Latihan untuk rotator cuff selepas pembedahan | Latihan untuk manset rotator

Latihan untuk rotator cuff selepas pembedahan

Selepas operasi selalu penting untuk mengikuti arahan pakar bedah. Sering kali pergerakan pada sendi belum dilepaskan sepenuhnya. Dalam kebanyakan kes, bahu tidak boleh dinaikkan dan melebarkan lebih dari 90 ° sejurus selepas pembedahan.

Pergerakan putaran juga sering dilarang. Rintangan, termasuk sokongan, biasanya dikontraindikasikan selama 6 minggu. Dalam beberapa minggu pertama selepas operasi di pemadam pemutar, mobilisasi pasif dan aktif adalah fokus utama.

Ini bermaksud: pergerakan dalam kesakitan-Jangkauan percuma dan dibenarkan, tanpa menggunakan mekanisme mengelak seperti mengangkat bahu. Perkara ini harus diamalkan semasa terapi dan sebaiknya dijalankan secara bebas di rumah di hadapan cermin. Masalahnya, tentu saja, bahawa pemadam pemutar sembuh lebih baik kerana kekurangan beban (seperti sokongan atau putaran), tetapi juga kehilangan kekuatannya.

Selepas pembedahan bahu, otot penstabil mesti dilatih secara perlahan dan segera. Latihan yang disebutkan di atas, yang harus disesuaikan dengan tahap penyembuhan luka, sesuai untuk tujuan ini. Adalah mustahak bahawa aktiviti rintangan dan sokongan hanya ditingkatkan dengan izin doktor. Pada masa ini, ini diberi keutamaan tinggi dalam terapi. Untuk melindungi struktur yang dikendalikan, penjagaan juga harus dilakukan dalam kehidupan sehari-hari untuk mengelakkan arah pergerakan dan beban yang terlarang (jangan mengangkat dengan berat, jangan menolak pintu terbuka dengan lengan yang terkena, jangan ambil benda dari rak atas) . Setelah proses penyembuhan berlangsung, ada latihan membina progresif.

Latihan untuk hambatan bahu

Dalam halangan, iaitu stenosis bahu yang disebut, lampiran tendon daripada pemadam pemutar sering dimuat dan cenderung menjadi radang dan dipakai. Kerana ketidakseimbangan otot, postur yang lemah atau sebab-sebab lain, kepala bahu telah tergelincir di bawah akromion di soket. Strukturnya berlari ada yang dimampatkan.

Rotator cuff kemudiannya sering menunjukkan tanda-tanda kehausan. Untuk mengembangkan semula ruang subakromial yang disebut (ruang antara akromion dan bahu kepala), terdapat beberapa latihan yang baik dalam rawatan fisioterapeutik. Khususnya, otot-otot caudalizing (downward pulling) harus dikuatkan.

Ini adalah otot yang menarik bahu kepala ke bawah di soket. Terdapat pelbagai latihan, salah satunya sangat berkesan dan akan diterangkan dengan lebih terperinci di sini. Latihan Pesakit duduk di sebelah meja atau almari yang permukaannya berada pada ketinggian di mana lengan masih boleh diangkat ke samping dengan mudah dan tanpa rasa sakit.

Lengan diletakkan di tepi meja sehingga lengan bawah selari dengan tepi meja, badan atas lurus dan pandangan juga selari dengan tepi meja. Sekarang lengan ditekan ke atas meja seolah-olah ingin membuat kesan. Bahu tetap pada jarak yang jauh dari telinga, badan atas lurus.

Anda mesti merasakan sedikit ketegangan pada bahagian atas badan dan bilah bahu otot. Ketegangan ditahan selama 10 saat, kemudian dilepaskan dan diulang sebanyak 15 kali. Latihan ini harus dilakukan beberapa kali sehari dan sering dapat memberikan kelegaan yang cepat. Kejayaan jangka panjang tentu saja dapat dicapai melalui prestasi yang konsisten dan terapi pelengkap.