari semasa ke semasa, agar ketegangan yang timbul akibat tekanan seharian dapat dikurangkan. Latihan 4: Sama seperti latihan 3, latihan 4 adalah satu untuk meletupkan leher otot.

Tapak tangan dipegang di sebelah badan dan ditolak ke bawah ke lantai. Bahu ditekan ke bawah dan kepala dipegang ke arah yang bertentangan. Tahan ini regangan kedudukan selama 30 saat dan kemudian menukar sisi. Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang serviks
  • Bagaimana saya dapat meregangkan tulang belakang serviks dengan sebaiknya?
  • Bagaimana saya mengendurkan tulang belakang serviks dengan sebaiknya

Latihan dengan Theraband

Latihan untuk tulang belakang lumbar: Kedudukan permulaan adalah pendirian. The theraband terpaku dengan satu sisi di bawah kaki. Tangan yang bertentangan menarik theraband ke atas dan kelihatan dengan kepala di belakangnya, sehingga putaran ke tulang belakang lumbar dibuat.

Pesakit kekal dalam ketegangan otot perut dan belakang badan. Tarik jalur ke belakang sebanyak 15 kali. Latihan untuk tulang belakang serviks: Duduk tegak, batang tubuh tegang, lengan diregangkan ke atas dan tahan theraband antara tangan.

Dengan tangan terentang, tarik Theraband dan kembali lagi dengan ketegangan. Tulang belakang serviks juga tegang otot oleh ketegangan bahu dan leher otot. Tarik Theraband sebanyak 15 kali. Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan dalam artikel Latihan dengan Theraband